En Sıcak Konular

İYİ BİR LİDER NASIL OLMALI?...

6 Nisan 2010 18:24 tsi
İYİ BİR LİDER NASIL OLMALI?... Askeri, ekonomik, politik ya da hayır amaçlı... Oluşumun türü hiç önemli değil... Bir yerde insanlar varsa; o insanlar, belirli amaçlar doğrultusunda birlikte çalışacaklarsa, mutlaka bir lidere ihtiyaçları olacaktır.

İyi bir lider nasıl olmalı?..

Askeri, ekonomik, politik ya da hayır amaçlı... Oluşumun türü hiç önemli değil... Bir yerde insanlar varsa; o insanlar, belirli amaçlar doğrultusunda birlikte çalışacaklarsa, mutlaka bir lidere ihtiyaçları olacaktır. Oluşumları oluşturan ortak irade, amaca varmak için; motivasyonu (isteklendirme), idealizm heyecanını, bireysel yetenekleri ve egoizmi (bencilliği) kullanır. Lider bu dört enstrümandan çok sayıda melodi ve ahenk çıkarmalıdır. Bu ahenk ve melodi hangi makam ve usulde olacaktır?
Sevgi, saygı, hayranlık, güven, liderin en sevdiği makamlardır. Orkestra üyeleri, şeflerinin çubuğunda bir sihir ve kerâmet olduğuna ciddi ciddi inanmalıdırlar.
Benim belirlemelerime göre,  “genel kabul görmüş”  on bir temel özellik, nitelik ve belgi (şiar) aranıyor liderlerde. Bunları sırayla ele alalım:
1-Kişilik: Lider dürüst, namuslu, haysiyetli ve şerefli olmalı. Fakat bunlar lider kişiliği için yeterli öğeler değildirler. Lider kişiliğinde çekicilik de bulunmalıdır, bu çekicilik  “büyüklükler”  sergilemelidir. Sayın Osman Pamukoğlu’nun bu bağlamdaki tanımı nefistir:  “Lider beyninde devrim yapan ve herkesi peşinden sürükleyen fikir ve ruhlar rüzgârıdır.”
2-Akıllılık: Değerlendirme, yönelim ve çözümlemelerinde, aklını ve zekâsını ustaca kullanır iyi bir lider. Duygu ve tutkularını aklının önüne geçirmez. Bernard Shaw “Akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır” der, lider başkalarının aklını da kullanabilme hüner ve inceliğine de sahip olmalıdır. 
3-Yüreklilik: Lider yılmamalı, her çetinliği yenme cehdinde olmalı, risk almalı. Çevresine cesur insanları doldurmalı. Nihal Atsız’ın özdeyiş haline gelmiş  “Yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz” dizesi, liderlerin kadro felsefesi olmalı.  
4-Celâdet: Zaman ve zemini iyi kollayarak gerekli çıkışı yapabilmektir. Celâdet büyük liderlere özgü bir haldir. Celadet gösteren liderler kitleleri daha çok sürüklerler.
5-Demokratlık ve Hiyerarşi Dengesi: Lider sıralara komuta edendir. Sıra düzeninin (hiyerarşi) bozulmamasına çalışırken; dar ufuklu baş sallayıcıların bu düzenden yararlanmasının da önüne geçer. Aykırı gelse de ufku ve sözü açık insanlara fırsat verir, bilenlere danışarak iş görür.
6-Bilgi: Konusuna hâkim, kavrayış ve intikal gücü yüksek bir lider, öğrettiği kadar da öğrenir, sürekli olarak yeniler kendini.
7-Buluculuk: Ufku ve hayalleri olmalı bir liderin, ufku ve hayalleriyle de kitleleri kendisine çekebilmelidir. Şiir, öykü, roman ve deneme okuyarak, sanatsal etkinliklere giderek buluculuk dağarcığını doldurmalıdır.
8-İnsanları Tanımak: İyi bir lider; buyruğundakilerin bütün özellik ve yeteneklerini bilmeli, onları bunlara göre değerlendirip görevlendirmelidir.
9-Vefa: “Vefası olmayanın bekası olmaz” diye yazmıştı Özcan Yeniçeri. Lider örgütüne, örgütü de lidere vefalı olmalıdır. 
10-Sabır: Kararsızlık ve edilgenlikten arındırılmış bir sabır, tüm liderlere başarı getirmiştir. Lider yanına alacağı kişilerde de  “Eyüp Sabrı”  aramalıdır.
11-Güven: “Sevgiyi yalnız sevgiyle değiştirebilirsiniz, güveni güvenle”  diyen Karl Marks haklıdır. Özüne ve sözüne güvenilir liderler, liman gibidirler; nice gemiye güven verir, güvenini kazanırlar nicelerinin.

Cazim Gürbüz-Yeniçağ

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=12739

 

 



Bu haber 898 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,072 µs