En Sıcak Konular

İRLANDA'YA BUĞDAY YARDIMINI OSMANLI ARŞİVLERİ DOĞRULUYOR

26 Mart 2010 12:20 tsi
İRLANDA'YA BUĞDAY YARDIMINI OSMANLI ARŞİVLERİ DOĞRULUYOR 1847 yılında açlık çeken İrlanda’ya beş gemi dolusu Osmanlı yardımını reddeden Irish Times Gazetesi, olaya ’masal’ dedi. Osmanlı arşivleri Irish Times’ı yalanlıyor.

Osmanlı buğdayı kavgası 
 
İşte Irish Times’ın iddiasını yalanlayan Osmanlı belgesi

1847 yılında açlık çeken İrlanda’ya beş gemi dolusu Osmanlı yardımını reddeden Irish Times Gazetesi, olaya ’masal’ dedi. Osmanlı arşivleri Irish Times’ı yalanlıyor.

Türkiye’yi ziyaret eden İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese geçtiğimiz salı günü Çankaya Köşkü’nde verilen yemek sırasında ülkesinin en önemli futbol takımlarından Drogheda’nın armasındaki ay-yıldızın Osmanlı’ya şükran simgesi olarak konulduğunu söylemişti. McAleese, “150 yıl önce İrlanda’da yaşanan büyük açlık sırasında dönemin Osmanlı hükümdarı Abdülmecit tarafından İrlanda’nın Drogheda Limanı’na gıda yardımı ile dolu beş gemi gönderilmişti. O zamandan beri halkın ısrarıyla ülkenizin yıldız ve ayı, kentin armasının bir parçasıdır. Önümüzdeki cumartesi günü eğer Drogheda kentini ziyaret edecek olursanız, Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz. 1847’de Türk halkının bize nasıl yardım ettiğini çok iyi hatırlıyoruz” demişti.

Ancak İrlanda’nın önde gelen gazetelerinden The Irish Times böyle bir yardım olmadığını savundu ve “Cumhurbaşkanı Mary McAleese ve yardımcıları, Türkiye’de söylediği sözlerin gerçeğe değil yerel efsanelere dayandığını öğrenince kıpkırmızı oldular” yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Drogheda’daki Millmount Müzesi’nin Müdürü Liam Reilly “Liman İdaresi’nde herhangi bir kayıt bulunmuyor” dedi.

Arşivler yalanlıyor

Öte yandan İrlandalıların Sultan Abdülmecid’e “Cömert yardımlarınız için teşekkür ederiz” mektubu arşivlerde yer alıyor. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanığı’nda 54/2538 numaralı kayıt ile muhafaza ediliyor. 1847 yılında, Sultan Abdülmecid’in gönderdiği 5 yardım gemisine karşılık İrlandalıların mektubunda şu ifadeler kullanılıyor: “Bizler İrlanda’nın soyluları, ileri gelenleri ve halkı olarak; Osmanlı padişahına, yaşadığımız kıtlık felaketi sebebiyle yaptığı cömertçe yardımdan dolayı şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz. Osmanlı Padişahı’nın cömertçe cevabı Avrupa devletlerine de örnek olmuştur. Osmanlı Padişahı ve ülkesinin başına gelmemesi için dua ediyoruz.”

Açlık polemiği ile anılacak

İRLANDA Cumhurbaşkanı Mary McAleese’in Türkiye ziyareti ilklerle dolu geçti. İlk olarak Ankara’ya gitti. Ardından Çanakkale Savaşı’nda ölen İrlandalı askerler için çelenk koyan ilk İrlanda lideri oldu. McAleese’le son durağı İstanbul’da, Ritz Carlton otelinde İrlanda Ticaret ve Teknoloji Kurulu “Enterprise Ireland”ın yemeğinde buluştum. Ancak McAleese’in üç günlük Türkiye ziyareti Osmanlı’nın açlık çeken İrlanda’ya gönderdiği gıda gemileri polemiğiyle anılacak.

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/Osmanli_bugdayi_kavgasi/296151/1/
 

 



Bu haber 1,861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,363 µs