En Sıcak Konular

HSYK: ''YARGIYI ÇEKERSENİZ ORTA DİREK YIKILIR''

24 Mart 2010 17:48 tsi
HSYK: ''YARGIYI ÇEKERSENİZ ORTA DİREK YIKILIR'' Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa paketini inceledikten sonra bugün kameraların karşısına geçti ve paketi madde numaralarını vererek eleştirdi. Özbek, tasarıyla bağımlı bir HSYK yaratıldığını söyledi.

HSYK'dan son açıklama 

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek: Yargıyı çekerseniz orta direk yıkılır

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa paketini inceledikten sonra bugün kameraların karşısına geçti ve paketi madde numaralarını vererek eleştirdi. Özbek, tasarıyla bağımlı bir HSYK yaratıldığını söyledi.

Taslağın kendilerine olması gereken yoldan ulaşmadığını, kendilerinin internetten aldıklarını söyleyen Özbek, paketin aceleye getirildiğini belirterek, ciddiyeti konusunda şüpheleri olduğunu belirtti.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin önemini vurgulan Özbek, "Yargıyı çekerseniz orta direk yıkılır. Kuvvetlerden biri, diğer kuvvetleri denetleme görevi kendine verilmiş olan yargı aleyhine işliyorsa, devletin temeli, çatışı çöküyor demektir" dedi.

HSYK'nın yapısı ve çalışma esaslarının Anayasa'nın yargı bölümüne uygun olarak ve kuvvetler ayrılığı ilkesi gözetilmek suretiyle düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Özbek, "Aksine yaklaşımlar, hukukun genel ilkelerine, Anayasa'nın temel felsefesine ve Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini belirleyen 2. maddesine aykırılık oluşturacağı gibi Anayasa'nın egemenlik hakkının kullanılmasını düzenleyen 6 ve 9. maddeleriyle de açık bir çelişki yaratmaktadır" dedi.

Başbakan'a cevap

- Ülkenin en ücra yerlerinde, genç yaşımızda işe başladık. Tozlu dosyaların, gaz lambalarının altından buraya geldik. Değişik yerlerde kendimizi kanıtlayarak, aranılan çizgiyi muhafaza ederek geldik. Bizi bakanlar kurulu atamadı. 'Atananlar ve seçilenler' deniliyor. Hakim ve savcı atanan kişi değildir. Hakim ve savcı sınava girip kazandığından, mülakattan itibaren seçilerek buraya gelir.

- Birkaç ay sonra dönemimiz bitiyor. Benim görevim yıl sonuna doğru bitiyor. Biz buraları bırakıp gideceğiz. Emekliliğime 3 yıl kaldı. Ne bekleyebilirim ki?

- Bu noktaya gelebildiğim için mesleki geçmişime karşı bunu borçluyum. Benden sonra gelecek genç arkadaşlarıma, Türk milletine ve adalete bunu borçluyum. Bizim yerimizi muhafaza etmek, paye çıkartmak endişemiz olamaz. Bizlere yapılan en büyük haksızlıktır. Bu noktaya gelene kadar 6-7 defa seçimden geçtik. Biz bu noktaya gelene kadar son derece nitelikli kişi ve kurumlar seçti. Bundan sonra artık bizten sonra gelecekleri, yargı bağımsızlığı adına düşünüyoruz.

- Yargı reformu öncelikle yargı bağımsızlığı ve yargının iş yükü sorununu çözmeli. Yerel mahkemelerde milyonlarca dosya var. Yargıya gelen iş yoğunluğu kaynakta kurutulmalı. Halk, gerçek bir yargı reformu bekliyor.

- HSYK mevcut durumda bağımsız değil. Kurula Adalet Bakanı başkanlık ediyor. Kurul, Adalet Bakanlığı Müsteşarı katılmadığı sürece toplanamıyor. HSYK'nın görevleri tümüyle yargıyla ilgili. Adalet Bakanı'nın kurulda olması bağımsızlığı kaldırıyor.

HSYK için HSYK'nın önerileri

- Kuruldan Adalet Bakanı ve Müsteşarı çıkarılsın
- Kurulda siyasallaşma önlensin
- Kurulun disiplin kararlarına yargı yolu açılsın
- Kurulun idari ve mali bağımsızlığı sağlansın
- Yüksek yargıdan seçilecek üye sayısı artırılmalı

- Dinleme kararları kurulda ciddi sıkıntı yarattı.

- Yüksek yargı ve yerel mahkemeden seçilecek üye sayısı arasındaki oransızlık yargısal bütünlüğü engelliyor.

- Taslak uzun zamandır konuşuluyordu. Konumumuzun değişeceğini biliyorduk.

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/HSYKdan_son_aciklama_/295876/1/
 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,669 µs