En Sıcak Konular

EURO'NUN GELECEĞİ KARANLIK

24 Mart 2010 09:52 tsi
EURO'NUN GELECEĞİ KARANLIK Avrupa ortak para birimi Euro’nun üzerini kara bulutlar kapladı. AB’nin bugüne kadarki en büyük ve en ciddi projesinin geleceği karanlık.

AB batağa saplandı  

Avrupa ortak para birimi Euro’nun üzerini kara bulutlar kapladı. AB’nin bugüne kadarki en büyük ve en ciddi projesinin geleceği karanlık. 

Yunanistan’ın ek borçlanması geçen yıl Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 12,7’sini buldu. Oysa Avrupa Birliği kriteri yüzde 3’tü. Ancak Yunanistan Euro bölgesinin açık veren tek ülkesi değil. Bütçe açıklarındaki artışın böyle devam etmesi Euro birliğinin dağılmasına yol açacağına işaret ediliyor.

Emekli iktisat profesörü Joachim Starbatty 1997 yılında üç meslektaşıyla birlikte, ortak para birimine geçilmesine dair Amsterdam Antlaşması’nın iptal edilmesi için Almanya Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ama başarılı olamamıştı. Starbatty son mali krizin kendilerini haklı çıkardığını söylüyor. “Euro, ekonomi politikası kimlikleri farklı ülkeler tarafından paylaşıldı. Bazıları istikrar paktı kurallarını yerine getirmiş, diğerleri ise kuralları ihmal etmişti. Bu nedenle para birliğine giriş somut kriterlere bağlandı” diyen Starbatty sözlerini, “Ama kriterler gevşek tutuldu ve çoğu zaman Euro adayları denetlenmedi. Bunun sonucunda da ekonomik ve sosyal politika felsefeleri birbirine uymayan ülkeler aynı para birimini kullanmaya başladı” şeklinde sürdürüyor.

Kriterlere uyan yok
Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler uzun yıllar para birliği sayesinde ekonomik canlanmaya ortak oldu ancak Euro dopinginin etkisi zamanla geçti. Ücretler ortalamanın üzerinde artarken işgücü verimliliği düştü ve rekabet gücü eriyen bu ülkelerin ödemeler dengesi açıkları rekor oranda arttı. Ekonomistler bu dengesizliğin ancak yüzde 30 ila 40 oranındaki devalüasyonla giderilebileceğini belirtiliyor. Ancak aynı para biriminin paylaşıldığı Euro ortaklığında münferit ülkelerin bu yola başvurması mümkün değil.
Öncelikle Yunanistan’daki kriz Euro’yu da yaraladı. Beş ay önce 1,5 Dolar’dan satılan Euro şimdi 1 Dolar 37 Cent’ten işlem görüyor. [1]

Almanya–Yunanistan gerilimi tırmanıyor  

Borç içinde kıvranan Yunanistan’ın AB tarafından kurtarılmasına soğuk bakan Almanya’nın ‘Yunanistan bu duruma hile yaparak düştü’ açıklamasına Yunanistan’dan cevap geldi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, koalisyon ortağından destek geldi. Brüksel’de AB’li meslektaşlarıyla buluşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, “Şu anda (Yunanistan’ı kurtarma paketi konusunda) hiçbir nihai karara gerek yok” dedi. Westerwelle, “Yunanistan’ın bu duruma doğal felaketler nedeniyle değil, hileli rakamlar (istatistikler) açıklayarak düştüğünün unutulmamasını” istedi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun “Avro Bölgesi’nin Yunanistan’ın acilen kurtarması” önerisine tepki gösteren Westerwelle, bu ülkenin kemer sıkma önlemlerini ciddiyetle uygulayarak kendi yarattığı sorunu çözmesi gerektiğini vurguladı. Merkel, önceki gün yaptığı açıklamada, yatırımcıları, 25–26 Martta toplanacak AB zirvesinde Yunanistan’a kurtarma paketi beklememeleri konusunda uyarmıştı. Alman radyosuna konuşan Merkel, “Yunanistan iflas etmiş değil ve bizim şimdi yardımı konuşuyor olmamamız lazım” diyerek piyasalara yanlış sinyal verilmemesi ve illizyon yaratılmaması gereği üzerinde durmuştu.

Yunanistan boç batağına gömülüyor
2 ay içinde 20 milyar avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi’nde en ucuz borçlanan Almanya’ya göre en az yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan’ın faiz oranını kısa sürede Avro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor. Bu arada geçen ay Almanya’yı Nazi döneminde Merkez Bankasındaki altınlarını çalmakla suçlayan Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Atina’da dün yaptığı açıklamada, Almanya’ya yeni suçlamalar yöneltti. Pangalos, Berlin yönetimini, finans kurumlarının Yunanistan üzerinde oyun oynayarak para kazanmalarına izin vermekle itham ederken, Yunanistan’ın borç krizi nedeniyle avronun değer kaybetmesinin, Almanya’ya, ihracat artışı olarak geri döndüğünü savundu. [2]
 

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001351&tarih=2010-03-24

[2].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001347&tarih=2010-03-24 

 



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,777 µs