En Sıcak Konular

''İSLAM DÜNYASI UYGUR TÜRKLERİNE KAYITSIZ KALMAMALI''

22 Mart 2010 11:17 tsi
''İSLAM DÜNYASI UYGUR TÜRKLERİNE KAYITSIZ KALMAMALI'' İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Emin Dağ, "Müslüman Uygur Türkleri ile İslam ülkeleri arasındaki duygusal bağ, rasyonelleşmeli. İslam dünyası Uygur Türklerine kayıtsız kalmamalı" dedi.

'Çin’i gelin bana sorun'

Çin'in ülkesine girişini yasakladığı insan hakları aktivistlerinden Yang Jianli, Doğu Türkistan Sempozyumu'nda ülkesini sert bir şekilde eleştirdi. "Çin'i gelin bana sorun" diyen Jianli, "Sadece bir gösteriye katıldığım için 17 ayı tek kişilik hücre olmak üzere 5 yıl cezaevinde yattım. Allah Uygur Türklerine yardım etsin dedi.

 İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen Hür Doğu Türkistan Sempozyumu Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde ikinci gün devam etti.  Sempozyumun ikinci günün ilk oturumunda Amerika'da yaşamını sürdüren Çinli aktivist Yang Jianli, Yrd. Doç. Dr. Erkin Emet, Prof. Dr. Dru Galadney, Fatma Bostan Ünsal, İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Av. Gülden Sönmez ve Ahmet Emin Dağ tebliğlerini sundular. Çin'in ülkesine girişini yasakladığı insan hakları aktivistlerinden Yang Jianli, konuşmasında ülkesini sert bir şekilde eleştirdi.

Jianli, Çin'de bir gösteriye katıldığı için 5 yıl hapiste yattığını ifade etti. 17 ay boyunca küçük bir hücrede kaldığını ifade eden Jianli, "2002 yılında Amerika'dan döndüğümde beni havaalanında tutuklayarak cezaevine attılar. Ben sadece bir gösteriye katıldığım için 5 yıl hapis cezası aldım. Hayatımın en kötü günlerini cezaevinde geçirdim. Her türlü işkenceye maruz kaldım. Hücrede ne okuyacak bir şey vardı, ne doğru dürüst yiyecek bir şey. Delirmemek için çok çabaladım. Tanrıya sığındım, sürekli dualar ettim. Amerika'daki dostlarımın girişimi olmasaydı hapisten biraz zor çıkardım. Bana bunları yaptılarsa kimbilir diğer insanlara neler yapıyorlar?" dedi.

"Çin'i gelin bana sorun" diyen Jianli, "Çin'de her alanda insan hakları ihlalleri var. Çin yönetimi insanların toprağını, evini her şeyini ellerinden alabilir. Kimseye de hesap vermez. Medya bağımsız değil, yargı kurumları taraflı karar veriyor. İnsanlar çok basit sebeplerden dolayı cezaevine atılıyor. Bir arkadaşıma 11 yıl hapis cezası verdiler. Şu an Amerika'da yaşıyorum. Amerika ile Çin'i kıyaslamam gerekirse Amerika kendi vatandaşlarının temel haklarını güvence altına almış durumda. Çin'de ise insanların her türlü hakları ihlal ediliyor" şeklinde konuştu.

Yrd. Dr. Erkin Emet ise Çin'in Urumçi'de yaptığı katliamlar karşısında en sert tepkiyi Türkiye'nin verdiğini belirtti. Emet, Çin'in sürekli dezenformasyona başvurarak Doğu Türkistan'da yaşananları örtbas etmeye çalıştığını ifade etti.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Emin Dağ ise Türkiye ile Doğu Türkistan arasında akrabalık bağının yanı sıra ekonomik ve siyasi bağların da kurulması gerektiğini belirtti. Dağ, "Müslüman Uygur Türkleri ile İslam ülkeleri arasındaki duygusal bağ,  rasyonelleşmeli. İslam dünyası Uygur Türklerine kayıtsız kalmamalı" dedi.

Sizlerden ve bütün İslâm dünyasından  özür diliyorum
Komünist rejimin özellikle son 20 yıl içerisinde büyük bir değişim yaşadığını dile getiren Jianli, siyasi otoritenin istikrarını devam ettirebilmek için toplumda nüfuzlu olan herkesi satın alabilmek için rüşvet ve teşvike başvurduğunu söyledi. Bu yolla komünist rejimin kendi seçkinlerini oluşturduğunu ifade eden Jianli, bu gücün diğer kesim olan sade vatandaşa baskı yaptığını belirtti. Çin içerisindeki iki kutuplu yapının dağılmaya mahkûm olduğunu ifade eden Dr. Jianli 3. bir Çin olarak Demokratik Çin'in ortaya çıkacağını söyledi. Ancak henüz bunun mümkün görünmediğini belirten Jianli, Çin yönetiminin baskılarına vatandaşların bir gün mutlaka isyan edeceğini dile getirdi. Çinli aktivist konuşmasının sonunda ayağa kalkarak, "Kendi adıma sizlerden ve bütün İslam dünyasından özür diliyorum" dedi. Jianli'nin bu sözleri salondaki herkes tarafından alkışlandı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/-cini-gelin-bana-sorun--156821.htm



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,120 µs