En Sıcak Konular

ERDOĞAN'DAN ''KAÇAK ERMENİLERİ SINIRDIŞI EDERİZ'' TEHDİDİ

16 Mart 2010 19:16 tsi
ERDOĞAN'DAN ''KAÇAK ERMENİLERİ SINIRDIŞI EDERİZ'' TEHDİDİ Başbakan Tayyip Erdoğan Ermenistan’la sürdürülen ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinden bir sonuç alınamazsa Türkiye’deki kaçak Ermeni işçilerin sınır dışı edilebileceğini söyledi.

Erdoğan: Kaçak Ermeni işçileri sınır dışı edebiliriz

Başbakan Tayyip Erdoğan Ermenistan’la sürdürülen ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinden bir sonuç alınamazsa Türkiye’deki kaçak Ermeni işçilerin sınır dışı edilebileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan BBC Türkçe'ye verdiği mülakatta şu ifadeleri kullandı:

"Bakın benim ülkemde, 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama 100 binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu 100 binine hadi siz de memleketinize diyeceğim; bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar... Ülkemde de tutmak zorunda değilim. Yani şu anda bizim bu samimi yaklaşımlarımızı bunlar bu tavırlarıyla ne yazık ki olumsuz istikamette etkiliyorlar, bunların farkında değiller."

Diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerinden olduğu gibi Ermenistan'dan da özellikle son 20 yılda binlerce kişi Türkiye'ye geldi. Bunların büyük bir çoğunluğu ise kaçak.       

Başbakan daha önceki açıklamalarında da Türkiye’de 100 bin kaçak Ermeni işçi olduğunu söylemişti. Tansu Çiller ise 2000 yılında 30 bin kaçak Ermeni göçmen olduğunu ifade etmişti. Aradan geçen 10 yıl içerisinde 40 ve 70 bin gibi rakamlar telaffuz edildi.       

Ancak bazı uzmanlar Başbakan Erdoğan'ın ortaya koyduğu rakamın abartılı olduğu görüşünde.

Bir ay kadar önce Türkiye'deki Ermeni göçmenlerle ilgili bir araştırma yayımlayan Alin Özinyan, "Bu konuyla ilgili elde resmi bir rakam yok. Ancak bakanlığın internet sitesinden Türkiye'ye giriş çıkış yapan yabancıların sayısı ülke bazında görülebiliyor. Bu mantıkla, çıkan ile giren kişi sayısı arasındaki fark kabaca o ülkede kalanların sayısını gösterir. Bu hesaplamaya göre Ermenistan'dan gelip Türkiye'de kalanların sayısı 5,800 civarında" açıklamasını yaptı.

Ankara’nın bu sayıyı siyasi sebeplerle yüksek göstermeye çalışıyor olabileceğini anlatan Özinyan, Türkiye'de yaklaşık 10 bin civarında kaçak göçmen olduğunu düşündüğünü söyledi.

İLGİNÇ VERİLER

Özinyan'ın araştırmasına göre, Türkiye'de bulunan Ermeni göçmenlerin yüzde 93'ü kaçak. Bu grubu, ülkeye giriş sırasında alınan 1 aylık vizeyle Türkiye'ye gelip, süre dolmasına rağmen kalanlar oluşturuyor. Yüzde 3'ü ayda bir giriş-çıkış yaparak vizesini yeniliyor. Yüzde 4'ü ise Türk vatandaşları ile evli.

Gelen Ermeniler, ağırlıklı olarak ev temizlik işinde çalışıyor. Hasta bakıcılık yapanların sayısı ikinci sırada yer alırken, Rusça bilenler Laleli ve Osmanbey gibi bavul ticaretinin yoğun olduğu yerlerde tezgâhtarlık yapıyor.

En yüksek maaşı ayda 1,000 dolar ortalamayla tezgâhtarlık yapanlar kazanıyor. Ermeni göçmenler kazandıkları paranın önemli bir kısmını ülkelerine gönderiyor.

Araştırmaya göre Ermeni göçmenler, ne zaman sözde "Ermeni soykırımı" iddialarıyla ilgili bir yasa tasarısı gündeme gelse Türkiyeli Ermenilerin kendilerine tepki gösterdiğini ifade ediyor.

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ,http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14128680.asp?gid=373



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,043 µs