En Sıcak Konular

BİLİM ADAMLARI DA SUSSUN MU?

15 Şubat 2010 16:34 tsi
BİLİM ADAMLARI DA SUSSUN MU? Yaptığı bir konuşmada üniversiteler konusuna değinmek, kendisi de bir hoca olan Prof. Ortaylı’nın en doğal hakkı değilmidir? Bir bilim adamının görüşlerini önce hükümete açıklamak gibi bir mecburiyeti mi olmalıdır?

Bilim adamları da sussun mu?

Her gün değil, neredeyse her saat başı Başbakan’dan yeni bir konuşma, yeni bir açıklama geldiği için yorumlamaya yetişmek zor.

Birkaç gün önce Türkiye’nin en tanınmış tarihçilerinden olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Her şehre bir üniversite kurulmasını, böylece iyi yetişmemiş, ehil olmayan kişilerin meslek sahibi olmasını” eleştirdiği konuşmasına kızmış ve ona “önünde Prof. yazısı olan zevat” demişti. (Bunu yapacağını sanmam ama acaba İlber Ortaylı ona “önünde Başbakan yazısı olan zevat” dese ne hisseder?)

Daha sonra bu konu kendisine sorulduğunda ise “İlber Hocam benim saygı duyduğum bir hocamdır. Topkapı’daki göreve de onu ben getirdim” dedi.

“Basına yansıyacağına direkt bize söyleseydi, biz gençlerin illerden göçünü engellemek için, o illerin sorunlarını çözmek için üniversite açıyoruz” dedi.

Saraylar veya müzelerle ilgili kararları TBMM Başkanlığı veya Kültür Bakanlığı vermez mi? Topkapı Müzesi’ni yönetecek tarihçiye de Başbakan mı karar veriyor?

“Topkapı Müzesi Başbakanlığa bağlı” deseler bile bu seçimi de mutlaka bizzat Başbakan’ın mı yapması gerekiyor?

Yaptığı bir konuşmada üniversiteler konusuna değinmek, kendisi de bir hoca olan Prof. Ortaylı’nın en doğal hakkı değilmidir? Bir bilim adamının görüşlerini önce hükümete açıklamak gibi bir mecburiyeti mi olmalıdır? Kaldı ki, üniversite mezunlarının “İşsiziz, diplomayı niye aldık ki”, üniversite öğrencilerinin ise “Mezunlar iş bulamıyor, bizim diplomamız ne işe yarayacak ki” diye inlediği bir ülkede bırakın her ili, her köye bir üniversite açsanız neye yarar? Önce bunun açıklanması lâzım. (Ama bu sorular sorulmuyor!)

“Her aileye en az 3 çocuk” demek yetmez, önceden o çocukları nasıl doyuracağınızı düşünmek lâzım.

Ruhat Mengi-Vatan

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Bilim_adamlari_da_sussun_mu&tarih=15.02.2010&Newsid=287466



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,127 µs