En Sıcak Konular

AFGANİSTAN'DA NELER OLUYOR?

15 Şubat 2010 14:42 tsi
AFGANİSTAN'DA NELER OLUYOR? NATO, Afganistan'ın güneyindeki Helmand'e karşı topyekün bir savaş başlattı. Operasyonda 12 sivilin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

Afganistan’da yaşananların perde arkası?  

NATO, Afganistan'ın güneyindeki Helmand'e karşı topyekün bir savaş başlattı. Operasyonda 12 sivilin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıkladı.

Başlatılan operasyon, Helmand'da 80 bin kişinin yaşadığı ve çiftçilikle geçinen Marcah bölgesini hedef alıyor. 15 bin Amerikan, İngiliz ve Afgan askerinin katıldığı operasyon, Taliban'ın bölgedeki direnişini kırmayı amaçlıyor.

CNN televizyonuna demeç veren Ulusal Güvenlik Başdanışmanı James Jones, operasyonun yolunda gittiğini açıklasa da NATO güçleri büyük bir direnişle karşı karşıya.

Amaç Taliban'ı yok etmek
NATO ve Afganistan kuvvetleri, Cumartesi günü, Afganistan'ın güneyinde Müşterek kod adıyla büyük bir harekat başlattı. Operasyonun amacının Taliban'ı, elinde kalan son kalelerinden birini daha terke zorlamak olduğu belirtiliyor.

Koalisyonun Güney Kuvvetleri Komutanı İngiliz Tümgeneral Nick Carter, bu operasyonun başlatılmasını, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin onayladığını belirtti.

Karzai bildiri yayınladı
Cumhurbaşkanı Karzai bir bildiri yayınlayarak, koalisyon kuvvetlerini azami dikkat göstermeye çağırdı. Karzai ayrıca Taliban'a, şiddete son verip sivil topluma katılma çağrısını da tekrarladı. Operasyonun yürütüldüğü bölgede, sayıları birkaç yüzle bin arasında Taliban militanının mevzilendiği belirtiliyor.

Taliban'dan açıklama
Marcah'taki son gelişmeler üzerine açıklamada yapan Taliban'ın bölgedeki askeri kanat liderlerinden Abdurrazık Ahnad, Marcah'a girme teşebbüsünde bulunan NATO birliklerinin her defasında ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Ahnad açıklamasında şehadet eylemcilerinin NATO birliklerini beklediklerini söyledi. Afganistan İslam Emirliği'nin Enformasyon Merkezi'ne yaptığı açıklamasında bölgedeki mücahidlerinin morallerinin çok iyi olduğunu, dünyadaki Müslümanlardan dua beklediklerini ifade etti. Ahnad "Zamanın friravunu tağutlarını devirmek için Müslüman kardeşlerimizin dualarını bekliyoruz" dedi.

Amerika, neden Helmand'a saldırdı
Amerika ve, İngiltere'nin savaş için neden Helmand'ı seçtiği yönündeki bir soruya ise Ahnad, şu yanıtı verdi: "Amerika ve İngiltere'nin Helmand'a savaş açmasının askeri, güvenlik, siyasi ve ekonomik sebepleri var. Bunları şöylece sıralayabilirim:

Helmand'ı işgal ederek, İran'ı kontrol etmek istiyorlar
1- Helmand vilayeti, İran sınırına yakın bir Afganistan eyaleti. Amerika ve İngiltere, Afganistan sınırında İran'ı gözetleyebileceği bir askeri üssünün olmasını istiyor. Bununla İran'daki savaş, askeri, güvenlik üslerini gözetlemek ve İran'ı tehdit etmek istiyorlar.

Helmand, dünyadaki en iyi eroin'in olduğu eyalet
2- Helmand, dünyadaki en üst düzey eroinin üretilebildiği yerdir. Amerika ve İngiltere'deki mafyalar, burada uyuşturucu üretmek ve İngiltere'ye ait uçaklarla, Afganistan dışına çıkarmak ve pazara sunmak istiyorlar. Amerika ve İngiltere, Helmand'ın tamamına hakim olarak, eroin üretilen merkezlerin kontrolünü ele geçirmek , böylece de büyük kâr elde etmek istiyorlar.

Helmand, Gvadar Limanına en yakın eyalet
3- Helmand, eyaleti İran sınırında olduğu gibi aynı zamanda Pakistan'ın da özellikle de Belucistan eyaletine sınırdır. Bugünlerde Çin'in desteğiyle, Belucistan eyaletindeki Gvadar bölgesinde bir liman yapılıyor. Bu liman projesi hala devam ediyor. Bu liman, Çin ekonomisine rahat nefes aldıracak. Yine bu liman, Afganistan'daki Amerika ve İngiltere birliklerinin denize ulaşabilecekleri en iyi nokta. Amerika ve İngiltere, böyle bir limana susamış durumda. Çünkü Afganistan'daki askerlerini destekleyecekleri en kısa yol, burasıdır. Amerika'nın Asya'ya özellikle de Orta Asya'daki ekonomisinin gelişmesi ve kontrolü, bu limana bağlıdır. Bu limana ulaşmanın en kısa yolu da Helmand'ı işgal etmekten geçmektedir.

Helmand, tabii kaynaklarıyla zengin
4- Helmand, stratejik konumunun yanı sıra tabi kaynakları itibariyle de zengindir. Helmand'da uranyum var. İngilizler de yasa dışı yollarla, uranyumu çıkarma işlemlerine devam ediyor. Karzai hükümetindeki Madenler Bakanlığı'ndaki bir yetkili, adının açıklanmaması şartıyla bu konuyu, medyayla paylaşmıştı.

Sangin bölgesindeki halkın bize aktardığına göre İngiliz birlikler, buralarda kazı yapmak için büyük iş makinaları getirdiler. Ve İngilizler bu işe fiili olarak başladılar. İngiltere'ye ait uçakların günlük olarak bu bölgeye iniş kalkış yaptığını görebilirsiniz.

Helmand, liderlerin çıktığı eyalet
5- Afganistan'ın güney batısında üç eyalet var. Bunlar; Kandahar, Uruzgan ve Helmand. Bu eyaletletlerden, Afganistan İslam Emirliği'nin üst düzey liderleri çıktı. Yine Afganistan İslam Emirliği, bu bölgede kuruldu. Amerika ve İngiltere, Helmand'a hakim olarak bu üç eyaleti de kontrol altına almayı planlıyor. Böylece, Afganistan İslam Emirliği'nin gücünü kırmış ve ülkenin geneline kolayca hakim olacaklarını sanıyorlar.

Bunlar ve bunların dışındaki bir takım sebeplerden ötürü Amerika ve İngiltere, Helmand'a fazla önem vermeye başladı. Fakat, tüm çabaları boşuna. Çünkü ne Helmand ne de Helmand'a komşu olan diğer eyaletler düzeyindeki çirkin emellerini gerçekleştirme imkanları var.

 

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/afganistanda-yasananlarin-perde-arkasi-153166.htm



Bu haber 1,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,098 µs