En Sıcak Konular

''20 OCAK KATLİAMI''NIN ŞEHİTLERİ AZERBAYCAN'DA YAD EDİLDİ

21 Ocak 2010 14:52 tsi
''20 OCAK KATLİAMI''NIN ŞEHİTLERİ AZERBAYCAN'DA YAD EDİLDİ Tarihe “20 Yanvar (Ocak) Faciası” olarak yansıyan, Kızıl Ordu tarafından 20 Ocak 1990 tarihinde sivil Azerbaycan vatandaşlarına karşı girişilen katliamın 20’nci yıl dönümü, Azerbaycan’da çeşitli etkinliklerle anıldı.

20 Ocak katliamının kurbanları anıldı

Tarihe “20 Yanvar (Ocak) Faciası” olarak yansıyan, Kızıl Ordu tarafından 20 Ocak 1990 tarihinde sivil Azerbaycan vatandaşlarına karşı girişilen katliamın 20’nci yıl dönümü, Azerbaycan’da çeşitli etkinliklerle anıldı. Anma törenleri, yerel saatle 12.00’de ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ülkedeki bütün bayrakların yarıya indirildiği bu matem gününde, şehir merkezleri, devlet kurumları ve dış temsilciliklerde şehitlerin hatırasını canlandıran anma toplantıları düzenlendi.

Ebedi Meşale’ye çelenk bırakıldı
Katliamda şehit düşenlerin mezarlarının bulunduğu “Şehitler Hiyabanı” halkın akınına uğradı. “Şehitler Hiyabanı” na gelen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva ve diğer devlet yetkilileri mezarlara karanfiller bıraktıktan sonra, şehitlerin hatırasının daima canlı olduğunu simgelemek için 20 yıldır gece-gündüz yanan “Ebedi Meşale” ye çelenk bıraktı. İlham Aliyev, bağımsızlık şehitlerinin anısına, Yasamal bölgesi “20 Yanvar” kavşağında dikilen, toplam alanı 1500 metre karelik hatıra kompleksindeki heykelin açılışını yaptı, eşiyle birlikte heykele çelenk koydu.

140 kişi katledildi
 “20 Yanvar Faciası”, Azerbaycan’ın Ukrayna, Çin, İspanya, Meksika, Türkmenistan, ABD ve İran temsilciliklerinin düzenlediği çeşitli etkinliklerle de anıldı. Bağımsızlık talebiyle sivil gösteriler düzenleyen Azerbaycan halkını bastırmak isteyen Moskova’daki Gorbaçov yönetimi, 1990 yılı 20 Ocak gecesinde, modern ve ağır silahlarla donatılmış 66 bin kişilik Sovyet ordusunu Bakü ve diğer yerleşim merkezlerine gönderdi. Şehre giren Sovyet ordusu gösteri yapan halkın üzerine ateş açarak kadın-erkek, yaşlı-genç demeden 140 kişiyi katletti. Katliamda 744 kişi yaralandı, 841 kişi ise tutuklandı.

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=30239



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,391 µs