En Sıcak Konular

GÜNDEMİ DEDİ-KODULARLA MEŞGUL EDİP SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR

21 Ocak 2010 11:29 tsi
GÜNDEMİ DEDİ-KODULARLA MEŞGUL EDİP SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR Kamuoyunda “Frankeştayn gıdalar” olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerde, ithalata 1 Mart’a kadar izin verildi.

GDO’lu ürüne 1 Mart’a kadar serbest geçiş

Tarım Bakanlığı, 1 Mart 2010 tarihine kadar yurda sokulacak olan “genetiği değiştirilmiş gıdaların” kapsamını genişletti. Buna göre 1 Mart’a kadar GDO’lu bebek mamaları ile küçük çocuk ek besinlerinin de yurda girişi serbest olacak

Kamuoyunda “Frankeştayn gıdalar” olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlerde, ithalata 1 Mart’a kadar izin verildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 1 Mart 2010 tarihine kadar yurda sokulacak olan GDO’lu gıdaların kapsamını genişletti.

Ertelenen maddede ne var?

GDO yönetmeliğinin genel hükümleri belirleyen ve bebek mamaları, bebek formülleri, devam mamaları, devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması, insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulmasını yasaklayan 5’inci maddenin uygulamasını 1 Mart erteleyen Tarım Bakanlığı, böylece en son dün kontrol belgesi almış ithalatçılara AB kriterlerine uygun olması koşuluyla 5’inci madde kapsamında yasaklanan ürünlerin ithalatına 1 Mart 2010 tarihine kadar izin vermiş oldu. Yeni yapılan değişiklikle GDO’lu ürünlerle ilgili genel hükümleri düzenleyen 5’inci maddenin uygulaması da ertelenmiş oldu.

Bebek mamalarına da izin

Uygulaması ertelenen madde ithal edilen, üretilen veya dağıtımı yapılan GDO’lu gıda veya yemin çevre, insan veya hayvan sağlığı açısından olumsuzluğu tespit edildiğinde, gıda veya yem işletmecisi sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla gerekli tedbirleri almak, Bakanlığı, diğer ilgili mercileri ve tüketicileri acilen bilgilendirmek ve söz konusu gıda veya yemi, piyasadan geri çekmek zorunluluğu getiriyor.

GDO’lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasını yasaklıyor ve insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulmasını engelliyordu. İlgili yönetmelikle yapılan erteleme kararıyla, yönetmeliğin bugün yürürlüğe girmesi nedeniyle (dün itibariyle) kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin Avrupa Birliği’nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşulu ile 5’inci maddeye uygun olması şartı aranmayacak.

Böylece yönetmeliğin çıkarılmasından önce kontrol belgesi almış ithalatçılara AB kriterlerine uygun olması koşuluyla 5’inci madde kapsamında yasaklanan ürünlerin ithalatına 1 Mart 2010 tarihine kadar izin verilmiş oldu.

MHP’li Durmuş’tan zehir zemberek GDO şerhi

DOMUZ gribi aşısı konusundaki uyarılarıyla gündemi sarsan eski Sağlık Bakanı ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, bu kez de genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili şok tespitlerde bulundu. GDO’lu ürünlerin ithalatına vize veren Biyogüvenlik Yasa Tasarısı’nın, Meclis Sağlık ve Aile Komisyonu’ndaki görüşmelerine “muhalefet şerhi” düşen eski Bakan Durmuş ve MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, “Sağlık Komisyonu neden esas değil, tali komisyon oldu?

‘Gündemden kaçırılıyor’

Komisyonda, Sağlık Bakanlığı’ndan yalnızca bir üyenin olması, bu yasada insan sağlığından ziyade, iki ithalatçı kartelin çıkarlarının düşünüldüğünü bize düşündürmektedir” dedi.

Durmuş ve Çalış’ın “muhalefet şerhi”ndeki ilk gerekçeleri, düzenlemenin komisyondan kaçırılması oldu. Konuyla ilgili olarak özetle şöyle denildi: “Sağlık Komisyonu üyelerinin büyük çoğunluğunun ilgi alanı dışında olan biyogenetik araştırmalarının insan sağlığını nasıl etkileyeceği dahi tartışılmadan, alelacele komisyonumuzun gündeminden kaçırılması kabul edilemez.

TBMM gündeminde ‘Tam Gün Çalışma Yasası’ varken, alelacele GDO gıda maddeleri ve tohumların ithali ve üretimi ile ilgili Biyogüvenlik Yasası 2 saat gibi kısa bir zamanda gerekçesi ve maddelerine girilmeden komisyonumuzdan kaçırılmıştır. Ülkemiz insanının sağlığını kısa ve uzun sürede GDO’lu ürünlerin nasıl etkileyeceği bilgisini bilmek ve öğrenmek en azından komisyon üyelerimizin hakkıdır.”

Şerh yazısında, bu ürünlerin kısırlığa yol açıp açmadığının da belirtilmesi gerektiği vurgulandı. Uyarılar şöyle devam etti: “Bu GDO’lu gıdalar insanlar tarafından tüketilmekte ve insanların beslendiği tarım alanlarına ekilmekte veya hayvanlara yem olarak verilmektedir. Türkiye’nin imzaladığı Cartegena Protokolü ihtiyatlılık ilkesi üç yaşından küçük çocuklara ve bebeklere GDO’lu ürünlerin verilmesini yasaklıyor. Hekim olarak şunu soruyoruz; İnsan sağlığını ilgilendiren bir konuda Sağlık Komisyonunun tali komisyon olduğuna kim karar veriyor?

Karteller mi düşünülüyor?

Hayvan ve bitki sağlığından sorumlu Tarım Bakanlığı mı? Bu kabul edilemez. Komisyonda Sağlık Bakanlığı’ndan yalnızca bir üyenin olması, bu yasada insan sağlığından ziyade iki ithalatçı kartelin çıkarlarının düşünüldüğünü bize düşündürmektedir.”

Hakkı KURBAN - Tercüman

 

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96661&baslik=GDO’lu ürüne 1 Mart’a kadar serbest geçiş&katid=1



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,275 µs