En Sıcak Konular

''DANA ETİ PAHALI DİYE AT-EŞEK ETİ YEDİRİYORLAR''

21 Ocak 2010 10:47 tsi
''DANA ETİ PAHALI DİYE AT-EŞEK ETİ YEDİRİYORLAR'' Yemek Sanayicileri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Ay uyardı: Et fiyatlarındaki artış nedeniyle, orta ölçekli, merdiven altı ve kötü niyetli firmalar yemeklere eşek ve at eti koyuyor.

Korkunç açıklama

‘Dana eti pahalı diye artık at-eşek eti yediriyorlar’

Yemek Sanayicileri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Ay uyardı: Et fiyatlarındaki artış nedeniyle, orta ölçekli, merdiven altı ve kötü niyetli firmalar yemeklere eşek ve at eti koyuyor.

Dana etinin 2009 Ocak’tan bugüne 10.5 liradan 18.5 liraya, sığır etinin ise 7 liradan 14.5 liraya çıktığını hatırlatan Ay, dana etinin tüketiciye 24 liraya, sığır etinin ise 16 liraya ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Çukurova Üniversitesi Hastanesi ile bir devlet yurdunda hasta ve öğrencilere servis edilen yemeklere at ve eşek eti karıştırıldığı ortaya çıkmış, kentte kebap satışlarında büyük oranda düşüş yaşanmıştı. Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Hakan Ay, bu olayın sadece Adana’da yaşanmadığını, olayın ülke genelinde vahim boyutlara ulaştığını öne sürdü.

Artış yüzde 120

Ay, et fiyatlarının spekülasyonlar nedeniyle umulanın çok üzerinde yükseldiğini, geçen yıla oranla artışın yüzde 120 dolayında olduğunu belirterek, insanlara bu yüzden at ve eşek eti yedirildiğini söyledi. Et fiyatlarındaki artıştan yemek firmalarının çok etkilendiğini belirten Ay, şunları söyledi:

Herkes zararda

“Taahhüt altında iş yapan fabrikalarımız, 1-2 yıllığına iş aldılar. Devlet ihalelerine giren firmalar geçen yıllardaki artışları göz önünde bulundurarak fiyat verdi, şu anda hepsi zarar etmekte. Yemek fabrikalarının çoğu kapanmak üzere. Özel sektöre iş yapanlar da global krizin etkisinden dolayı zam yapmıyorlar. ’Ucuz etin tadı yavan olur’ anlayışı Türkiye’de yaşanmaya başladı.

Kamu analiz etsin

Orta ölçekli, merdiven altı üretim yapan, kötü niyetli firmalar, dana eti yerine eşek eti, at eti yediriyor. Kamu yöneticileri ihale öncesi yemek fiyatlarını çok iyi analiz etmeli.”

“Kendi yemediğini bir başkasına yedirme” kuralını edinmiş, kurumsal ve Sağlık Bakanlığı’nın 5196 Sayılı Yasası’na uygun hareket eden sanayicilerin et fiyatlarındaki artış nedeniyle dayanma gücünü ortaya koyduğunu ve maddi zarar ederek süreci atlatmaya çalıştığını kaydeden Ay, “Yemek sektöründe her türlü ayak oyunları, kural dışı oyunlar sergileniyor” dedi.

Ay, yemek işinin Türkiye’de çok büyük rakamlara ihale edildiğini, inşaat ihalelerinde kırım olabileceğini, ancak yemek ihalelerinde kırım yapmanın kabul edilemez olduğunu savundu.

“2 liraya yarım ekmek döner olmaz”

SOYA malzemesi kullanılmaması, kırıntı tabir edilen kıymalarla yapılmaması durumunda yarım ekmek dönerin 1-2 liraya mal olamayacağını belirten Ay şöyle devam etti: “Öğrenci yemeklerinde çok hassas davranılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin yemek maliyetini çok iyi değerlendirmeli ve 1.5-2 liraya öğrenci beslememesi gerekir. Kamu kurumları toplu yemek sektöründen yıllarca yemek aldılar. En avantajlı teklifi veren firmalar, çok büyük hatalar yaptılar. Kamu kurumları bir daha bunu yaşamamak için kendilerine döndüler. Bugün bir üniversitede 1.8 liraya yemek çıkarılıyorsa, ben o üniversiteye sorarım bu yemeğin işçiliği, vergilendirmesi, suyu, elektriği nerede diye? Sadece eti, sebzesi bile o fiyata çıkmaz. Kamu kurumları kendilerini ’İyi yemek yapıyoruz’ diye lanse etmesinler. Üniversitelerimiz eğitimlerini geliştirsinler. Yemeği biz yaparız, onlar yemek işini doğru fiyatlarla ihale etsinler, doğru olanı seçsinler.”

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://www9.gazetevatan.com/Korkunc_aciklama/282781/1/Gundem



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,514 µs