En Sıcak Konular

ERİVAN'DAN PROTOKOL KAZIĞI

20 Ocak 2010 11:33 tsi
ERİVAN'DAN PROTOKOL KAZIĞI Ermenistan Anayasa Mahkemesi, AKP ile imzalanan protokolleri onaylarken, 8 sayfalık gerekçeli kararında Ankara’ya ön koşul dayattı.

“Ortak sınırın açılması gerek”

ERMENİSTAN Anayasa Mahkemesi, AKP ile imzalanan protokolleri onaylarken, 8 sayfalık gerekçeli kararında Ankara’ya ön koşul dayattı: Protokoller  ‘diplomatik ilişki kurulması’ ve ‘ortak sınırın açılması’ durumunda geçerli olabilir.

Ankara, sert tepki gösterdi
MAHKEMENİN ‘soykırım tartışılmaz’ ve klasik Ermeni iddialarını tekrarlayan vurguları da Ankara’yı karıştırdı. Dışişleri Bakanlığı, “Karar, protokollerle hedeflenen amacı sakatladı. Bu yaklaşım kabul edilemez” açıklaması yaptı.

Erivan’dan protokol kazığı
AKP’nin “açılım” adı altında taviz üstüne taviz verdiği Erivan, yeni oyununu sahneye koydu. Ermenistan Anayasa Mahkemesi, protokollerin, sınırların açılması durumunda devreye gireceğini duyurdu. Ankara buna tepki gösterdi
Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi iddiasıyla hazırlanan protokollerle ilgili Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı, Erivan’a itiraz etti. Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin Türk-Ermeni protokollerine ilişkin gerekçeli kararı, protokollerin tüm unsurlarının uygulanmasını, “diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırın açılması” ön koşuluna bağlıyor.

Kars Anlaşması hiçe sayılıyor
Ermenistan Mahkemesi, sadece mevcut Ermenistan Cumhuriyeti’nin anayasası çerçevesinde onaylanan uluslar arası antlaşmaların hukuki olarak geçerli sayılabileceğine hükmetti. Böylece, gerekçeli kararda, Kars Antlaşması’nın geçerli sayılmayacağı sonucu çıkıyor. Protokollerin sadece iki devlet arasında anlaşma niteliğini taşıdığını belirten Mahkeme, Türkiye’nin ’Karabağ koşulu’nun kabul edilemeyeceğini de ididia ediyor. Mahkeme, Ermenistan Anayasanın, Ermenistan Cumhuriyetinin ’soykırım’ın tanınması için çaba göstereceği yönündeki hükmünü içeren giriş bölümüne gönderme yaparak Türkiye’nin, Protokollerde kurulması öngörülen tarih komisyonunun amacının 1915 olaylarının incelenmesi olduğu yorumunu da reddediyor.

Ankara: Kabul edilemez
Bu durum, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini çekti. Bakanlık, açıklamasında “Sözkonusu kararda, Protokollerin lafzına ve ruhuna aykırı önkoşullar ve kısıtlayıcı hükümlerin zikredildiği tespit edilmiştir. Bu kabul edilemez. Türkiye, uluslararası alandaki taahhütlerine olan her zamanki sadakati istikametinde sözkonusu Protokollerin asli hükümlerine bağlılığını muhafaza etmektedir. Aynı sadakati Ermenistan’dan da bekliyoruz” denildi.

Nalbantyan: Taviz yok
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Türkiye ile ilişkiler ve Karabağ’da taviz verme niyetinde olmadıklarını söyledi. Çıkarlarına aykırı kararları kabul etmeyeceklerini belirten Nalbantyan, “Ermenistan kendi çıkarlarına ters ve Karabağ halkını tehlikeye sokacak tavizler verme fikrinde değil” dedi. Nalbandyan, dünya kamuoyunun Ekim’de Zürih’te imzalanan protokollerin önkoşulsuz olarak imzalanmasını beklediğini de söyledi. Ermeni bakan, “Eğer Ankara geri adım atarsa sadece Erivan’la imzaladığı anlaşmayı rafa kaldırmaz, dünya kamuoyunun da güvenini kaybeder” dedi.

Medvedev’den Ermenistan liderine sıcak karşılama  
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev eşi Svetlana ile birlikte Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eşi Rita’yı sıcak bir şekilde karşıladı. Moskova’nın dışında bulunan Mein Dorf devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen görüşmede Rusya-Ermenistan ilişkileri, Yukarı Karabağ problemi ve diğer bölgesel sorunlar ele alındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Moskova’da yaptığı temasların ardından gerçekleşen görüşmede liderlerin Türkiye-Ermenistan protokolü ile ilgili son durumu da ele aldıkları belirtiliyor.

Mahkemenin kararı Sarkisyan’ın düşüncesiyle aynı
Ermenistan’da iktidardaki Cumhuriyet Partisi’nin parlamento grubu sekreteri Eduard Şarmazanov, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararıyla ilgili açıklamasının, “Türkiye tarafının protokollerin imzalanmasını geciktirmek için aradığı yapay neden” olduğunu iddia etti. Mahkemenin kararının “Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın görüşlerinin hukuki tanımlaması” olduğunu belirten Şarmazanov, mahkemenin anayasaya aykırı hiçbir adım atmayacağını söyledi. Öte yandan Ermenistan Demokrat Parti lideri Aram Sarkisyan da, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye ile imzalanan protokollerle ilgili kararının, “Ermeni Dışişleri Bakanlığı’nın hatalarını düzelttiğini” söyledi.

Çıkarımıza göre hareket ederiz
Sarkisyan, “Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın izin verdiği ve Ermenistan-Türkiye protokollerinde yer alan hataları düzelttiğini” belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin, “sınırın Ermenistan tarafından kapatılmadığını açık bir şekilde belirttiğini” söyleyen Sarkisyan, bunun yanı sıra “Ermenistan’ın Türkiye ile karşılıklı yükümlülükler altına girmediğini ortaya koyduğunu” kaydetti. Sarkisyan, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili açıklaması hakkında, “Karar Türkiye’nin vazifesi değil. Türkiye, müzakereleri yavaşlatabilir, hatta protokolleri reddedebilir. Kendimizin ve kendi ülkemizin çıkarına hareket etmemiz gerektiğini anlamamız gerekiyor” dedi.

Kaynak: Yeniçağ gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=30159
 



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,129 µs