En Sıcak Konular

HAİTİ'NİN İÇLER ACISI HALİ

20 Ocak 2010 10:58 tsi
HAİTİ'NİN İÇLER ACISI HALİ Depremin vurduğu Haiti’deki çaresizlik şiddete dönüşüyor. Devlet Başkanı Preval yağmalama olaylarının arttığı ülkede olağanüstü hal ilan etti. Preval, ABD’ye de asayişin sağlanmasına destek vermesi çağrısında bulundu.

Dünya Haiti’de aciz kaldı  

Depremin vurduğu Haiti’deki çaresizlik şiddete dönüşüyor. Devlet Başkanı Preval yağmalama olaylarının arttığı ülkede olağanüstü hal ilan etti. Preval, ABD’ye de asayişin sağlanmasına destek vermesi çağrısında bulundu. 

Haiti’de gerginliğin dozu artıyor. Başkent Port-au Prince’de yağmalama olaylarının sayısı artarken, insanlar ellerinde kalan varlıklarını da yağmacılara karşı kendi imkânlarıyla korumaya çalışıyor. Yağmacılara karşı linç olaylarının başladığı bölgede polisin, halk ve yağmacılar arasında çıkan olaylara göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği haber verildi. En az iki yağmacının eşyalarını korumaya çalışan insanlar tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Yetkililer bölgede şiddet olaylarının artabileceği uyarısında bulundu.

Devlet başkanına öfke
Halk arasında Devlet Başkanı Rene Preval’a yönelik öfke de artıyor. Preval, depremden sonra halka doğrudan seslenmedi, arama- kurtarma çalışmaları sırasında da halkın yanında bulunmadı. Halk arasında 2004’ten beri Güney Afrika’da sürgünde bulunan eski lider Jean Bertrand Aristide’in ülkeye dönmesi çağrıları yükseliyor.
Haiti’yi yerle bir eden şiddetli depremin ardından yönetim, önceki gün ülkede olağan üstü hal ilan etti. Pazar günü yapılan açıklamada, olağanüstü hal uygulamasının ay sonuna kadar süreceği belirtildi. 
Haiti yönetimi ABD’den de asayişin sağlanmasına ve uzun vadede de altyapının yeniden inşasına destek vermesini istedi. Devlet Başkanı Preval, cumartesi günü bir araya geldiği ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşmesinin ardından yayımladığı bildiride, Haiti’nin ABD’nin verdiği destekten dolayı minnettar olduğunu kaydetti.

Enkaz altındakiler çin ümitler tükeniyor
BM verilerine göre, şimdiye kadar deprem bölgesinde 70 kişi enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da depremzedelere sabırlı olmaları çağrısında bulundu. Ban, yardımların ulaştırılmasının yavaş yavaş rayına oturduğunu belirtti. Haitili yetkililer, bugünden itibaren ülkedeki 280 ayrı okulda oluşturulan ilkyardım merkezlerinin devreye gireceğini duyurdu. Açıklamada ilkyardım merkezlerin BM Dünya Gıda Programı görevlilerince yönetileceği ve depremzedelere yardım malzemesi dağıtacağı vurgulandı. Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon 25 Ocak’ta Montreal’de Haiti için bir yardım konferansı düzenleneceğini açıkladı. Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive de hazır bulunacak.

Ölü sayısı 200 bini bulabilir
Karayipler’deki ada devletini sarsan 7.0 büyüklüğündeki depremde kaç kişinin hayatını kaybettiğiyse henüz netlik kazanmadı. Hükümet yetkilileri şimdiye kadar enkaz altından 70 bin cesedin çıkarılıp toplu mezarlarda defnedilidğini duyurdu. Ancak ölü sayısının 200 bini bulabileceği tahmin diliyor.

 

Kaynak: Yeni mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10000308&tarih=2010-01-20


 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,268 µs