En Sıcak Konular

ALTIN ALTIN OLALI BÖYLE REZİL OLMADI

18 Ocak 2010 20:49 tsi
ALTIN ALTIN OLALI BÖYLE REZİL OLMADI Fiyatların yükselmesiyle altın takıda ayarlar 8’e kadar düşerken, bilezik ve kolyelerin yanı sıra 8 ayar yeni ürünlerin de piyasaya çıkması bekleniyor!

Altın, altın olmaktan çıktı!  

Fiyatların yükselmesiyle altın takıda ayarlar 8’e kadar düşerken, bilezik ve kolyelerin yanı sıra 8 ayar yeni ürünlerin de piyasaya çıkması bekleniyor! 

Altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle vatandaşın, uzun süredir piyasada bulunan 14 ayar ‘pres’ yarım, çeyrek ve ‘Maşallah’a olan talebi de arttı. Söz konusu ürünlerin ağırlığı ve fiyatı normallerinin neredeyse onda biri kadar.

Düşük ayarlı altınlar ağırlığının yanı sıra, sesi ve rengiyle ayırt edilebiliyor. İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı, altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, son bir yılda çeyrek satışlarının ortalama yüzde 75 düştüğünü, insanların özel günlerde çeyreğe alternatif olarak takı amaçlı para, 1 gramlık altın ya da ‘pres’ çeyrek taktığını anlattı. Yıldırımtürk, 1 gram altının “pres” çeyrek kadar talep görmediğini, insanların düğün ya da nişanda kendilerine takılan çeyrek altınsa aynısını takmayı istediğini ifade ederek, vatandaşın bütçesinin fiyatlara göre şekillendiğini, yaklaşık 4–5 yıldır piyasada bulunan 14 ayar “pres” yarım, çeyrek ve “Maşallah”a ilginin arttığını söyledi.

Kuyumcu atölyelerinde basılan söz konusu ürünlerin ağırlığı ve fiyatının normallerinin neredeyse onda biri kadar olduğunu belirten Yıldırımtürk, “pres” ve normal ürünlerin ağırlık, ses ve renk gibi bazı ayırt edici özellikleri bulunduğunu anlattı.

Nasıl ayırt edilecek?

Yıldırımtürk, ürünlerin ayırt edici özellikleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “22 ayar çeyreğin ön tarafından Atatürk’ün resmi, arkasında ise Darphane’de basıldığı ve onun altında basım tarihi bilgisi yer alıyor. Görünümü aynı olsa da fiyatı yaklaşık 10 lira olan 14 ayar pres çeyreğin ağırlığı normaline göre hemen fark edilebiliyor, neredeyse onda biri kadar. Tüketici çeyrekte görüntüyü, yani baskıyı ayırt edebilir. Normal çeyreği attığınızda daha tok bir ses gelir, ayarı düşük olandan ise daha tiz ses çıkar. 22 ayar çeyreğin rengi daha kızıl, diğerlerinde ise daha açık bir renk olur. 22 ayar biraz daha yumuşak olduğu için kişinin dişinin izi o altının üzerinde çıkar.Ama 14 ayar olursa dişin izi çıkmaz. Çünkü ayarı serttir. Ama bu çok doğru bir yöntem değil.” Pres altınların daha çok büyük şehirlerde gelir düzeyi düşük ve merkezden uzak semtlerde yaşayan vatandaşlar tarafından tercih edildiğini, küçük yerleşim yerlerinde herkesin birbirini tanıması nedeniyle böyle olayların yaşanmadığını ifade eden Yıldırımtürk, “pres” altın satışlarında bir miktar artış olduğunu, bu altınların yaz dönemi ve düğün mevsiminde daha çok talep edildiğini söyledi.

Vatandaşların, özel günlerinde kendisine takılan altınları bozdurmak istediğinde 50 çeyrekten 5’inin “pres” çıkabildiğini belirten Yıldırımtürk, şunları kaydetti: “Vatandaş bozdurmak için getirdiğinde biz bu altınları ayırt edebiliyoruz. Aralarında taklit altın çıktığı da oluyor. Ancak 14 ayar pres altın olduğunda daha çok üzülüyor. Hiç kimse özellikle kuyumcuya gidip ‘sahte altın almak istiyorum’ demiyor ama ‘pres altın istiyorum’ diyor.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000273&tarih=2010-01-18

 



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,475 µs