En Sıcak Konular

HAİTİ'DE ONBİNLECE CESET CADDE VE MEYDANLARDA BEKLİYOR

16 Ocak 2010 13:52 tsi
HAİTİ'DE ONBİNLECE CESET CADDE VE MEYDANLARDA BEKLİYOR Depremin yıktığı Haiti'de 4'üncü güne gelinmesine rağmen karmaşa, isyan, yağma, açlık ve suzuluk devam ediyor.Onbinlerce ceset hâlâ cadde ve meydanlarda...

Haiti ceset

FELAKETİN 4’üncü gününde, onbinlerce ceset hâlâ cadde ve meydanlarda. Dünya yardıma koşuyor ama sağ kalanların durumu, ölenlerden perişan. Çaresiz halkın feryadı göğe yükseliyor.

DEPREMİN yıktığı Haiti'de 4'üncü güne gelinmesine rağmen karmaşa, isyan, yağma, açlık ve suzuluk devam ediyor. Cesetler caddelere ve açık alanlara toplanmış durumda. Yaralılar hala kendilerine ilk müdahaleninin yapılmasını bekliyor. Şanslı olanlar Dominik Cumhuriyeti'ne naklediliyor. Ayakta kalabilen görevlilerin yardımıyla bir yandan da cesetler toprağa verilmeye çalışılıyor. Devlet yetkilileri, cesetleri toplamaya bile imkan olmadığını ifade ederek, dün birkaç saat içinde 7 bin cesedin toprağa verildiğinİ açıkladı.

Yardım isyanı

Türkiye, ABD, Meksika, kore, Çin, İngiltere başta olmak üzere tüm dünya Haiti'nin yardımına koşuyor. Ancak henüz bir düzen sağlanamadığı için yardımlar perişan durumdaki halka ulaşmıyor. Kızgın halk Başkent Port-au-Prince'de cesetlerden barikat kurarak yardımların kendilerine ulaşmadığını belirterek protesto gösterisi yaptı. Daha sonra BM gıda depolarına giden kızgın kalabalık, depoları yağmaladı. BM Gıda Programı Dairesi yetkilisi Emilia Casella, 7 büyüklüğündeki depremden sonra yağmanın normal olduğunu söyledi. Yüz binlerce insanın aç olduğu Haiti'de BM'nin 15 bin ton gıda malzemesinden geriye ne kaldığı hesaplanamadı. BM yetkilisi, Port-au-Prince'de gıda stoklayan tüm yerlerin, mağazaların bomboş kaldığını bildirdi.

Halk geceyi sokakta geçiriyor

Başkent Port-au-Prince'de yerleşim birimlerinin neredeyse yarısı yıkıldı, kalanlar hasarlı. Hiç kimse evine giremiyor. Çadır bile bulamayan depremzedeler açık alanlarda yardım bekliyor. Bölgede 3.5 milyon insanın depremden ağır şekilde etkilendiği, 300 bin kişinin evsiz kaldığı bildirildi. BM yetkilileri, bölgedeki yapıların yüzde 50'sinin yerle bir olduğunu açıkladı.

Türkiye’den 1 milyon dolar

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Haiti'ye, mobil hastane ve insani yardım malzemesi gönderileceğini bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Haiti'de 12 Ocak 2010 tarihinde 7.2 büyüklüğünde meydana gelen depremi müteakip, Haiti Hükümeti'nin uluslararası yardım çağrısı yapması üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonuyla, Sağlık Bakanlığından temin edilen bir mobil hastane, 2 adet sağlık tarama aracı, 20 kişilik sağlık ekibi ve 10 ton ilaç ile tıbbi malzeme, Kızılay Genel Başkanlığı'ndan temin edilen 20 ton ağırlığında çadır, battaniye, gıda ve mutfak seti, Genelkurmay Başkanlığına ait bir uçak ile deprem bölgesine gönderilecektir'' denildi. Ayrıca, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek yaptığı açıklamada Haiti’ye 1 milyon dolar nakdi yardımın yapılacağını belirtti. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Brezilya, Kanada ve diğer ülkelerle birlikte, deprem felaketinin vurduğu Haiti'nin yeniden kalkınması ve imarı için vakit geçirmeksizin uluslararası bir konferans hazırlıkları için birlikte çalışmaya karar verdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da halkı yardım kampanyasına katılmaya çağırdı.

 

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96617&baslik=Haiti ceset&katid=1


 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,951 µs