En Sıcak Konular

DEMOKRASİ GELİYOR (!)

30 Aralık 2009 11:15 tsi
DEMOKRASİ GELİYOR (!) Kimse üç kuruşluk menfaati veya takım tutma psikolojisindeki siyasi hırsı ile kendini kandırmasın. Birileri bizi bileğimizden tutmuş büküyor.

Demokrasi geliyor!

İKTİDAR yanlısı köşe yazarı, televizyon veya internet yorumcuları yazıyorlar; “Daha fazla demokrasi, askerin sistemdeki etkisinin azaltılması gereklidir. Bu olanlar da bunu sağlayacak sancılardır.” Kasap bıçağı ile operatör neşterini, mezbahane ile ameliyathaneyi karıştırmak bu olsa gerek... Diğer yandan kabul etmek gerekir ki askere vurulan her darbe AKP oylarını artırıyor, AKP’lileri keyiflendiriyor. Askerde dayak yemişten, subay akrabasına gıcık olanına kadar herkes mutlu... Ancak gerekçe “Daha fazla demokrasi...” Bizler ise militarist durumuna düşürülüyoruz. Halbuki biz başka bir gerçeğin de gözden kaçırılmamasına dikkat çekiyoruz; Bu iktidar demokrat değil, kullanılıyor ve gidişat sadece seçim sandığı olan bir demokrasiye doğrudur.
Türkiye’nin istisnasız tüm kurumlarının reforma ihtiyacı var. Türkiye’de gerçek bir demokrasi için sistem yeniden kurgulanmalı ve kurulmalıdır. Buna Anayasa gibi temel kurumlarda, Siyasi Partiler Kanunu gibi önemli yasalarda, Yargı, TSK gibi önemli kuruluşlar da dahildir. Sorun demokrasi operasyonunun nasıl yapılacağı ile ilgilidir. Bu iş kurumları kavga ettirerek, arkaya yabancı veya ne oldukları belli olmayan güçler alınarak yapılamaz. Bu iş “Sıra bizde!” mantığı ile asla başarılı olamaz...
Daha somut konuşalım
AYNI anda sistem değişikliği, devlet reformu, Ermeni açılımı, Azerbaycan kapanımı, Kürt açılımı, Alevi açılımı, Afganistan açılımı, AB tam üyeliği, ekonomik sistem reformu, ekonomik bağımsızlık, enerji bağımlılığını aşma operasyonlarını ve toplum mantalitesinin değişimini yapamazsınız. Bunların bir kısmı birbiriyle bağlantılıdır ama bazıları da çelişkilidir. Sistem değişiklikleri ve temel reformlar plan ve program gerektirir. Devletin veya iktidar partisinin böyle bir planından ben haberdar değilim. Daha doğrusu yok. Temenniler dışında bir şey yok. Peki, bu olanlar ne? İşte beni korkutan, sıkıntıya sokan da bu... Bize ait bir değişim planı yok ama birilerine ait olan planlar var. Özellikle Okyanus ötesi kaynaklı planları, çalışmaları hepimiz en azından zaman zaman duymuş veya okumuşsunuzdur. Bunlar bizim değil başkalarının menfaatleri düşünülerek hazırlanmış ve uygulanmakta olan planlar. Bizim iktidarlar buna alet ediliyor veya kullanılıyorlar. Kurumsal ve toplumsal bir güven ve uzlaşma aranmıyor. Beni de endişelendiren bu... Siz endişelenmiyor musunuz? Endişelenmiyor iseniz, kusura bakmayın teorik demokratlarımızdansınız ve gerçeklerden haberiniz yok demektir. Çok fazla iyi niyetlisiniz. Türkiye’nin en fazla bükülmeye çalışılan, en fazla casusun dolaştığı, en fazla dezenformasyona (yanıltıcı bilgi) maruz olan ülke olduğunu unutuyorsunuz demektir. (Bunlar demokratikleşmemiz için bahane değiller, ama yabana atmamamız gereken konular)
Bir başka yönden
Bir başka yönden de endişelerimi sizinle paylaşayım; Okullaşma düzeyimiz ilkokul 4’üncü sınıf. Gelir dağılımımız ise çok çok bozuk. Toplumun yüzde 20’si toplam gelirin yüzde 50’sine sahip... Açlık sınırında 1 milyon, yoksulluk sınırında yaşayan 18-20 milyon vatandaşımız var. Demokrasi kültürümüz ise çok geri. Bu koşullar altında ne kadar demokrat olabileceğimizi bekliyorsunuz? İktidarın gelir dağılımını düzeltme çabası var mı?
Peki, demokrat olmayanların, demokrasiyi içselleştirmemiş olanların, herkesi hukuka aykırı dinleyip sıkıştırmaya çalışanların gerçek demokrasiyi getirmeleri mümkün mü?
Uygulamaya da bakalım; mevcut uygulama demokratikleşme yönünde mi yoksa totaliter bir hegemonya kurulması yönünde mi daha fazla emareler taşıyor?
Kimse üç kuruşluk menfaati veya takım tutma psikolojisindeki siyasi hırsı ile kendini kandırmasın. Birileri bizi bileğimizden tutmuş büküyor. Seferberlik Tetkik Dairesi’nin basılması, arama yapılması, ertesi gün aramanın yenilenmesi demokrasi yolunda bir adım gibi görünüyor veya gösteriliyor ya, keşke öyle olsa... Keşke kontrgerilla ile mücadele ediliyor olsa... Daireyi kurduranlar kim, bastıranlar kim, hiç mi görmüyorsunuz? İki yıl sonrasını düşünemiyor musunuz?
Daha önce olanlar için “Ülke bağırsaklarını temizliyor” yorumu yapanlar, ülkeyi bilmem ne yaptıktan sonra “açılım” ile böldüler, şimdi de “demokrasi” getiriyorlar! İnanıyor musunuz? 

Bülent Kuşoğlu:-Tercüman*

*http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140
 



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,501 µs