En Sıcak Konular

MARKETTE İLAÇ SATILMASI ÇALIŞMALARI TEPKİ TOPLADI

29 Aralık 2009 15:55 tsi
MARKETTE İLAÇ SATILMASI ÇALIŞMALARI TEPKİ TOPLADI Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, marketlerde ilaç satılmasına yönelik çalışma yürüttüklerine ilişkin açıklamasına tepkiler gecikmedi.

Marketlerde bonibon gibi ilaç satacaklar

CHP’li Sevigen, Başbakan’a, “Amaç eczacıların örgütlü gücünü yok etmek mi?” diye sordu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, marketlerde ilaç satılmasına yönelik çalışma yürüttüklerine ilişkin açıklamasına tepkiler gecikmedi. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastaların yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır söylediklerini belirterek, bu uygulamanın sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını koruyacağını savundu. Çolak şöyle konuştu:

‘Zarar getirir’

“Dünyada sadece ABD’de yaygın olarak uygulanan bu sistem, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yöneliktir. ABD bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülke. Bunun hükümetimizin “tasarruf” yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yok. Sadece reçetesiz ilaçlarını markette sattıran bazı Batılı ülkeler bundan bile geri dönmeye başladılar. Bu sistem, Türkiye’de uygulanması akılcı olmayan ilaç kullanımını, buna bağlı sağlık zararlarını ve maliyetlerini katlanarak artıracaktır.” Sorunun çözümü için bu uygulamayı devreye sokmanın akılcı olmadığını da savunan Çolak, “Sorunun çözülmesinin yolu, hasta sağlığını ve eczacılık mesleğini tehlikeye atmak, ortadan kaldırmak değil, eczacıların ve hastaların yaşamasına izin verecek düzenlemeler yapmaktır” dedi.

Planlanmış bir uygulama

Türk-Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci: Bu zaten başından beri iktidarın projesiydi. Eczaneleri zincir hale getirmek için yapılan bir çalışma. Bununla ilgili bir yasa tasarısı vardı zaten. Demek ki Meclise gönderecekler. Mevcut mevzuata göre eczane sahibi eczacı olmak durumunda. Marketlerde satılması için öncelikle bu şartı kaldırmak zorunda. Demek ki yeni bir düzenlemeye de gidilecek. Eczacı olma zorunluluğu kaldırılacak ve isteyen istediği yerde eczane açabilecek. Eczane zinciri kurmaya, tekelleşmeye giden yol bu. Ciddi, insan sağlığını tehdit edecek bir uygulama olur bu. Eczaneye gittiğinizde, eczacı size aldığınız ilacı nasıl kullanacağınızı anlatıyor. En sağlıklı yol da bu...Ancak küresel güçler nasıl istiyorsa şimdi o uygulanmaya çalışılıyor. Çünkü devletin sağlık giderleri içinde ilaca ödenen pay yüzde 40. Büyük holdingler de bunun farkında. Hükümetin bu uygulaması da ilaç kartellerini kurtarmaya yönelik. Bu sırada küçük eczaneler de kapanıp gidecek.

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Engin Başaran: Bu mesele uzun yılların meselesi. İlaç şirketleri ilaçlarının reklamının yapılmasını ve eczaneler haricinde başka yerlerde satılmasını istediler. Sonunda da oluyor. Avrupa’nın tüketicisi çok bilinçli tüketiciler. Bütün ilaçlarını reçeteli alırlar. Ama bizde öyle değil. Marketlerde satılacak ilaçlar sadece vitamin cinsi ilaçlarsa sorun yok. Ama eğer bizim bildiğimiz diğer ilaçlar marketlerde satılacaksa tüketici için çok kötü olur. Üzerini okuyup alanlar reçetesiz alırlarsa kötü olacak. Ağrı kesicileri bile çok dikkatli kullanmak gerekirken, bilinç düzeyi bu denli düşük vatandaş kendi rahatsızlığına göre kimbilir marketlerden ne tür ilaçlar alacaklar. Çok zararı olacak. Büyük firmaların çıkarını kurtaracak işlere evet denmesini anlamıyorum. Sadece rant maksadıyla bakılırsa çok yazık olur. (Yelda GÖKDAĞ-Tercüman)

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96459&baslik=Marketlerde%20bonibon%20gibi%20ilaç%20satacaklar&katid=1

 


 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs