En Sıcak Konular

AVM'LER KARINA KAR KATTI

27 Aralık 2009 18:50 tsi
AVM'LER KARINA KAR KATTI Alışveriş merkezlerinin bu yılki ciroları krize rağmen yüzde 18 artışla 22 milyar liraya ulaştı. AVM’lerin gelirinin artması, küçük esnafı zor durumda bırakıyor.

AVM’ler kazanıyor, esnaf bakıyor  

Alışveriş merkezlerinin bu yılki ciroları krize rağmen yüzde 18 artışla 22 milyar liraya ulaştı. AVM’lerin gelirinin artması, küçük esnafı zor durumda bırakıyor. 

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nden (AYD) yapılan açıklamaya göre, 2009 yılında toplam AVM sayısı 238’e çıkarken, kiralanabilir alan yüzde 14 artış ile 5 milyon 670 bin metrekareye ulaştı.

Açılan 25 AVM ile sektöre yaklaşık 700 bin metrekare ilave olurken, açılışların yüzde 80’i Ankara ve İstanbul’da gerçekleşti. Bin kişiye düşen kiralanabilir alan 78 metrekareye ulaştı. Türkiye’de halen 81 ilin 42’sinde AVM olmadığı belirlendi.

AVM cirolarda ise ilk altı ayda yaşanan ciddi daralmaya rağmen özellikle Eylül ayından itibaren gerçekleşen artışlar ile 2008’e göre yıl toplamında metrekare bazında yüzde 4 artış gerçekleşti.
Eylül ve Kasım ayı ciroları metrekare bazında geçen yıla oranla yüzde 13 artarken, 2008’e 18 milyar lira olan toplam AVM ciroları, açılan AVM’lerin de etkisiyle yüzde 18 artışla 22 milyar liraya ulaştı.

Ziyaret sayılarında ise AVM sayılarındaki artışa ve ekonomik krize rağmen metrekare bazında düşüş yaşanmadı. 2009 yılında toplam 1 milyar ziyaret ile önemli bir eşiğin aşıldığı ifade edildi.

2010 umut vaadediyor
AYD Başkanı Hakan Kodal, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti: “En zor dönem geride kaldı. 2010 yılına umutlarla giriyoruz. Üyelerimiz arasında yapmış olduğumuz anket çalışmasına göre AVM sektöründe cirolarda metrekare bazında yüzde 10 artış beklenirken, ziyaret sayılarında metrekare başına 8 artış hedefleniyor. 2010 yılında finansman ve talep tarafındaki sorunların tam anlamı ile çözülmemesi beklenmekle birlikte, yeni açılacaklarla birlikte AVM sayısı yüzde 12 artışla 270’e çıkabilir. AVM’lerin toplam cirolarının ise yeni açılacak AVM’lerin de katkısı ile yüzde 22 artışla, 27 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz.”
Öte yandan başta İstanbul ve Ankara olmak üzere AVM’lerin sayısı küçük esnafın kepenk indirmesine yol açıyor. Özellikle kış aylarında vatandaşların alışveriş için AVM’leri tercih etmesi, esnafın cirosunun azalmasını da beraberinde getiriyor.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9008675&tarih=2009-12-27

 



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,083 µs