En Sıcak Konular

YENİ YILDA YİNE ZAM YAĞMURU VAR

23 Aralık 2009 20:36 tsi
YENİ YILDA YİNE ZAM YAĞMURU VAR Yeni yılda doğalgazdan ulaşıma, ekmekten vergilere kadar birçok alanda zam yağacak.

2010’da zam yağmuru

Yeni yılda doğalgazdan ulaşıma, ekmekten vergilere kadar birçok alanda zam yağacak. Buna karşın memur, işçi ve emeklinin maaşlarında yapılacak artış oranları, zamları karşılamaktan dahi uzak kalacak

2009 yılını ekonomik krizin etkileriyle geçiren Türkiye, 2010’a da zamlarla “Merhaba” diyecek. Doğalgazdan ulaşıma, ekmekten vergilere kadar birçok alanda gelecek zamlar, özellikle dar gelirlilerin belini bükecek. Zamlardan dershaneler de nasibini alacak. Buna karşın, memur, işçi ve emeklinin maaşlarında yapılacak artış oranları, zamları karşılamaktan dahi uzak kalacak.

İşte zam paketinden öne çıkan başlıklar:

*Doğalgaza zam geliyor: Enerji Bakanı Taner Yıldız da zammı doğruladı. Ancak oranın yüzde 50’yi bulmayacağını belirtti. Gelen bilgilere göre yüzde 40-45 aralığında bir artış öngörülüyor. Bunun işaretleri, gaz satan ithalatçıların, günler öncesinden müşterilerine bildirdiği artışlarla verilmişti.

Ekmeğe zam yolda

*Ekmeğe zam hazırlığı: Türkiye Fırıncılar Federasyonu, ekmek fiyatı konusunda 2010 başında maliyet hesaplaması yapacağını açıkladı. 2008 Şubat ayından bu yana ekmek fiyatını artırmadıklarını ve yükü omuzladıklarını gerekçe gösteren Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, mevcut durumda fırıncıların maliyetleri en fazla birkaç ay daha taşıyabileceğini belirtiyor. Bu da, 2010 başlarında ekmeğin de zamlanacağını gösteriyor.

*Ankara’da ulaşım zamlandı: Karar, EGO tarafından açıklandı bile. Buna göre 1 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere, EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da çok binişli kartlarda “tam bilet” 1.69 TL’den 1.85 TL’ye çıkarıldı. Öğrenciler için indirimli biletlerde herhangi bir artış yapılmadı. İyi haber ise ulaşım araçları arasında ücretsiz olan 45 dakikalık transfer imkanı 75 dakikaya çıkarıldı.

Ulaşım ve elektrik

*Köprü ve otoyollar zamlanacak: Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesindeki değişiklik, köprü ve otoyollara da zam olarak yansıyacak. Daha önce mahkemelik olan zamlar, Meclisteki düzenleme yasalaştığı anda devreye sokulacak. Plana göre, otoyol ve köprülerdeki zamlar, aracın türüne göre yüzde 15 ile yüzde 53 aralığında olacak. Otomobiller, motosikletler ve minibüslerde 3.25 TL’lik ücret 3.75’e çıkacak. Böylece yüzde 15.38’lik artış gelmiş olacak. Kamyonet, jeep, otobüsler, iki akslı kamyonlar ile ambulans ve cenaze arabası geçişlerinde ücret 3.25 TL’den 5.00 TL’ye çıkarak yüzde 53.85’lik artış görülecek.

*Elektrik zammı gecikmeli gelecek: Daha önce 2010 yılının üç aylık dönemi için elektriğe zam öngörülmediği bildirilmişti. Ancak TETAŞ’ın, TEDAŞ’a verdiği elektriğin fiyatında zam yapacağına dair işaretler, kafaları karıştırdı. Ocak ayında olmasa bile, mart sonuna kadar elektrikte tüketiciye yüzde 6’lık bir zammın yansımasına kesin gözüyle bakılıyor. Elektrik, Ekim ayında yüzde 20 zamlanmıştı.

*Dershaneye zam geliyor: Özel Dershaneler Birliği, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı kayıtları için dershane ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 25 arası zam yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Zam furyasından eğitim de nasibini almış olacak.

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=96408&baslik=2010’Da%20zam%20yaĞmuru&katid=4



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,228 µs