En Sıcak Konular

PATRİKHANE'DEN ''ÇARMIH'' AÇIKLAMASI

23 Aralık 2009 16:58 tsi
PATRİKHANE'DEN ''ÇARMIH'' AÇIKLAMASI Fener Rum Patrikhanesinden yapılan açıklamada, "Kendini çarmıhta hissetme" deyiminin, sorunların sebep olduğu üzüntü ve sıkıntıların ifadesinden ibaret olduğu belirtildi...

Fener Rum Patrikhanesi'nden 'çarmıh' açıklaması

Fener Rum Patrikhanesinden yapılan açıklamada, "Kendini çarmıhta hissetme" deyiminin, sorunların sebep olduğu üzüntü ve sıkıntıların ifadesinden ibaret olduğu belirtilerek, "Bütün dillerde bu tür deyimler vardır ve dar söylemleriyle değil, o dilde yüklenen anlamlarıyla değerlendirilirler. Patrik Hazretlerinin, kendisine bu deyim kullanılarak sorulan soruyu cevaplandırırken, özel olarak hükümetimizden gelen bir baskıyı ifade kastını taşımadığı aşikardır" denildi.

Patrikhaneden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Amerikan CBS Televizyonu muhabiriyle aylar önce yaptığı bir konuşmasının, "konuşmanın kastı ve kullanılan ifadeler dışında ve bunları aşan yorumlara tabi tutulması" dolayısıyla bir açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Patrik Bartholomeos’un, konuşmasında, Türk basın mensuplarının soruları üzerine verdiği ve vermekte olduğu cevaplardan farklı bir üslup ve ifade kullanmadığı kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Patrikhane ve Rum cemaatinin onlarca yıl boyunca karşılaştığı sorunları ve haksızlıkları dile getirme ödeviyle yükümlü bir ruhani önder olarak bunları her zamanki gerçekçi ve aynı zamanda özenli üslubuyla dile getirmiştir.

’Kendini çarmıhta hissetme’ deyimi de bu sorunların sebep olduğu üzüntü ve sıkıntılarının ifadesinden ibarettir. Bütün dillerde bu tür deyimler vardır ve dar söylemleriyle değil, o dilde yüklenen anlamlarıyla değerlendirilirler. Patrik Hazretlerinin, kendisine bu deyim kullanılarak sorulan soruyu cevaplandırırken, özel olarak hükümetimizden gelen bir baskıyı ifade kastını taşımadığı aşikardır.

Nitekim Başbakanımız da çektiği sıkıntıları zaman zaman batı dillerindeki ’çarmıh’lı deyimlerle değil, Türkçemizdeki ’kefenli’ deyimlerle ifade etmişlerdir. Hükümet mensupları da demokratik hukuk devleti olma yönündeki içten ve bütün iyi niyetli halkımızın katıldığı ve desteklediği girişimlerini gerçekleştirmek isterlerken aynı sıkıntılara maruz kalmaktadırlar.

Patrik Hazretleri, ülkemizin esenliği ve hükümetin hukuk devleti yolundaki gayret ve başarıları için her zaman dua etmektedirler. Bu gayretlerin başarıya ulaşması için çekilen sıkıntıların gizlenmeyip açıklanması, demokratik bir toplum düzenine olan güvenin tezahürüdür ve bu sıkıntıların giderilmesi için de açık ve demokratik bir toplumda bunların açıklanmasından başka bir çare olmadığını bütün sağduyulu ve iyi niyetli insanlar kabul ve teslim ederler."

BAĞIŞ'TAN ÇARMIH YORUMU

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fener - Rum Patriği Bartholomeos'un tepki çeken açıklamalarıyla ilgili konuştu. Bağış, " O bir tabir. İngilizce'de de çok sık kullanılan bir tabir. Anladığım kadarıyla kendi anadili Rumca'da da çok sık kullanılan bir tabir. Çok da fazla üstüne gitmeye gerek yok. Ne diyelim biz ? Yani Batı Trakya'da yaşayan Türk soydaşlarımız da çarmıha gerilmiş gibi hissediyorlar dememizle birşey kazanamayacağımıza göre, önemli olan bir grubun bir şahsın veya bir kesimin sorunları varsa, ki bugün Türkiye'de sorunu olmayan kesim yok, bu sorunları aşmak için irademiz var. Artık Türkiye eski Türkiye değil, artık Türkiye sorunlarıyla yüzleşebilen bir Türkiye o çerçevede ben ümit ediyorum ki ben bütün sorunlarımızı aşıp dünya standartlarında bir küresel güç olmak için elimizden geleni yapmak durumundayız " dedi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=12&ArticleID=1177355&Date

 



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,682 µs