En Sıcak Konular

ESKİ DTP'LİLER İSTİFA EDERSE SEÇİM ERKENE ALINIR MI?

16 Aralık 2009 11:26 tsi
ESKİ DTP'LİLER İSTİFA EDERSE SEÇİM ERKENE ALINIR MI? DTP'nin kapatılmasıyla birlikte Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'a siyasi yasak getirilip milletvekillikleri düşürülünce, bağımsız kalan 19 milletvekilinin toplu bir şekilde istifa etmeleri gündeme geldi.

Kapatılan DTP milletvekillerinin topluca istifa kararı, yeni birçok tartışma başlattı

Ara seçim mi erken seçim mi?

DTP'nin kapatılmasıyla birlikte Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'a siyasi yasak getirilip milletvekillikleri düşürülünce, bağımsız kalan 19 milletvekilinin toplu bir şekilde istifa etmeleri gündeme geldi.

Tuğluk ve Türk'ün milletvekilliğinin sona ermesinin ardından 19 eski DTP'linin istifası halinde, TBMM'deki boş sandalye sayısı 27'ye yükselecek ve böylece ara seçim sınırına gelinecek. Anayasa'nın 77'nci maddesi gereğince TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında yani 28 sandalyenin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. AKP Grubu istifaları kabul etmesi halinde, 3 ay sonraki ara seçime de evet demiş olacak.

SDTP'nin kapatılmasıyla birlikte Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'a siyasi yasak getirilip milletvekillikleri düşürülünce, bağımsız kalan 19 milletvekilinin toplu bir şekilde istifa etmeleri gündeme geldi. Peki eski DTP'li milletvekillerinin istifa süreci nasıl işleyecek? Ara seçim olur mu? Yoksa 2010'da erken seçim mi gündeme gelir?

Diyarbakır'daki toplantının ardından kapatılan DTP'de sine-i millet kararı çıktı. Eski Genel Başkan Ahmet Türk, kendisiyle birlikte yasaklı halen Aysel Tuğluk'un dışında mecliste bağımsız hale gelen 19 milletvekilinin de istifa edeceklerini açıkladı. Dilekçeler, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Türk ve Tuğluk'un milletvekillikleri de düşürülence, Meclis'teki boş sandalye sayısı, 8'e yükselecek. Yasaklı iki ismin sandalyesi, gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayınlanınca yürürlüğe girecek.

Ara seçim gündemde
Türk'ün açıklamasıyla, 19 eski DTP'li milletvekili istifa ederse, ara seçim gündeme gelecek. Çünkü Tuğluk ve Türk'ün milletvekilliğinin sona ermesinin ardından 19 eski DTP'linin istifası halinde, TBMM'deki boş sandalye sayısı 27'ye yükselecek ve böylece ara seçim sınırına gelinecek. Anayasa'nın 77'nci maddesi gereğince TBMM üyeliklerinde yüzde 5 oranında boşalma olması durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. Anayasa'nın işaret ettiği yüzde 5'lik oran ise, 28 vekil sandalyesinin boş kalması anlamına geliyor. 19 milletvekillinin istifası ile ulaşılacak 27 üyelik boş sandalye sayısı, ara seçimi oldukça zorlayacak. Anayasal zorunluluk için sadece bir vekilin daha sandalyesinin boş kalması yetiyor. Bu nedenle de, DTP'nin kapatılmasıyla kurulacak yeni partinin Meclis'te temsil edilmesi için destek vermeye hazır olduğunu açıklayan İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras'a gözler çevriliyor. Uras, eğer grup için verdiği desteği toplu istifaya katkı ile sürdürürse böylece, 28 sayısına ulaşılmış olacak.

İstifalar nasıl geçerli olur?
Ancak buradaki kritik nokta, eski DTP'li milletvekillerinin istifasının nasıl geçerli olacağı konusu. Çünkü milletvekillerinin tek taraflı istifası, TBMM üyeliğinin düşmesi için yeterli değil. Bu konuyu düzenleyen Anayasa'nın 84. maddesinde, istifanın geçerliliğini bir takım şartlara bağlamış. Buna göre, "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı'nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu'nca kararlaştırılır" düzenlemesi yer alıyor. Ayrıca Meclis içtüzüğünde de; bu durumu destekleyen düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, "TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanı'nca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurul'ca görüşmesiz karar verilir" şeklindeki içtüzük düzenlemesi, istifa sürecinin oldukça zor olduğunu gösteriyor.

Meclis'te kabul edilmesi şart
Bu hukuki şartlar çerçevesinde, kapatılan DTP milletvekillerinin istifa dilekçelerinin TBMM Başkanlığı'na verilmesi halinde bir hafta sonra Genel Kurul'da oylama yapılacak. 1985 yılına kadar milletvekillerinin istifasının Genel Kurul'daki oylamasında, kabul edilebilmesi için salt çoğunluk aranıyordu. Ancak sonraki yıllarda yapılan değişikliklerle birlikte, bu zorunluluk kaldırıldı. Artık, oylama sırasında Genel Kurul salonunda bulunan milletvekillerinin kabul oylarının ret oylarından bir fazla çıkması yeter olacak.

Ara seçim yerine erken seçim olabilir mi?
Dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada, gözler AKP, CHP ve MHP gruplarına çevrilecek. Bir anlamda eski DTP'lilerin istifalarının kabul edilip edilmemesini, AKP'li milletvekillerinin kararı belirleyecek. Başbakan Erdoğan, "Bizim kararımız kesinleşmedi. Acele etmeyin. Meclis'e geldiğinde değerlendiririz" diyerek, kapıyı açık bıraktı. Ancak birçok AKP'li milletvekilinde, ret oyu verme yönünde kanaat oluştu.  Çünkü AKP Grubu ve milletvekillerinin istifaları kabul etmesi halinde, 3 ay sonraki ara seçime de evet demiş olacak.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/ara-secim-mi-erken-secim-mi-146445.htm



Bu haber 1,310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,098 µs