En Sıcak Konular

SAĞLIKTA VATANDAŞI KARA GÜNLER BEKLİYOR

16 Aralık 2009 11:03 tsi
SAĞLIKTA VATANDAŞI KARA GÜNLER BEKLİYOR Yeni başlayacak uygulama ile eskiden olduğu gibi vatandaş yeniden devlet hastanelerine akın ederek, uzun kuyruklar oluşturacak.

Kuyruğun ucu gözüktü

Sağlıkta, vatandaşı kara günler bekliyor. Yeni başlayacak uygulama ile eskiden olduğu gibi vatandaş yeniden devlet hastanelerine akın ederek, uzun kuyruklar oluşturacak.

AK Parti Hükümeti'nin yıllardır yaptığı uygulamalarla en çok güvendiği alan olan sağlık sektöründe, Sağlık Bakanlığı eskiye doğru yol alıyor. Yıllardır vatandaşın uygulamalarını beğendiği yeni sistem değiştirilerek, eski sistem olan kuyruklar yeniden geliyor.

Kuyruklar 1 Ocak'ta

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon'unca geçtiğimiz günlerde yapılan yeni düzenleme göre vatandaş artık özel hastaneler yerine devlet hastanelerine akın edecek. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon'un özel sağlık sektörü ile yaptığı pazarlık sonucunda yüzde 30 olan fark ücreti yüzde 70 gibi yüksek bir rakama yükseltilmesi vatandaşı isyan ettirecek. 1 Ocak 2010 tarihinde uygulamaya konulacak yeni sistem ile vatandaş artık özel hastaneler yerine kamu hastanelerini tercih etmeye başlayacak. Bu ise kamu hastanelerinde eskiden olduğu gibi uzun kuyruklara neden olacak.

Yeni uygulama ile özel bir hastaneye giden vatandaşın 100 TL'lik bir masrafa karşılık 70 TL gibi yüksek bir ödeyecek olması dikkat çekiyor. Eski uygulamaya göre ise 100 TL'lik bir masrafı olan vatandaş en fazla 30 TL ödüyordu. Zaten yaşam standardı çok düşük olan vatandaşa bu uygulama ile sırtını bir yük daha bindirilmiş olacak.

SGK hastaneleri de sınıflandırılıyor

Bu uygulama ile vatandaş yeni bir sistem ila daha tanışacak. Turizm sektöründe olduğu gibi yeni uygulamada özel hastaneler A, B, C, D, E şeklinde sınıflandırılacak. A en iyi hastane sınıfına dahil olurken, E ise sınıflandırmanın sonunda yer alan hastaneleri kapsayacak. Bu uygulamaya en büyük tepki ise turizm sektörüne benzemesi ile dikkat çekiyor. Parası olan vatandaş A sınıfı hastanede sağlık hizmeti alacakken, asgari ücret ile geçimini sağlayacak olan vatandaş ise geliri nispetin de E sınıfı hastaneye gidebilecek. Bu uygulama ile E sınıfı hastane farkın yüzde 30'unu alabilecekken, A sınıfı hastane ise farkın yüzde 70'ini alacak.

Devlet hastaneleri yetersiz

Uygulama ile kamu hastanelerine akın edecek olan vatandaşı ise kara günler bekliyor. Uzun kuyrukların oluşacağı hastanelerde ise durum tam içler acısı. Uzun yıllardır özel sektör hastanelerinin hizmet vermesi ile kamu hastanelerine gereken yatırımlar yapılmadı. Yeni uygulama ile kamu hastanelerinde krizin yaşanması ise an meselesi. Birçok bölgede bulunan kamu hastanelerinde hem fiziki şartların yetersizliği ön planda hem de sağlık elemanı sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle bazı doğu illerinde uzman doktorların bile zor bulunduğu birçok kamu hastanesi yer alıyor.

Vatandaş, 1 Ocak'ta anlayacak

Yeni yılda uygulanmaya başlanacak olan sistem ile vatandaş adeta kamu hastanelerine yığılıp kalacak. Eskiden olduğu gibi gece saatlerinde hastanelerin önüne gelerek kuyruğa girecek olan vatandaş bu uygulama ile hüsrana uğrayacak.

Tepki vatandaştan olacak

Uygulamaya en büyük tepki ise vatandaştan geleceğe benziyor. Yeni yılda uygulanmaya başlanacak olan sistem ile vatandaş adeta kamu hastanelerine yığılıp kalacak. Eskiden olduğu gibi gece saatlerinde hastanelerin önüne gelerek kuyruğa girecek olan vatandaş bu uygulama ile hüsrana uğrayacak. Sağlık Uzmanları ise bu uygulama ile özel sektör hastaneleri için olumlu ancak vatandaş için olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydediyor. Uzmanlar, düzenlemenin eskiye dönüş olarak niteleyerek, vatandaşın çok zor durumda kalacağını kaydediyor.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/kuyrugun-ucu-gozuktu-146446.htm

 



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,369 µs