En Sıcak Konular

PARTİ KAPATMAK

14 Aralık 2009 17:28 tsi
PARTİ KAPATMAK Siyasî tarihimiz, hiçbir partide böylesine bir cür’et, böylesine bir küstahlık kaydetmedi.

Parti kapatmak 
 
DTP adlı Kürtçü partinin kapatılmasını kimse istemiyordu. Ne iktidar, ne çoğunlukla muhalefet, ne medya. Ancak DTP, yasalara ve anayasaya öylesine kafa tuttu, tafra attı, Türk devletini öylesine küçümsemeye kalktı ki, yüce yargıya, Anayasa Mahkemesi’nde kapatma kararına 11’e 0 (sıfır) çıkmasından başka çare bırakmadı.

Siyasî tarihimiz, hiçbir partide böylesine bir cür’et, böylesine bir küstahlık kaydetmedi. Her türlü politik ve felsefî görüş, partilerin hakkıdır. Ama terörle iş birliği, terörü ve katilleri övmek, kışkırtmak, hoş görmek, teröristbaşından emir almak, Avrupa Birliği kriterlerinde yasaktır. Parti derhal kapatılır.

Demokrasiyi dünyaya öğreten ve en mükemmel uygulayan İngiltere’de, teröre yakınlığı tespit edilen parti kapatıldı. Otoriter yönetimden kusursuz demokrasiye hızlı geçişte başarı kazanan dostumuz İspanya’da aynı suçtan parti kapatıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu kapatılmaları onayladı.
DTP, Türkiye partisi olamadı. Güneydoğumuzun sorunlarına eğilen bir parti olsa idi, tabii görünürdü. Hattâ terörsüz Kürt partisi olması hâline bile, böyle bir parti ırkçılıkla suçlanabileceği pas geçilerek göz yumulabilirdi. Ama DTP, Abdullah Öcalan’dan emir aldığını saklamadı, defalarca tekrarladı.

Öcalan’ı kurtarmaktan başka bir hedefi bulunmadığını her vesileyle açıkladı.
İmralı Partisi oldu. Öcalan’ın partinin lideri durumu devam ediyor. 40.000 kişinin öldürülmesinden suçlu görülmüş, büyük bir terör örgütünün kurucusu ve hâlâ başı olan, müebbete mahkûm bir kişinin bu pozisyonu, Avrupa kriterlerine bile aykırıdır.

Güneydoğu konusunu böyle bir kişinin -gerçekleşmesi asla mümkün olmayan- tahliyesine odaklamış bir parti, Anayasa Mahkemesi’ne sürekli bizi kapat! sinyallari gönderiyordu. Parti kapatmak dağdağalı bir karar olduğu için, Anayasa Mahkemesi, 2 yıl askıda bıraktı. Niçin şimdi karara geçti tartışması gereksizdir. Bir an gelecek karar çıkacaktı, şeklinde düşünmek daha doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk demokrasisi, şu veya bu şekilde ama muhakkak ve mutlak biçimde kendini savunur.

Açılım’a gelince, AB ölçütlerine paralel olarak devam edecektir. Devlet ve toplum, sürekli reformlarla çağ dışı kalmaktan korunur. Ne sanıyordunuz?

Yılmaz Öztuna-Türkiye

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi,http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?ID=427408

 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,446 µs