En Sıcak Konular

KUVVET KOMUTANLARI İFADELERİ ALINARAK SERBEST BIRAKILDI

6 Aralık 2009 12:51 tsi
KUVVET KOMUTANLARI İFADELERİ ALINARAK SERBEST BIRAKILDI 2004 yılında görev yapan kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına, Ümraniye(Ergenekon) soruşturması kapsamında dün savcı karşısına çıktı.

Generaller serbest

2004 yılında görev yapan kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına, Ümraniye soruşturması kapsamında dün savcı karşısına çıktı

Sivil araçlarla ayrı ayrı geldiler
ÜMRANİYE soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Fırtına ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek, dün sabah erken saatlerde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek ifade verdi.

Örnek’in ifadesini 3 savcı aldı
ÖZDEN Örnek’in ifadesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ile Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen alırken, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ifadesinin  Murat Yönder, Aytaç Yalman’ın ifadesinin ise Ercan Şafak tarafından alındığı öğrenildi.

Savcılıktan tutuklama talebi yok
YALMAN, Örnek ve Fırtına’yı, “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz”, “Eldiven” darbe girişimi iddialarıyla ilgili sorgulayan savcılar, tutuklama talebinde bulunmadı.  11 saat adliyede kalan emekli komutanlar serbest kalarak saat 21.00’de özel araçlarıyla binadan ayrıldı.

Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı...
YALMAN, Örnek ve Fırtına’nın ifade vermesiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir dönem görev yapan Genelkurmay Başkanı (emekli Hilmi Özkök) dahil, tüm komuta kadrosu adliyeye çağrılarak ifade vermiş oldu.

Fırtına’nın kariyeri başarılarla dolu
ORDU’da 1941’de doğan Fırtına, 1962’de Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1993’te tüm, 1997’de korgeneralliğe yükseldi. 30 Ağustos 2001’de terfi etti.

Örnek 4 yıl önce emekliye ayrılmıştı
1943, İzmit doğumlu. 1962’de Deniz Harp Okulu’nu, 1975’te akademiyi bitirdi. 2001’de oramiralliğe terfi edip 2005’te emekli oldu.

Yalman, madalya zengini...
YALMAN 1940 İstanbul doğumlu. TSK üstün hizmet madalyası, üstün cesaret madalyası, altın şeref madalyası sahibi.

3 MİT görevlisi gözaltına alındı
ERZİNCAN’da son günlerde yaşanan gözaltılara bir yenisi daha eklendi. Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın talimatı doğrultusunda, Erzincan’da MİT Müdürü Ş.D. ile birlikte 3 MİT mensubu gözaltına alındı.

Adliyeye böyle geldiler
HAKİM ve savcıların giriş yaptığı bölümden binaya alınan komutanların ifadesi 10.00’da başladı. Ayrı ayrı odalarda sorgulanan komutanların ifade verme işlemi saat 12.30’da öğle yemeği için durduruldu. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından sorgulama kaldığı yerden devam etti. Yazılı ve görsel medyanın ilgisi çok yoğundu. Adliye önünde adeta bir basın ordusu kamp kurdu.

TSK’ya saldırmak için fırsatı kaçırmadılar...
KUVVET komutanlarının ifade vermek için adliyeye gelmesini fırsat sayan Sorosçular yine sahneye çıktı, TSK ve Başbuğ’a kin kustu.

Komutanlar serbest
2004 yılında görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, darbe girişimi iddialarıyla ilgili savcılara ifade verdi

Ümraniye soruşturması kapsamında darbe girişimi iddialarıyla ilgili 2004 yılında görev yapan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ifade verdi. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir dönem görev yapan Genelkurmay Başkanı dahil tüm komuta kadrosu adliyeye çağrılarak ifade vermiş oldu. 11 saat adliyede kalan komutanlar savcılık tarafından serbest bırakıldı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Ümraniye soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulmak üzere dün sabah erken saatlerde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Sivil plakalı araçlarla ayrı ayrı adliyeye gelen Yalman, Fırtına ve Örnek, hakim ve savcıların giriş yaptığı bölümden binaya alındı.

5 savcı sorguladı
İfadelerin alınmasına 10.00’da başlandı. Örnek’in ifadesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, Fırtına’nın ifadesinin Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, Yalman’ın ifadesinin de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındığı öğrenildi.

Darbe planları soruldu
Ümraniye soruşturmasını yürüten savcılar tarafından komutanlara, ikinci Ümraniye davasının da temelini oluşturan Darbe Günlükleri’nde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe girişimi iddiaları soruldu. Şüpheli sıfatıyla ifadelerine başvurulan eski kuvvet komutanlarına sorulan soruların en önemli bölümünü Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen Darbe Günlükleri oluşturdu. Ayrıca, Hilmi Özkök’ün, tanık sıfatıyla verdiği ifade de komutanlara sorulan başlıklar arasında yer aldı.

Tutuklama talebi yok
Öğle yemeği için verilen aranın ardından sorgulama akşam saatlerine kadar sürdü. Saat 20.00’de savcılığın tutuklama talebinde bulunmadığı ve 3 eski kuvvet komutanının mahkemeye sevk edilmelerine gerek duyulmadığı belirtilerek serbest bırakıldığı açıklandı. 11 saat adliyede kalan Yalman, Örnek ve Fırtına saat 21.00’de kendilerine ait özel araçlarıyla birlikte binadan ayrıldı. Otomobillerin yan ve arka camları siyah filmle kaplanarak komutanların görüntülenmesine izin verilmedi.

‘Hilmi Özkök de bilgi vermişti
Bu arada, Ümraniye soruşturması kapsamında daha önce emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün de tanık sıfatıyla bilgisine başvurulmuştu. Özkök, Nisan 2009’da İzmir Adliyesi‘ndeki özel bir odada, Ümraniye soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen‘in 8 saat boyunca sorularını yanıtlamıştı. Savcıların, özellikle, ikinci Ümraniye iddianamesinin temelini oluşturan darbe iddialarına yoğunlaştığı öğrenilmişti. Özkök‘ün de o dönem yaşanan süreç ve iddialar hakkında bilgi verdiği kaydedilmişti.

2 askeri personel tutuklandı
Öte yandan, ’amirallere suikast’ile ele geçirilen TNT kalıpları ve uyuşturucu maddeleri bulundurma iddialarıyla İstanbul Adliyesi’ne getirilen 2 askeri personel çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İşte yöneltilen bazı sorular
Savcılar, 2004 yılında görev yapan kuvvet komutanlarına şu soruları yöneltti:
* “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adlı darbe planlarından haberiniz var mı?
* Bu darbe planlarının hazırlanmasında yer aldınız mı?
* Jandarma Genel Komutanlığı içinde kurulan “Cumhuriyetçi Çalışma Grubu” ndan haberiniz var mı?
* “Cumhuriyetçi Çalışma  Grubu” içinde görev aldınız mı?
* Hükümete muhtıra verilmesi istenen Genelkurmay Başkanlığı’ndaki toplantıya  katıldınız mı?
* Günlükte yer alan “hükümetin devrilmesi”, “muhtıra verilmesi” gibi konuşmalar yaptınız mı?
* Hilmi Özkök’ü istfaya zorladınız mı?
* Rektörlere eylem çağrısında bulundunuz mu?
* Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantınız nedir?
* Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?

‘Paşam’ diye hitap ettiler
Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın avukatı Hasan Fehmi Demir, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, “şüpheli” sıfatıyla sorgulanan müvekkilinin, yöneltilen iddiaları reddettiğini söyledi. Gazetecilerin, “Savcının Fırtına’ya nasıl hitap ettiği” sorusuna Avukat Demir, “Paşam dediler” yanıtını verdi. Adliyeden son olarak sorgulamayı  gerçekleştiren savcılarla İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı ayrıldı. “Eski kuvvet komutanlarının hangi suçtan sorgulandıkları” sorusunu Çolakkadı, “Bildiğiniz günlüklerle ilgili sorgulamaydı esası. Bu soruşturmada başka bilgileri de sorduk, ama bunları açıklayamayız” şeklinde yanıtladı.

İşte o generallerin askeri kariyerlerinde öne çıkan ayrıntılar

AYTAÇ YALMAN
Suriye ile yaşanan krizi başarıyla yönetti
Aytaç Yalman, 29 Temmuz 1940’da İstanbul Üsküdar’da doğdu. 1960 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Yalman, 1998’de orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı’na atandı. Yalman, Suriye ile Öcalan nedeniyle yaşanan krizin ardından Türkiye-Suriye güvenlik ilişkilerini yürüttü. 24 Ağustos 2000 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine, 2002’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. Bu görevden 2004 yılında emekli olan Yalman, Türk Silahlı Kuvvetleri üstün hizmet madalyası, üstün cesaret madalyası, altın şeref madalyası sahibi.

ÖZDEN ÖRNEK
ABD’de lisans üstü öğrenim gördü
1943 yılında İzmit’te doğan Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, 1962 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu ve daha sonra Donanma’ya katıldı. ABD’de lisans üstü öğrenim yapan Örnek, 1975 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 1982 yılında da ABD Deniz Komuta Koleji’nden mezun oldu. Örnek, Ağustos 2001’de oramiralliğe terfi ederek, Donanma Komutanlığı’na atandı. 30 Ağustos 2003 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Örnek, bu görevinden 2005 yılında emekli oldu.

İBRAHİM FIRTINA
Washington’da ataşelik yaptı
İbrahim Fırtına, 1941 yılında Ordu’da doğdu. 1962’de Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulundu. Fırtına, 1993’te tümgeneralliğe, 1997 yılında korgeneralliğe yükseldi. Korgeneral rütbesiyle Hava Harp Akademisi Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 2001 tarihinde orgeneralliğe terfi etti ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi. Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde de emekliye ayrıldı.

Darbe Günlükleri iddiasını 2 savcı soruşturuyor
* 2004 yılının kuvvet komutanları emekli Orgeneral Aytaç Yalman, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek, İstanbul Adliyesi’ne sivil araçlarla geldi.
* Darbe Günlükleri’nin sahibi olduğu öne sürülen Özden Örnek’in ifadesini Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen aldı. İbrahim Fırtına Savcı Murat Yönder’e, Aytaç Yalman ise Savcı Ercan Şafak’a ifade verdi.
* Darbe Günlükleri’ni iki savcının araştırması dikkat çekti. Sorgulamalarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da yer aldı. Komutanlar ayrı ayrı odalarda sorgulandı. 
* Saat 10.00’da başlayan ifade verme işlemi, saat 12.30’da öğle yemeği için durduruldu. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından sorgulama kaldığı yerden devam etti.
* Komutanlar savcıya ifade verirken, İstanbul Adliyesi önünde toplanan bir grup Sorosçu, darbe girişimlerini protesto etti. n Ümraniye soruşturması kapsamında komutanların ifadesine başvurulmasına medya yoğun ilgi gösterdi. Adliye önünde kamp kuran basın mensupları, gelişmeleri canlı bağlantılarla anında izleyicilerine aktardı.
* Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün, “Sabah saat 05.30’da pijama ve uyku tulumlarınızla gelin” uyarısına rağmen, hiçbir medya mensubunun yanında uyku tulumu getirmemesi dikkat çekti.

İkinci Ümraniye iddianamesinin temelini oluşturdu
Darbe iddialarıyla sorgulanan üç kuvvet komutanı hakkında ikinci Ümraniye davasının da temelini oluşturan “Darbe Günlükleri” nde yer alan darbe planlarına katıldıkları iddiaları var. Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlüklerdeki bilgiler ile emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ile Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’den ele geçirilen belgelerin bir biriyle örtüştüğü 2. Ümraniye iddianamesinde yer alıyor. İddianamede, Eruygur’un talimatıyla Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde darbe çalışmaları için bir ekip oluşturulduğu öne sürülüyor.

Planı birlikte hazırlamışlar
İkinci Ümraniye iddianamesinin 189. sayfasında “Sarıkız” kod isimli darbe planının Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in günlük notlarından elde edildiği anlatılarak bu planın Şener Eruygur, Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına tarafından hazırlanmış olabileceği iddia ediliyor. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde “Cumhuriyet Çalışma Grubu” ismiyle darbe hazırlıklarını planlayan ve organize eden muvazzaf askerlerden oluşan bir grup kurulduğu öne sürülüyor. “Sarıkız” adlı darbe planının darbe öncesi ülkede darbe zemini oluşturmak için yapılması gereken faaliyetleri, “Ayışığı” ve “Yakamoz” isimli darbe planlarının darbenin bizzat aktif olarak nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği yönünde çalışmaları içerdiği, “Eldiven” isimli planının ise darbe sonrası yapılacak faaliyetleri kapsadığı ileri sürülüyor.

Sorosçular kamp kurdu
Kuvvet komutanların ifade vermek için İstanbul Adliyesi’ne gelmesini fırsat bilen Sorosçular yine sahneye çıktı. Kendilerini “Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu” üyeleri olarak nitelendiren grup, darbe girişimlerini protesto ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da yargılanmasını istedi. Darbe karşıtı dövizler taşıyan grup adına bir basın açıklaması yapan Meltem Oral, “Sevgili günlük” diyerek başladığı açıklamasında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in yazdığı iddia edilen “darbe günlükleri” ne atıfta bulundu. Oral, “Şemdinli’de patlayan bombayı durduramadık, ama sayende 350 çocuğu öldürmek niyetiyle Koç Müzesi’ndeki denizaltıya konulmuş bombayı patlamadan etkisiz hale getirebildik. Bugün artık Genelkurmay karargahında bir cuntanın değil, tüm karargahın cuntanın ta kendisi olduğunu biliyoruz”  şeklinde konuştu.

Günlüğe teşekkür ettiler
Albay Dursun Çiçek’ten önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görevden alınacakları ve yargılanacakları günü iple çektiklerini aktaran Oral, “Sen günlüklerin Mata Hari’sisin” diye hitap ettiği günlüğe teşekkür etti. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

3 MİT görevlisi gözaltına alındı
Ümraniye soruşturma kapsamında Erzincan’da MİT Müdürü Ş.D. ile birlikte 3 MİT mensubu gözaltına alındı. NTV’nin haberine göre, Erzincan’da son günlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalara bir yenisi daha eklendi. Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın talimatı doğrultusunda, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müdürü Ş.D. ve 3 MİT görevlisi gözaltına alındı. Ümraniye soruşturması kapsamında daha önce de Erzincan’da İl Jandarma Komutanlığında görevli İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan, İstihbarat Şube Müdürü Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Başçavuş Orhan Esirger tutuklanmıştı.(Haber: Salim YAVAŞOĞLU-YENİÇAĞ)

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=27438


 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,935 µs