En Sıcak Konular

OBAMA,AFGANİSTAN İÇİN TÜRKİYE'DEN SAVAŞAN GÜÇ İSTEDİ

2 Aralık 2009 23:24 tsi
OBAMA,AFGANİSTAN İÇİN TÜRKİYE'DEN SAVAŞAN GÜÇ İSTEDİ Obama, Ankara’dan sıcak çatışma sınırlamasını kaldırmasını, savaşan asker göndermesini ve F-16’ları istiyor.

Kritik istek! 
 
Obama Türkiye’den savaşan güç istedi

ABD Başkanı Obama yeni Afganistan stratejisini açıkladı. Bölgeye 30 bin ek asker gönderileceğini duyuran Obama, Ankara’dan sıcak çatışma sınırlamasını kaldırmasını, savaşan asker göndermesini ve F-16’ları istiyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’da son bir yıldır NATO güçlerine kök söktüren Taliban’ı etkisiz hale getirmek için asker artırma kozunu oynadı.  Önceki gece New York West Point Askeri Akademisi’nde yaptığı konuşmada yeni Afgan stratejisini açıklayan Obama, “Başkomutanınız olarak, Afganistan’a 30 bin takviye Amerikan askerinin gönderilmesinin hayati ulusal çıkarımıza olduğuna karar verdim” dedi. Obama takviye askerlerin 2010 yılının ilk yarısında Afganistan’a mümkün olan en süratli biçimde konuşlanacağını, böylece direnişi hedef alabileceklerini ve önemli yerleşim birimlerinin güvenliğini sağlayabileceklerini söyledi.

Çekilme Temmuz 2011’de

ABD Başkanı, Afganistan’dan çekilmek için tarih de vererek, “Amerikan askerleri ve NATO müttefiklerinden de beklenen ekstra kuvvetler, sorumluluğun Afgan güçlerine devri sürecini hızlandırmamıza ve Temmuz 2011’de Afganistan’daki askerlerimizin bu ülkeden çıkışı sürecine başlamamıza olanak verecek” diye konuştu. Obama, yeni stratejisinin üç ana hedefinin bulunduğunu ifade ederek, bunları El Kaide’nin güvenli barınak imkanına erişmesinin engellenmesi, Taliban’ın sağladığı ivmenin tersine çevrilmesi ile Afgan hükümetini devirebilme kapasitesine ulaşabilmelerinin önlenmesi ve Afgan güvenlik güçleriyle hükümetinin güçlendirilmesi olarak sıraladı.

SANA NİÇİN NOBEL VERDİLER?

ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan’daki asker sayısını artırma kararı savaş karşıtlarının tepkisini çekti. Beyaz Saray önünde toplanan yaklaşık 100 gösterici ellerinde “İyi savaş yoktur”, “Sana niçin Nobel verdiler” pankartlarıyla eylem yaptı.[1]

ABD Büyükelçisi ayrıntıları açıkladı 

“Türk askerini en kısa sürede bekliyoruz”

YENİ stratejinin Türkiye ayağına ilişkin detayları ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey açıkladı. “Müttefiklerden beklediğimiz ek birlik sağlamaları. Halkın korunması önemli bir misyon ve talebimizin ana unsuru da bu” diyen Jeffrey, ikametgahında bir grup gazeteciye özetle şunları söyledi:

“Yakın işbirliği amaçlıyoruz”

“Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı müttefiklerin sıcak çatışmaya girmeme sınırlamalarının kaldırılmasını bekliyoruz. Stratejinin üçüncü ayağını, Pakistan’dan Taliban ve El Kaide’nin temizlenmesi oluşturuyor ve bu konuda da Türkiye ile daha yakın bir işbirliği amaçlıyoruz.”

”Her asker muharip güçtür”

Jeffrey, “İstedikleri ek katkının muharip güç mü olduğunun” sorulması üzerine de “Zaten Afganistan’daki her asker muharip güçtür, çünkü hepsi silah taşımak zorundadır ve olası bir Taliban saldırısına açıktır. Görev tanımı konusunda herkesten ‘esneklik’ bekliyoruz. Türkiye F-16’ların kullanımı ve istihbarat paylaşımı konusunda çok iyi düzeyde” cevabını verdi.

“Sayı henüz belli değil”

Büyükelçi, istenen asker sayısının henüz belli olmadığını söyledi: “Belli rakamlar telaffuz ediyoruz, ancak bunu kamuoyuna açıklamadık. Türklerle de bu konuyu birçok düzeyde, çok çok üst düzeylerde, gerek Ankara, gerekse Washington’da görüşüyoruz.”

7 Aralık gündeminde var

Jeffrey konunun 7 Aralık’ta gündeme geleceğini de söyledi: “Başbakan Erdoğan’ın yapacağı ABD ziyaretinde Obama’ya gündeme getirmesi için tavsiye edilen listede bu konu da yer alıyor. Ülkelerin karar vermesi için özel bir zaman dilimi yok, ancak ne kadar erken olursa o kadar iyi.”

Gönül: Rezervimiz sürüyor

Asker talebiyle ilgili ilk açıklama Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den geldi. Gönül, “Türk askerinin opaerasyonlarda yer alması ve sıcak çatışmaya girmesi konusundaki rezervler sürüyor. Oradaki Türk askerleri de muharip güç. Sonuçta işçi ya da sağlıkçı göndermedik” dedi.

Taliban: “Direniş güçlenecek”

Taliban, kararının direnişi güçlendireceğini savundu. Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, “Obama Afganistan için yeni ve utanç verici bir strateji açıkladı. Amerikalılar amaçlarına ulaşamayacaklarını anladıklarında çekilmek zorunda kalacaklarını, Obama’nın Afganistan’da ölen birçok askerin tabutunu göreceğini” söyledi.

“600 Türk askeri gidecek” iddiası

ABD ve NATO uzun süredir tüm ülkelerin asker sayısını artırması için baskı yapıyor. Kasım’da İngiliz The Sunday Times gazetesi de Almanya, İtalya, Türkiye, Fransa ve Romanya’nın en az 500-1000 arasında asker göndermesi için baskı altında olduğunu yazmıştı. Gazete Türkiye’nin 500-600 ek askeri göndermeyi kabul ettiğini de öne sürmüştü. Kabil Bölge Komutanlığı’nı geçen ay bir yıl süreliğine ikinci kez devralan Türkiye’nin, normalde 800 civarında bulunan asker sayısını, komutanlık görevi süresinde 1500 civarında tutması bekleniyor.

Afganistan’da kimin ne kadar askeri var?

- ABD: 34800

- İngiltere: 9000

- Almanya: 4500

- Fransa: 3900

- Kanada: 2830

- İtalya: 2795

- Hollanda: 2160

- Polonya: 1910

- Avustralya: 1350

- İspanya: 1000

- Türkiye: 720

VATAN’ın notu

Afganistan’daki 34 kentin 11’i Taliban kontrolünde bulunuyor.[2]
 

Kaynak: Vatan Gazetesi

[1].http://haber.gazetevatan.com/Kritik_istek/273937/1/Gundem
[2].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=274007



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,931 µs