En Sıcak Konular

GENÇLERİMİZİN GELECEĞİ GASP EDİLİYOR

2 Aralık 2009 10:58 tsi
GENÇLERİMİZİN GELECEĞİ GASP EDİLİYOR Danıştay'ın kararını 'hukuk cinayeti' olarak niteleyen Sivil Toplum Kuruluşları, haksız buldukları iptali protesto ediyor.

Türkiye ayakta

Danıştay'ın kararını 'hukuk cinayeti' olarak niteleyen Sivil Toplum Kuruluşları, haksız buldukları iptali protesto ediyor. Edirne'den Ardahan'a, Sinop'tan Van'a kadar hemen her yerde protestolar yükseliyor.

Eğitim yaz boz tahtasına döndü
Katsayı hakkında çıkan kararın ardından Türkiye'deki eğitimin yazboz tahtasına döndüğünü ifade eden TEKEV Kayseri Şube Başkanı Cafer Beydilli "Daha önce katsayı ile ilgili şikâyetlere; 'YÖK, katsayı uygulamasını istediği gibi ayarlayabilir' diyen Danıştay'ın bu kez yürütmeyi durdurma kararı almasını şaşkınlıkla karşıladık. Kararı duyunca şok olduk. Birileri ülkenin geleceğini karartıyor" diye konuştu.

YÖK'ün üniversite sınavlarında katsayı farkını kaldıran uygulamasını iptal eden Danıştay'a günler geçmesine rağmen tepkilerin odağı olmaya devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından STK'lar, Danıştay'ın aldığı çağdışı kararı protesto etmeye devam ediyor. Batman Düşünce ve İnanç Platformu üyeleri, Danıştay 8. Dairesi'nce alınan katsayı kararını protesto etmek için Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Burada bir basın açıklaması yapan platform üyeleri, Danıştay'ın kararını 'hukuk cinayeti' olarak nitelendirdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şafi Özperk, "Tabi olduğu yasaya göre insan hak ve hürriyetlerini korumakla yükümlü İstanbul Barosu veya Baronları, bizatihi insan hak ve hürriyetlerine ve akla zarar bir mantıkla Ergenekon davası sürecinde olduğu gibi hukuksuzluğun tarafı olmuş ve YÖK'ün kararını Danıştay'a taşımıştır. Danıştay 8. dairesi ise YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini maalesef oy birliği ile durdurmuştur. Öncelikle ifade etmek gerekir ki ilgili Danıştay kararı hukuksal dayanaktan yoksun olup keyfi ve ideolojik Saiklerle verilmiş bir karardır" dedi.

Ülke, katsayı zulmüyle çok şey kaybetti
Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Kayseri Şube Başkanı Cafer Beydilli, Danıştay'ın katsayı uygulaması ile ilgili aldığı karara tepki göstererek, "Ülke 10 yıllık katsayı zulmüyle çok şeyler kaybetmiştir." dedi. Katsayı hakkında çıkan kararın ardından Türkiye'deki eğitimin yazboz tahtasına döndüğünü ifade eden TEKEV Kayseri Şube Başkanı Cafer Beydilli, Danıştay 8. Dairesi'nin YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasına anlam veremediklerini söyledi.

Beydilli, "Daha önce YÖK'ün katsayı uygulaması ile ilgili şikâyetlere; 'Bu bizim alanımıza girmiyor. YÖK, katsayı uygulamasını istediği gibi ayarlayabilir' diyen Danıştay'ın bu kez yürütmeyi durdurma kararı alması şaşkınlıkla karşıladık. Kararı duyunca şok olduk. Birileri siyasi kaygılarla ülkenin geleceğini karartıyor." diye konuştu.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli ise yaptığı yazılı açıklamada, 'üniversitelere girişte oluşan liseler arasındaki haksızlığın bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini' söyledi.

Meslek ve İHL'lilere mahalle baskısı yapılıyor
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, sanayi ve küçük işletmelerin nitelikli insan gücüne ihtiyacı bulunduğunu, bunun kaynağının da meslek liseleri olduğunu belirterek, "Membanın kurutulmasına göz yumulmamalı" dedi. Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, "Hani nerede meslek odaları, Türk sanayici iş adamları dernekleri ve 'meslek lisesi memleket meselesi' diye övünenler? Şimdi neden sus-pus oldular" şeklinde konuştu. Türkiye'de asıl mahalle baskısının meslek liselerine yapıldığını öne süren Özgenç, Danıştay'ın verdiği son kararın, meslek liseleri ekseninde ötekileştirilmek istenen İmam Hatip Liselerine mahalle baskısının 'mahalle' ile sınırlı kalmadığını, bazı baro, vakıf ve derneklerin baskılarıyla tüm kesimleri etkilediğini açık şekilde gösterdiğini ifade etti. Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Eğitim Komisyonu Başkanı Metin Sevindik ise, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin olarak, "Bu karar ne hukuka ne de hakkaniyete uygun değildir. Verilen karar bir hukuk garabeti olarak tarihe geçecektir" dedi. Sevindik, yaptığı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran düzenlemesiyle ilgili kararını, "Hem hukuk sistemimiz hem de demokrasimiz adına üzüntü verici" olarak nitelendirdi.

Çubukçu: Gerekirse yasal düzenleme yapabiliriz
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Danıştay 8. Dairesi'nin YÖK'ün katsayı kararının yürütmesini durdurmasının hukuki olmadığını söyledi. Çubukçu, gerekmesi durumunda yasal düzenleme yapabileceklerini ifade etti. Çubukçu, Meclis'te basın mensuplarının sorusu üzerine, Danıştay'ın aldığı kararı eleştirdi. "Verilen karar adil mi, hukuki mi" diye soran Çubukçu, "Vicdani ve toplumsal karşılığı olmayan hiç bir şey adil değil. Bunun gençlerin vicdanında ve benim vicdanımda hiç bir karşılığı yok." dedi.

Çubukçu, Danıştay'ın kararı sonrasında gerek olması durumunda yasal düzenleme yapacaklarını vurguladı. YÖK'ün katsayı düzenlemesinin meslek lisesine üniversite kapılarını açmaktan çok daha öte bir anlamı olduğunu ifade eden Çubukçu, ülkenin gençlerinin dünya ile rekabet edebilmeleri için alınmış çok önemli bir karar olduğuna işaret etti. Çubukçu, "1997 yılında YÖK bir karar alıyor, bu karar bir kanun maddesine dayandırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu kararı kaldırabildi mi zamanında? Ne dendi. 'YÖK'ün yetkisinde' dendi. Niye şimdi YÖK yetkisinde olan bir konu YÖK'ün yetkisinden çıktı? Ne değişti? Her hangi bir kanunu düzenleme mi değişti? Yargının kararlarını verirken ülkenin geleceği dahil planlamalarını dikkate almalı, alacağını da düşünüyorum." dedi.

Konunun MEB ve YÖK'ün görevi olduğuna dikkat çeken Çubukçu, "Karar, yetki, kanun dayanak alınarak gerçekleştirildi. YÖK de öyle yapıyor, biz de öyle yapıyoruz. Bu konuda açık hukuka ayrılık ve telafisi olmayan zarar söz konusu ise bunun ikisini bu kararla örtüştürüyorum." diye konuştu.

"Baronlar hukuksuzluktan yana!"
Baroların insan hak ve hürriyetlerini korumakla yükümlü olduklarını belirten Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şafi Özperk, "İstanbul Barosu veya baronları, bizatihi insan hak ve hürriyetlerine ve akla zarar bir mantıkla hukuksuzluğun tarafı olmuş ve YÖK'ün kararını Danıştay'a taşımıştır. Danıştay kararı hukuksal dayanaktan yoksun olup keyfi ve ideolojik saiklerle verilmiş bir karardır" açıklamasında bulundu.

AGD'den Danıştay kararına tepki
Danıştay'ın katsayı düzenlemesini iptal etmesini eleştiren AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, "Bu karar meslek liselilerin 11 yıllık çilesinin devam edeceğinin işaretidir. Bu kararla başta İHL öğrencileri olmak üzere tüm meslek liseliler mağdur edilmeye devam edilecektir" diye konuştu.

DanIıştay'ın katsayı düzenlemesini iptal etmesini eleştiren AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, "Anayasal bir hak olan eğitimde fırsat eşitliği maalesef ortadan kaldırılmıştır. Bu karar meslek liselilerin 11 yıllık çilesinin devam edeceğinin işaretidir. Bu kararla başta İHL öğrencileri olmak üzere tüm meslek liseliler mağdur edilmeye devam edilecektir." diye konuştu.

"Gençlerimizin gelecekleri çalınıyor"
AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasını eleştirdi. Danıştay'ın aldığı bu kararla vahim bir haksızlığa imza attığını ifade eden Tongüç, "Anayasal bir hak olan eğitimde fırsat eşitliği maalesef ortadan kaldırılmıştır. Bu karar meslek liselilerin 11 yıllık çilesinin devam edeceğinin işaretidir. Bu kararla başta İHL öğrencileri olmak üzere tüm meslek liseliler mağdur edilmeye devam edilecektir." diye konuştu.

"Karar, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurur"
Kurban Bayramı öncesi verilen kararın yüz binlerce öğrenciyi ve onların velilerini üzdüğünü vurgulayan Tongüç, "Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Umarız bu karar bir üst mahkemede bozulur. Yeniden eski yasakçı günlere dönülmez" diye konuştu. Gençlerin bugün en önemli problemlerinin başında işsizlik ve manevi tahribat bulunduğunu ifade eden Tongüç, "Her iki problemin çözümü de meslek liselerinin önünün açılmasından geçmektedir."diye konuştu. YÖK'ün düzenlemesiyle birlikte çok sayıda öğrencinin İHL'ler başta olmak üzere meslek liselerine kayıt yaptığının altını çizen Tongüç, "Bu uygulamadan geri adım atılması telafisi güç sonuçlar meydana çıkarır."dedi.

Hükümetin büyük bir ehemmiyetle konunun takipçisi olması gerektiğini belirten Tongüç, "Başörtüsü Anayasa Mahkemesi'nden döndü, katsayı Danıştay'dan döndü. Hükümet artık bu sorunlarla gerçek boyutuyla yüzleşmek zorundadır. Hem katsayı engelini hem de başörtüsü yasağını sonlandıracak köklü çözümler ortaya koymalıdır. Denedik, olmadı diyerek milletimizi oyalamaktan vazgeçmelidir. Zira Milletimizin bu yasaklara artık tahammülü kalmamıştır."diye konuştu. Başörtüsü ve katsayı sorununun her yıl yüz binlerce mağdur ürettiğini dile getiren Tongüç, hükümetin yasağı ortadan kaldırmak için başta Anayasa değişikliği olmak üzere elinden gelen bütün tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

Nitelikli işgücüne ihtiyaç var
KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, sanayi ve küçük işletmelerin nitelikli insan gücüne ihtiyacı bulunduğunu, bunun kaynağının da meslek liseleri olduğunu belirterek, "Membanın kurutulmasına göz yumulmamalı" dedi. Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada "Hani meslek odaları, Türk sanayici iş adamları dernekleri ve 'meslek lisesi memleket meselesi' diye övünenler? Şimdi neden sus-pus oldular" diye sordu.

Kaynak. Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-ayakta-144934.htm



Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,056 µs