En Sıcak Konular

DERSİMİZ DERSİM

17 Kasım 2009 10:54 tsi
DERSİMİZ DERSİM Onur Öymen’in, “Dersim İsyanı” ve bu ayaklanmanın anlamını ve nasıl bastırıldığını hatırlatması, İktidar ve yalakaların, açılım konusundaki fiyaskoyu örtbas etmelerine vesile oldu!

Fareler ve insanlara dair
 
Cinler şişeden, fareler kovuklarından çıktı. “Dağlar fare doğurdu”, açılımdan, ucu açık, içinde ne olduğu somut olarak bilinmeyen fakat daha doğrusu, “ne ararsan bulursun” bir torba çıktı! “Fareli Köyün kavalcıları”, fareleri peşlerine taktılar; bakalım nereye kadar sürdürecekler?
İktidar yanlısı yazarlar gazeteler bile, önceki günkü “tarihi” birleşim hakkında, ne yazacaklarını, ne manşet vereceklerini şaşırdılar. İktidara yakın Radikal’in manşeti “Altı saat bekledik ama somut bir adım gelmedi”.
Aynen öyle. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ne Başbakan Erdoğan’ın, ne de AKP sözcülerinin konuşmalarında, “Anaların acısı” demagojisinden başka, sadra şifa, somut bir şeyler vardı. Başbakan malum öfkesiyle, “Şehitler gelsin de biraz daha bağıralım diyenler var” şeklindeki sözleriyle muhalefete, aslında hepimize hakaret etti!
Atalay “cak-cek-cik” dedi. İlk söz alan Atalay, ‘Açlımlar konusunda Başbakan detaylı açıklama yapacak’ dedi. Son söz alan Erdoğan ise Atalay bilgi verdiği için açılımlar konusunda konuşmayacağını söyledi. Tek kale futbol!

Dersimiz Dersim

Bu durumda, bu açmazda, İktidar ve yalakaların ellerindeki koz, yapıştıkları dal; Onur Öymen’in Dersim İsyanı konusundaki doğru sözleri. Sadece Kürtleri değil, tüm Alevi vatandaşları tahrik ediyor ve asıl konuyu perdelemeye çalışıyorlar!
Oysa 1937-38’de Dersim’de, ayaklananlar Kürtlerdi. “Türk aleviler” değildi. İyi bildiğim ve kitabını yazdığım bu konuyu yarınki yazımda ele alacağım...(Bölücülüğün Uzun Tarihi- Akasya Yayınları)
Beni asıl rahatsız eden husus, bu açık aldatmaca karşısında anlaşılmaz eziklik içine girip, Onur Öymen’e sahip çıkmamak! Asıl tüm CHP’lilerin, kendi Partileri döneminde yapılan bu olayı iyi bilmeleri, hatırlamaları ve Onur’a destek olmaları gerekir!
Dersim ayaklanması, Atatürk hasta, fakat şuuru devlet işlerinde karar verecek kadar sağlam olduğu bir zamanda olmuş ve isyancılara karşı, tedip harekâtı, O’nun direktifiyle yapılmıştı... Zamanın gazetelerindeki haber, makale ve çizgilerde bu vardı...
Mesela, ya Cemal Nadir’in, ya da Ramiz’in, bir çizimini hatırlarım: Atatürk yumruğunu üzerine indirir. Alt yazı: “Aldın mı benim dersimi”.
“Dersim” adı bu ayaklanmadan sonra, karşılıklı acı hatıralarını unutturmak, için “Tunceli” olarak değiştirilmişti. Şimdi bu fırsattan, istifade, “Tunceli”, gene “Dersim” olarak geri çevrilmesini isterlerse, hiç şaşırmam!...[1]

Dersim dersi 
 
Onur Öymen’in,  “Dersim İsyanı” ve bu ayaklanmanın anlamını ve nasıl bastırıldığını hatırlatması, İktidar ve yalakaların, açılım konusundaki fiyaskoyu örtbas etmelerine vesile oldu! Öymen’in tam ne söylediği de “kuru-ıslak”  AK gürültüden işitilemedi!
Öymen adeta, “günah keçisi”! “Kurbanlık” yere yatınca, bıçaklarını bileyenler, hatta kurbanın boynuna “yapışan”  çok olur... Bu konuda da böyle oluyor. Sağdan, soldan, vuruyorlar Öymen’e!. Ona “Monşer” diyorlar. “Monşer”, Erdoğan’ın, bir iki istisnayla hepsi vatansever, ülke çıkarlarını koruyan Hariciyecilerimize yakıştırdığı, yakışıksız lakap.

Dersim

Onur Öymen, diplomat olarak, milletvekili olarak, milli çıkarlar için, her alanda, her cephede dövüşüyor... Ama liboşlardan alıntı iddialara göre, Kardak krizini o çıkarmış. Almanya, AB ilişkilerini germiş. Meğer ne muzur adammış! Şimdi onu, fotoşopla Hitlere bile benzettiler! Maalesef Öymen’e, şu sırada sahip çıkmaları gerekenler de, bu haksızlıklara, saptırmalara seyirci kalıyorlar. Çünkü  “Dersim” hassas bir konu, netameli bir kelime... Bazıları için, sözde  “zulmün” , bazılarımız -Öymen- için ise devlete karşı tüm Kürt isyanlarının, Atatürk ölmeden O’nun bilgi ve talimatıyla ve radikal tedbirlerle bitirilmesindeki son nokta! Atatürk manevi kızı Sabiha Gökçen’e, uçağıyla tedip harekâtına katılması emrini vermiş, tabancasını da, her ihtimale karşı, kızına vermişti.
Onur Öymen’e saldırırken, bu hakikatleri ve Dersim isyanının, gerçek anlamını söylemiyorlar... Eğer Türk Ordusu, o radikal harekâtı yapmasaydı neler olurdu, söylemiyorlar!... Atatürk’e -şimdilik-vuramazsanız, vurun Öymen’e!
Hakikatte, T.C. Devletine karşı ayaklanma 1938’de, Dersim’de bitirildiği noktadan, 1984’de Eruh ve Şemdinli’de APO /PKK tarafından, yeniden başlatıldı... Dersim’de hevesleri kursaklarına tıkılmıştı!
“Dersim İsyanı” da Şeyh Sait, Koçgiri, Ağrı isyanları gibi, yabancı ajanların kendi çıkarları için tahrik ettikleri “bölücülük” ayaklanmasıydı. Ve son hedefi, gene yabancılara yarayacak “Büyük Kürdistan”  idi. Değişen bir şey yok; bu “Büyük Oyun”, aktörleri, kötü adamları ve tahrikçileriyle aynı; Öymen’in konuşması, menhus emellerini unutturmalarına yarayacak.  “Dersim” sözde “katliamı” vesilesiyle,  “mağdur” rolünü oynamaktalar. Ve maalesef, bazıları eziklik ve adeta suçluluk komplesiyle bu  “oyuna”  alet oluyorlar!

Hassas nokta

Bam teli  “Aleviler”, Tunceli’deki Kürtler büyük çoğunlukla Alevi! Bunun için şimdi Dersim harekâtını  “Alevilere” karşı yapılmış bir zulüm diye gösterip, tüm Alevi ve Bektaşi vatandaşları tahrik etmekteler... Benim bildiğim Aleviler, bu numarayı yutmayacak kadar zekidirler. Dersim’deki Kürt isyancıların  “Alevi olmaları”, bölgedeki Türkleri, Türk askerlerini, yöneticileri öldürmelerine engel olmamıştı! Gerçek Alevi olsalardı, bunları yapmazlardı!
Öymen’in, açılım vesilesiyle yaptığı konuşma, “Kürt Sorununun” yakın tarihini anlatan mükemmel bir konuşmaydı. Bu konuşmadan, alınacak çok ders vardı.  Öymen, PKK ve APO ile masaya oturmak önerilerine karşı sordu: “Atatürk, Şeyh Sait’le müzakere mi etti? Dersim isyanını yapanlarla müzakere mi etti? Onların  temsilcileriyle masaya mı oturdu? Aracı ülkelerin istihbaratından mı yararlandı? Ve Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında bütün analar ağlamadı mı? Kısa bir sürede bütün terör örgütlerini dize getirdi.” Ben ekleyeyim; “Dersim Hareketiyle” bitirdi.
Öymen’in konuşması, tarih kitaplarına mehaz olacak kadar bilimsel gerçeklere dayanan, mükemmel bir konuşmaydı, bütününü okumak lazım. Aslında diğer saptırmaları bahane: Öymen’e, konuşmasında gerçeklerı açıkladı diye kızdılar! Ama bu gerçekleri “Alevi” katliamı diye karartıyorlar. Ne demişti Öymen; “Dersim’de analar ağlamadı mı?” Tabii aslında takıldıkları, fakat söylemeye, yazmaya “şimdilik”  cesaret edemedikleri “Atatürk, Dersim’de gereğini yapmıştı” ifadesi! Evet, Atatürk şimdi yaşasaydı, gene “gereken”i yapardı... AB’den, ABD’den icazet beklemezdi!
Acı olan bugün iktidar mevkilerinde bulunanlar,  “gerekenleri” yapamıyorlar, milleti “açılımlarla”, “Analar ağlamasın”  sözleriyle, oyalıyor ve uyutuyorlar. “Büyük Kürdistan” gözler önünde gerçekleşirken.[2]

ALTEMUR KILIÇ-Yeniçağ

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ

[1].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10870

[2].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10883

 

 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,904 µs