En Sıcak Konular

HILMI YAVUZ:''CUMHURİYET AYDINI MEŞRUTİYET AYDINI ÖRNEK ALMALI''

11 Kasım 2009 22:19 tsi
HILMI YAVUZ:''CUMHURİYET AYDINI MEŞRUTİYET AYDINI ÖRNEK ALMALI'' Şair ve yazar Hilmi Yavuz, “Meşrutiyet döneminde aydınlar dine ve geleneklerine yapılan saldırılar karşısında din ve geleneklerini savunurken, Cumhuriyet dönemi aydınları bu tür saldırılara ya sessiz kaldıları ya da destek verdiler” dedi.

Cumhuriyet aydını, Meşrutiyet aydınını örnek almalı
 
Şair ve yazar Hilmi Yavuz, “Meşrutiyet döneminde aydınlar dine ve geleneklerine yapılan saldırılar karşısında din ve geleneklerini savunurken, Cumhuriyet dönemi aydınları bu tür saldırılara ya sessiz kaldıları ya da destek verdiler” dedi.

ŞAİR ve yazar Hilmi Yavuz, Cumhuriyet döneminin muhafazakâr ve modern aydınlarının 2. Meşrûtiyet döneminin muhafazakâr ve İslâmcı aydınlarını örnek alması gerektiğini söyledi. Yavuz, Tanzimat döneminde aydınların dine ve geleneklerine yapılan saldırılar karşısında din ve geleneklerini savunurken, Cumhuriyet dönemi aydınlarının bu tür saldırılara sessiz kaldığını ifade etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türkçe Kulübü tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında ‘’Osmanlı Münevverinden Cumhuriyet Aydınına” konulu konferans veren şair-yazar Hilmi Yavuz, Osmanlı İmparatorluğu döneminden Cumhuriyet’e uzanan yolda fikir akımlarının ve aydınların geçirdikleri değişim evrelerini anlattı. Hilmi Yavuz, Tanzimat döneminin materyalist ve pozitivistlerin, Cumhuriyet döneminde Marksizim ve Kemalizm olarak ortaya çıktığını hatırlatarek, Tanzimat dönemindeki muhafazakârlığın ve İslâmcılığın, Cumhuriyet dönemi aydınları için söylemenin mümkün olmadığını vurguladı. Tanzimat aydınlarının Avrupa’da İslâm düşmanlığı yapanlara karşı çıkışlar yaptıklarının altını çizen Yavuz, ‘’Tanzimat döneminin muhafazakârları, geleneklerini ve dinlerini savunma durumunda olmuşlardır. Bunu Cumhuriyet dönemi aydınları için ifade etmenin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Cumhuriyet dönemi aydınları ister Marksist olsun ister Kemalist, İslâm karşısındaki tavırları bellidir. Avrupa’da İslâm’a karşı herhangi bir eleştiri söz konusu olduğunda çoğunlukla ya sessiz kalmışlar ya da Avrupalılar bu eleştirilerinde haklılar demiştir” dedi. Yavuz, 2. Meşrûtiyet ve Tanzimat dönemi aydınlarının bilim ve Türk zihin tarihine verdiği katkının bugün verilemediğini belirtti. 2. Meşrûtiyet dönemi aydınlarının ülke meselelerini derin bir felsefi arka plan üzerinden kavradıklarını dile getiren Yavuz, bu dönemin aydınlarının ise meseleleri siyaset ve ekenomiye indirgeyip ele aldıklarını kaydetti. Yavuz, 2. Meşrûtiyet dönemine geri dönülüp o dönemin aydınlarının örnek alınması gerektiğini vurguladı. (Yeni Asya)

 

Kaynak-http://www.yeniasya.com.tr/2009/11/11/guncel/h1.htm
 



Bu haber 1,220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,301 µs