En Sıcak Konular

İŞTE PKK ŞARTLARI,İŞTE PAKETLERİN İÇİ

11 Kasım 2009 10:39 tsi
İŞTE PKK ŞARTLARI,İŞTE PAKETLERİN İÇİ DTP’nin düzenlediği “Demokratik Toplum Kongresi Sonuç Bildirgesi” ve teröristbaşının tekrarlanan şartları...

İşte PKK şartları, işte paketlerin içi...
 
Hatırlanacağı üzere 1 Ağustos’ta “Kürt açılımı” için Polis Akademisi’nde toplanan malum gazeteci ve strateji ustaları, bir dizi karar almıştı. Adına  “Kürt çalıştayı” denilen toplantının taktik ve stratejik kararlarından bir bölümü şöyleydi:
“Sürecin adının ‘Kürt açılımı’ değil, Demokratik açılım’ olması-Bu süreçte DTP’nin muhatap alınması-Açılımın adresinin TBMM olması- Açılıma Meclis Başkanının liderlik etmesi-Süreci sadece AKP yürütüyor izlenimi verilmemesi için siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve tüm kesimlerin katılımının sağlanması-MHP ve CHP’nin sürece mutlaka dahil edilmesi-Süreçte silahların karşılıklı olarak susturulması-Süreci Cumhurbaşkanının desteklemesi-Süreç iyi yönetilemezse, tehlikeli sonuçlar doğuracağı” gibi.
Aradan geçen 100 gün içinde, bu kararların ve “Kürt açılımının” ne olduğu, Türkiye’nin nereye sürüklenmek istendiği daha iyi görülmeye başlandı. Kararların uygulananı, henüz uygulamayanı, Habur sınır kapısından giren teröristlerin küstahlıkları, bunların valisi, hakimi, savcısıyla sınırda nasıl karşılandığı ve haklarında yapılan vicdanları sızlatan işlemler, bu sahnelerden Başbakanın duyduğu mutluluk, hafızalara kazındı.
Bütün bunlara rağmen, kısa-orta-uzun vadede gereğinin yapılacağı söylenen  “Kürt açılımı” paketlerinde nelerin olduğu tartışılıyor. Bir de bunlar, PKK tarafından mı, yoksa hükümet tarafından mı tespit ediliyor, sorusu gündemden düşmüyor.
İş bölümüne göre sıra TBMM’ye geldi, dün konu ele alındı. Önümüzdeki günlerde “Kürt açılımı”yla yatıp kalkacağız herhalde. Belli olmasına rağmen, belki de inanılamadığı için sürdürülen tartışmalara ışık tutmak üzere, “Kürt açılımı” paketlerinde nelerin olduğunu ve nerelerde hazırlandığını görmeye yarayacak bazı bilgileri sunmak istiyoruz.
İşte DTP’nin düzenlediği  “Demokratik Toplum Kongresi Sonuç Bildirgesi” ve teröristbaşının tekrarlanan şartları:
1- Anayasa’da Kürtlerin temel haklarının, bütün kültürlerin varlığının ve kendini ifade etmesinin güvence altına
alınması.
2- Kürt ulus devleti yerine ortak devlet. (Öcalan’ın “demokratik cumhuriyet” dediği.)
3- Kürtlere özerklik verilmesi. (Öcalan’ın özgür parçalar dediği.)
4- Özerk bölgeye bayrak ve sembol kullanma hakkının tanınması.
5- “Türk” yerine “Türkiyelilik”, “Türk ulusu” yerine “Türkiye ulusu” kavramının kullanılması. (Başbakan Erdoğan’ın ve Öcalan’ın söyledikleri.)
6- Bölge meclislerinin kurulması.
7- Özerk Güneydoğu bölgesine pozitif ayrımcılık uygulanması.
8- Özerk bölge(ler)nin bir başkenti olması. (Diyarbakır’ın kabul edilmesi.)
9- Kürtçenin eğitim dili olarak kullanılması, etnik kimlikle siyaset imkanı tanınması. (Türk etnik partisi ve Kürt etnik partisi şekli.)
10- Türkiye için ileri sürülen bu modelin Irak, İran ve Suriye’de de uygulanması. (Öcalan’ın dört ortak devlet şartı-KOMA-GEL-Büyük Kürdistan Projesi.) 
İlkeler bazında Türkiye’nin önüne konan PKK şartlarının özeti böyle. Burada Teröristbaşı dahil PKK’lılara siyasi af, Kürt kimliğinin tanınması gibi diğer bir çok dayatma açıkça yer almıyor.
Başbakan Erdoğan’ın söylediği gibi açılımlar, kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilecektir. Kolay olanlar kısa vadede, daha zor ve dönüşümü sağlayacak olanlar, anayasa değişikliği gibi, orta ve uzun vadede ele alınacaktır.
Merak edenler için hemen söyleyelim. Kısa vadede yapılacaklarla ilgili olarak, daha önce yazmıştık, İnternette “açılımın 26 maddesi” ibaresini yazıp tıkladıklarında, ekrana 26 maddelik bir liste gelecektir. Bu liste dikkatle incelenirse, PKK isteklerinden oluştuğu görülecektir. Bu gerçek açısından bakıldığında, yukarıdaki 10 maddelik PKK şartlarının orta ve uzun vadeli paketlerde karşımıza gelmeyeceğini kim garanti edebilir? Yetkililer, zaman zaman terörü durdurmak için, (bölücülüğü değil) “Türkiye modelinden” bahsediyorlar. Bu model ne olabilir?
“Bölücülük” sebep,  “Terör”  de sonuç ise, Vatanın ve egemenliğin bölünmesine evet denildiğinde, terör kalır mı? Buna da  “demokrasi” nin gereği derseniz, sorun çözülür. Alın size bir  “model.” Beğenmediniz mi? (Sadi Somuncuoğlu-Yeniçağ )[1]

Demokratik açılımın ilk 26 adımı

Hükümetin demokratik açılım için uygulayacağı ilk 26 adım belli oldu. İşte detaylarıyla o uygulanacak adımlar;

Başbakanlık, İçişleri ve MİT üyelerinden oluşan komisyonun, sivil toplum örgütlerinden ve partilerden gelen öneriler doğrultusunda yaptığı çalışmanın ana hatları belli oldu. Açılım paketinde genel af ve alfabe değişikliği yeralmıyor. Meclis’in açılmasıyla gündeme gelecek paketin içinde olması planlanan düzenlemelerden bazıları şöyle:

ÜNİTER DEVLETE AYKIRI OLMAYACAK: Atılacak tüm adımlar Anayasa’nın ilk 3 maddesinde çizilen çerçeve içinde kalacak. Üniter yapıya aykırı hiçbir değişiklik pakete konmayacak.

KÜRTÇE İSME İZİN: Doğu ve Güneydoğu’da adı sonradan Türkçeye çevrilen yerleşim yerlerine eski isimlerini kullanma izni verilecek. Diğer etnik gruplar talepte bulunmaları halinde kendi dillerindeki yerleşim yerlerinin adlarını kullanabilecek.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ARTACAK: Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi değiştirilerek ifade özgürlüğünün sınırları genişletirken, nefret suçlarına ilişkin boşluk oluşmaması için tedbir alınacak.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKMAYA DÜZEN: 12 Eylül darbesinde Avrupa’ya kaçan ve Türk vatandaşlığından çıkmış kişilerin yeniden vatandaşlığa dönüşü sağlanacak.

YENİ VATANDAŞLIK HAKKI VERİLECEK: Teröre bulaşmadığı ve silahlı eylemlere karışmadığı tespit edilen Kürt kökenli vatandaşlara İçişleri Bakanlığı’nın önerisiyle yeniden vatandaşlık hakkı verilecek.

KAMPLAR BOŞALACAK: Mahmur Kampı Birleşmiş Milletler ve Irak devletiyle yapılacak işbirliği içinde boşaltılacak. 6-7 bin mültecinin Türkiye’ye yerleşmesi sağlanacak. DİYARBAKIR CEZAEVİ: 1980 darbesinden beri işkence ve insan hakları ihlalleri ile anılan Diyarbakır Cezaevi boşaltılacak. Bölgedeki tüm cezaevlerinin AB standartlarında olmasına özen gösterilecek.

BELEDİYELER GÜÇLENECEK: Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi sağlanacak. Merkezi yönetimin birçok yetkisi yerel yönetimlere devredilecek, ancak bu üniter devlet yapısını zedelemeyecek bir boyutta tutulacak. Halen TBMM’de bulunan Yerel Yönetimler Reformu bu gözle yeniden elden geçirilecek.

ÖCALAN’IN DURUMU: İmralı’da tutuklu bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamı, Uluslararası Af Örgütü ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu standartlarına göre yeniden gözden geçirilecek.

CEZAEVİNDE KÜRTÇE KONUŞULACAK: Cezaevindeki Kürtçe konuşma yasağı kaldırılacak. Yeni tüzükte, Türkçe bilmediğini beyan etmek yeterli sayılacak.

GENEL AF OLMAYACAK: Genel affa gidecek bir düzenleme yapılmayacak. Ancak dağdaki ve cezaevindeki mahkûmların azami düzeyde yararlanacağı ceza indirimlerine gidilecek. TCK’nın Etkin Pişmanlık başta olmak üzere bazı maddelerinde değişiklik yapılarak dağdaki PKK militanlarının indirilmesi sağlanacak.

TERÖR SUÇLUSU ÇOCUKLAR: Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik yapılarak, sokak gösterilerine katılan çocukların terör suçlusu olarak yargılanmaması sağlanacak.

TARİH DERSİNDE MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ: Hem ilk ve ortaöğretimde, hem de üniversitelerde tarih derslerinin müfredatı değiştirilecek. Kürtleri yok sayan ifadelerin değiştirilmesi sağlanacak. Türk Dil Kurumu da sözlük ve gramer kitaplarında ayrımcılığa yol açan ifadelerin tamamını çıkaracak.

ANADİLDE PROPAGANDA: Siyasi partilerin anadilde propaganda yapmasına imkân verilecek. Siyasi Partiler Kanunu’nun, ‘Azınlık Yaratılmasının Önlenmesi’ başlıklı maddesi değiştirilecek. Bu maddedeki, ‘propaganda ve mitinglerde, pankart ve levhalarda, broşür ve beyannamelerde plaklar ve ses görüntü bantlarında Türkçeden başka dil kullanılamayacağı’ hükmü değiştirilecek. Çifte dil kullanmanın yolu açılacak.

ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİ: Silah bırakan terör örgütü militanlarının topluma kazandırılmasına yönelik projeler hazırlanıp, özel eğitim merkezleri kurulacak.

KÖYE DÖNÜŞ HIZLANACAK: Köye dönmek isteyenler teşvik edilecek. Terörden doğan zararların karşılanmasına yönelik sorunlar kısa sürede giderilecek.

DİYANET’TEN AÇILIM: Diyanet İşleri Başkanlığı Kürtçe Kuran-ı Kerim çalışmalarını kısa sürede tamamlayacak. Bölgedeki vekil imam uygulamalarına son verilecek. Bölgeye gönüllü ve kadrolu imamlar gönderilecek.

GAP TAMAMLANACAK: GAP Projesi 2012 yılına kadar tamamlanacak. 2 milyon kişiye istihdam yaratılacak. Bölgedeki işsizliğin giderilmesi için özel teşvikler getirilecek.

ANDIMIZ OKUNMAYACAK

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 250 yeni okul inşa edilecek. İlk Öğretim Okulları’nda ‘Türküm Doğruyum, Çalışkanım’ dizeleri ile başlayan And’ın okutulmasından vazgeçilecek.

ALFABE DEĞİŞMEYECEK: Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Türkçe olduğu ve alfabesinin 29 harften oluştuğuna ilişkin Anayasal ve yasal düzenlemeler korunacak

KÜRTÇE YAYINA YENİ DÜZEN: RTÜK Yasası’nda yapılacak değişiklikle Kürtçe yayınlarla ilgili yeni düzenlemeler yapılacak. Özel televizyon ve radyoların Kürtçe yayın yapmasına izin verilecek.

ANADİLDE EĞİTİM YOK: Ancak anadilin öğrenilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılacak.

KÜRTÇE KURSA DÜZEN: Yasa değiştirilecek. Kürtçe kurs merkezleri birçok dilde eğitim verebilecek.

ENSTİTÜ KURULACAK: Artuklu ve Dicle Üniversiteleri bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı ile Kürdoloji Enstitüsü kurulacak. Kürt tarihi ile ilgili araştırmalar yapacak birimler de oluşturulacak.

SEÇMELİ DERS ÇALIŞMASI: Milli Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliğine giderek, İngilizce, Almanca gibi Kürtçeyi de seçmeli derslerden biri haline getirecek.

HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE KÜRTÇE: Kürtçe öğrenmek isteyen vatandaşlara Halk Eğitim Merkezlerinde Kürtçe okuma yazma kursları açılacak.(Sonkurşun gazetesi)[2]

 

Kaynak:

[1].http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=10808

[2].http://www.sonkursungazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=3141

 



Bu haber 1,197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,592 µs