En Sıcak Konular

TERÖR SUÇLUSU ÇOCUKLARIN HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLECEK

11 Kasım 2009 10:16 tsi
TERÖR SUÇLUSU ÇOCUKLARIN HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLECEK Adalet Bakanlığı, Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi notu yayımladı.

Hapis cezası paraya çevrilecek

Adalet Bakanlığı, Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi notu yayımladı.

Düzenlemeyle, terör suçuna karışmış çocuklar hakkında verilen hürriyeti bağlayıcı cezaların para cezasına çevrilmesi, bunların meslek ve sanat edindirme kurslarına katılması veya kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına imkan verilecek.

İnfaz hakimleri, kararı dosya üzerinden değil, tutuklu ve hükümlünün savunmasını aldıktan sonra kararını vermesi yönünde yasa değişikliği yapılacak. Bakanlık tarafından yayımlanan bilgi notunda, temel ceza mevzuatında yapılan değişikliklerin 01 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girdiği, yaklaşık dört yıllık bir uygulama sonunda, bazı sorunlarla karşılaşıldığının gözlendiği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin, bu sorunlar sebebiyle Türkiye aleyhine bazı ihlâl kararları verdiğine işaret edilerek, Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan ve çocuklar aleyhine sonuç doğuran bazı istisnai hükümlerin kaldırıldığı ifa edildi. Uluslararası mevzuatta, çocuklar hakkında en son çare olarak hapis veya para cezası verilmesi gerektiğinin benimsendiği ve çocukların yararının her zaman üstün tutulması ilkesi kabul edildiğine işaret edilen bilgi notunda, şöyle denildi: "Bu ilkeler doğrultusunda 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu 15/7/2005 tarihinde yürürlüğe girmiş ve söz konusu Kanun'da çocukların yargılanması usulü ile bunların yargılanacakları mahkemeler ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Ancak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda, çocuklara verilecek cezalar ile yargılanacakları mahkemeler konusunda çocuk hukukunun temel ilkelerine aykırı bazı istisnalar yer almaktadır.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/hapis-cezasi-paraya-cevrilecek-143214.htm



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,827 µs