En Sıcak Konular

BAHÇELİ'NİN ATATÜRKÇÜ ÇİZGİSİ

9 Kasım 2009 15:05 tsi
BAHÇELİ'NİN ATATÜRKÇÜ ÇİZGİSİ 9. kurultay, Bahçeli’nin, MHP’yi iyice Atatürk çizgilerine oturtturduğu bir kurultay oldu.

Bahçeli’nin Atatürkçü çizgisi

MHP 9. olağan kurultayını coşkulu bir şekilde gerçekleştirdi. Atatürk Spor Salonu hınca hınç doluydu. Bir o kadar kalabalık da salonun dışından kurultayı izledi.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin iki saate yakın süren konuşması izleyenler tarafından sık sık alkışlarla kesildi. MHP’liler, Bahçeli’nin konuşmasının son bölümünü ayakta dinlediler.

Atatürk çizgileri
9. kurultay, Bahçeli’nin, MHP’yi iyice Atatürk çizgilerine oturtturduğu bir kurultay oldu. Bahçeli’nin konuşma yaptığı kürsünün arkasında iki bayrak arasında sadece Atatürk’ün posterine yer verilmesi bunun kanıtlarından biriydi. Kurultaydaki Atatürk vurgusu, Bahçeli ve MHP’nin temel endişesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı iki temel direkten biri olan millet anlayışıyla ilgili olduğunu gösterdi.
MHP liderinin konuşmasının ana eksenini oluşturan Kürt açılımı sürecini değerlendirirken “beka” vurgusu yapması da, bu endişeden kaynaklanıyordu. Bahçeli, Türk milliyetçiliği anlayışını dar kalıpların üzerine çıkartarak, Atatürk’ün millet anlayışıyla uyumlu bir biçimde Kürtler de dahil bütün Anadolu halkını kapsayacak bir geniş zemine oturttu.

Rövanş saptaması
MHP Lideri Bahçeli, bir taraftan iç politikada belirgin hale gelen açılım sürecini, diğer taraftan bu sürece dışarıdan verilen desteği Türkiye Cumhuriyeti’nden “rövanş alma” gayreti olarak nitelendirdi. Bahçeli, bu saptamasını daha ileri bir ifadeyle, “Türkiye Cumhuriyeti’yle bitmemiş 1000 yıllık hesaplaşma”, “7 düvelin Mustafa Kemal’le bitmemiş 87 yıllık hesaplaşması” olarak tanımladı ve bu gelişmelerin bir çeşit “intikam” amacı taşıdığını da belirtti.

Kürtlere yaklaşım
Bahçeli’nin konuşmasında millet anlayışını etnik manada Türk milliyetçiliğini aşan bir çizgiye oturttuğunu da söyleyebiliriz. Bunun temel göstergelerinden biri Bahçeli’nin, PKK ve aynı çizgiyi destekleyenlerle bu çizginin dışında kalan Kürt kökenli vatandaşları özenle birbirinden ayırmasıydı. Bahçeli, bu amaçla sık sık “Güneydoğulu kardeşlerim”, “yöredeki kardeşlerimiz” ifadelerini kullandı. Güneydoğu’da yaşayan bütün vatandaşların PKK ile bir tutulmasını ağır dillerle eleştirdi.
Bu yaklaşım Bahçeli’nin önümüzdeki dönemde yapacağı yurt gezilerinde Atatürk’ün millet ve milliyetçilik anlayışına uygun olarak, Kürt vatandaşları da kazanmaya çalışacağının işaretiydi.

Güvenlik duvarları
MHP lideri Devlet Bahçeli, son gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenlik duvarlarının tahrip olduğunu söyledi, Türkiye’nin güvenliğinin tehditlerle karşı karşıya bırakıldığını öne sürdü.
Bahçeli bu tehditler karşısında, Atatürk’ün çizgilerine de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine de sahip çıkılması gerektiği vurgusu yaptı.

Muhalefet anlayışı
Bahçeli’nin 9. kurultay konuşması, MHP’nin önümüzdeki dönemde “Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran halka Türk milleti denir” tanımını temel alarak Atatürk’ün çizgileri üzerinde yoğunlaşacağını gösteriyor. Bahçeli’nin MHP liderliğine seçildiği günden bu yana öne çıkarttığı Atatürkçü milliyetçilik anlayışı giderek daha belirgin hale geliyor. Bahçeli’nin bu anlayışla yaptığı muhalefet özellikle etnik gerginliklerin sokağa ve günlük yaşama yansımaması açısından çok etkili olmuştur. Bahçeli’nin MHP’yi oturtturduğu bu konum, sağduyulu bir siyaset ve muhalefet anlayışının hâkim kılınması açısından çok önemlidir.

Fikret Bila-Milliyet

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1159771&AuthorID=61&Date=09.11.2009&ver=12



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,119 µs