En Sıcak Konular

DOMUZ GRİBİ AŞISI İÇİN KORKUTAN UYARI

8 Kasım 2009 20:11 tsi
DOMUZ GRİBİ AŞISI İÇİN KORKUTAN UYARI Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ocaklarına gönderdiği bilgi notunda sıraladığı 14 maddelik ‘olası yan etkiler’ listesi tedirginliği daha da artırdı.

Domuz gribi aşısının yan etkileri korkutucu

SAĞLIK Bakanlığı’nın sağlık ocaklarına gönderdiği bilgi notunda sıraladığı 14 maddelik ‘olası yan etkiler’ listesi tedirginliği daha da artırdı. Bakanlığın notuna göre ‘nadir de olsa görülebilecek’ etkiler arasında ciddi alerjik reaksiyonlar, yüz felci, beyin sinir hücrelerinin iltihabı gibi ciddi durumlar yer alıyor

BUNLAR VARSA DOKTORA KOŞUN!

* Ciddi alerjik reaksiyon.
* Bir ya da birkaç sinirde ağrı, sinir iltihabı.
* Yaygın veya ciddi kanama.
* Solunum yetmezliği
* Yüz siniri felci
* Beyin iltihabı.
* Bilinç kaybı ve istemli kasların tümü ya da bazılarında şiddetli ritmik kasılmalarla karakterize ani bir atak.

Aşı için korkutan uyarı!

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ocaklarına gönderdiği bilgi notunda sıraladığı ‘olası yan etkiler’ listesi korkuttu. Nadir de olsa görülebilecek etkiler arasında ciddi alerjik reaksiyonlara işaret edildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından pandemik grip aşısının uygulandığı sağlık ocaklarına gönderilen bilgilendirme notunda belirtilen yan etkiler ürkütüyor. Sağlık ocaklarına gönderilen, “Pandemik A (H1N1) 2009 grip aşısı için aşı sonrası istenmeyen etki izleme sistemi konusunda bilgi notu” isimli belgede, aşının ateş, mide bulantısı, baş ağrısı gibi geçici yan etkilerinin yanı sıra çok nadir de olsa ortaya çıkabilecek ciddi alerjik reaksiyonlar, yüz felci, beyin sinir hücrelerinin iltihabı gibi pek çok yan etkiye de dikkat çekildi.

İstenmeyen etkiler gözlenebilir
Bilgi notunda “Pandemik aşı uygulaması sonrasında sıklıkla hafif, oldukça nadir olarak da ciddi istenmeyen etkiler gözlenebilir” denildi. Ortaya çıkabilecek yaygın durumların yüzde 1 ile 10 arasında değiştiği, genellikle aşıdan hemen sonra görülebileceği ve 1-2 gün içinde tedavi gerektirmeksizin kaybolabileceği belirtildi. Bu durumlar şöyle sıralandı: Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ya da şişlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ateş, mide bulantısı, terleme artışı, üşüme-titreme, kasık, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde şişlik.

Baklavacılardan grip tepkisi

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, “Domuz gribine karşı bağışıklık sağlanması için baklava yenilmemesi” konusunda görüş açıklayan uzmanlara tepki göstererek, “Kamuoyu nezdinde tatlı ürünlerimizi töhmet altına sokan bu ağır ithamların ortadan kaldırılmasını beklemekteyiz. Baklava, şifa kaynağı gıdalarımızın başında gelmektedir. Antep fıstığının şifa verici özelliği tüm sağlık uzmanları tarafından kabul görmüştür” diye konuştu.

Şifa verici özelliği var

Tatlının, bağışıklık sistemini zayıflattığı yönündeki açıklamaların bilimsel gerçeklere dayanmadığını öne süren Yıldırım “Baklava ile domuz gribinin ne ilgisi var? Tam anlamıyla şok olmuş durumdayız” dedi.

TBMM’de bir sekreter ile GATA komutanında virüs

Domuz gribi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) de görüldü. TBMM’de bir milletvekili sekreterine Domuz gribi teşhisi kondu. Dinlenmesi için izin verilen sekreterin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. TSK’da ilk Domuz gribi teşhisi önceki gün kondu. Rahatsızlanan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu’na hastanede yapılan muayenesinde Domuz gribi teşhisi konuldu. GATA’da tedaviye alınan Memişoğlu’nun durumunun iyi olduğu, 2-3 gün içinde taburcu edileceği belirtildi.

Aşının koruma etkisinin en az 10-15 gün sonra başladığına dikkat çekiliyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, aşının koruma etkisinin en erken 10-15 gün içerisinde başladığına dikkati çekti. Büke, “Domuz gribi aşısı, kişiyi hasta yapmaz; çünkü aşılar ölü virüsle üretilmiş. Aşı olanların virüs saçmaları da söz konusu değil. Mevsimsel grip aşısı yaptıranlar da ’Aşı yaptırdım, grip oldum’diyor. Aşı 2-3 gün sürebilen ateş, karın ağrısı, kas, eklem, baş ağrısı yapabilir. Bunlar aşıdan beklenen yan etkiler. Birkaç gün içinde düzelir. Vücut reaksiyon verecek ki antikor oluşturacak. Bunlar tolere edilebilir yan etkiler. Risk gruplarının aşılanması yararlı olacak.”

 

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=26004

 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,056 µs