En Sıcak Konular

HAKİMDEN EVLİ KADINLARA ''SOYADI AÇILIMI''

8 Kasım 2009 17:03 tsi
HAKİMDEN EVLİ KADINLARA ''SOYADI AÇILIMI'' Ankara 5’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Sebahattin Ali Erdem, sadece kızlık soyadını kullanmak için dava açan evli Dr. Başak Çalı’nın isteğini haklı buldu.

Kadınlar artık eşinin soyadına mecbur değil

Ankara 5’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Sebahattin Ali Erdem, sadece kızlık soyadını kullanmak için dava açan evli Dr. Başak Çalı’nın isteğini haklı buldu. Çalı, “Kendimin olan şeyi almak için dava açmak yine de acı verici” dedi.

İKİ yıllık hukuk mücadelesinin ardından evlendikten sonra kendi soyadını kullanma hakkını kazanan, Londra Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Dr. Başak Çalı, “Kadın erkek eşitliği açısından bu davayı açtım” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi konularında uzman olan ve Londra Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Çalı, Hürriyet’e ilginç açıklamalarda bulundu:

Soyadım bana ait

“Öncelikle kendi kimliğimi devam ettirmek ve böyle bir hakkın kadın erkek eşitliği açısından gerekli olduğuna inandığım için bu davayı açtım. Evlilik ile kendi adım arasında seçim yapmak istemedim. Hem evlenmek istedim hem kendim olmaya devam etmek istedim. Önemli olan kadının seçme hakkıdır.”

Erkek değiştirmiyor

“Erkekler soyadlarını hiçbir zaman değiştirmiyorlar, kadınlar evleniyorlar soyadlarını değiştiriyorlar, boşanıyorlar yine soyadlarını değiştiriyorlar. Bu kolay bir şey değil. Bir arkadaşım benzer dava açtı 5 yıl önce ancak davası reddedilince AİHM’ye gitti ve kazandı. Davam reddedilseydi ben de AİHM’ye gidecektim.”

Eşim gurur duyuyor

“Ne acıdır ki kendimin olan bir şeyi almak için dava açmak zorunda kaldım. Benim gibi birçok arkadaşım ‘Bana sorsalar ben kendi soyadımı kullanırdım’ diyenler var. Mahkemeye de herkes gitmiyor kolay kolay. Mücadelemden dolayı eşim benimle gurur duyuyor.”

Ayrımcılık engellenmeli

Ankara 5’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Edem, AİHM’nin Türkiye’ye cezalar verdiğini vurgulayarak, 4 Kasım
tarihli kararında özetle şöyle dedi: “‘Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır’ hükmü, evlilik içerisinde hak ve yükümlülükleri bakımından kocayı kadın karşısında üstün kılmaktadır ve Anayasa’nın 10’uncu maddesi 2’nci fıkrasın-daki kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna ilişkin temel düzenlemeye açıkça aykırıdır. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önüne geçmek adına, kadın evlendiği takdirde sadece kızlık soyadını kullanabilir.”

Kaynak: Hürriyet Gazetesi,http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12888405.asp?gid=229



Bu haber 1,581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,456 µs