En Sıcak Konular

BU ANKET TALAT'I KAHREDER

8 Kasım 2009 16:16 tsi
BU ANKET TALAT'I KAHREDER KKTC’de yapılan bir anketten “ Ada’da bağımsızlık ilan edildiğinde kederimden ağladım” diyen Mehmet Ali Talat’ı çok üzecek bir sonuç çıktı: Türk halkının yüzde 77,9’u çözümü iki bağımsız devlette görüyor

Talat'ı kahredecek anket

KKTC’de yapılan bir anketten “ Ada’da bağımsızlık ilan edildiğinde kederimden ağladım” diyen Mehmet Ali Talat’ı çok üzecek bir sonuç çıktı: Türk halkının yüzde 77,9’u çözümü iki bağımsız devlette görüyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yapılan bir anket, Kıbrıs Türk halkının yüzde 77,9’unun tamamen ayrı iki bağımsız devlet isteğini ve müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inanmadığını ortaya koydu. Ankete göre, “Annan planı yeniden referanduma sunulursa oyunuz ne olur” sorusuna halkın yüzde 30,1’i “evet”, yüzde 45,1’i “hayır” yanıtı verirken, yüzde 20,9’u “kararsız” olduğunu bildirdi.

Başarılı olamazlar
24 Nisan 2004’te yapılan Annan planı referandumunda, Kıbrıs Türk halkının yüzde 65’i plana “evet” demişti. KADEM araştırma şirketinin, Kıbrıs gazetesi için ekimde KKTC genelinde 1114 kişiyle yaptığı “sosyal, ekonomik ve siyasi eğilimler araştırmasının” anket sonuçları bu gazetede yayımlandı. Anket sonuçlarına göre, Kıbrıs Türk halkın çoğunluğu çözüm olacağına inanmıyor. Ancak çözümden umutsuz olanların oranı ocak ayına göre düşerken, aynı dönemde çözüm olacağına inananların oranında atış gözlendi. Ankete katılanların yüzde 63’ü,  Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında sürdürülen ve Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inanmıyor. “Umutsuzların” oranı Ocak 2009’da yüzde 74,5’ken, geçen ekim ayında yüzde 63’e geriledi.

İki ayrı devlet
Çözüm olacağına inananların oranı ise Ocak 2009’da yüzde 22,3’ken, ekimde yüzde 33,4’e yükseldi. Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Kıbrıs Türk halkının yüzde 77,9’u tamamen ayrı iki bağımsız devlet istiyor; halkın yüzde 4’ü mevcut durumun devamına karşı; Türkiye ile entegrasyona yüzde 48,5’i “hayır” diyor, yüzde 42,6’sı destek veriyor. Ankette, merkezi yapısı zayıf konfederasyona yüzde 75,1 “hayır”, merkezi yapısı güçlü federasyona ise yüzde 50,4 oranında “olabilir” deniliyor.

Umudunu Avrupa Birliği’ne bağladı
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Brüksel ziyaretini tamamlayarak KKTC’ye döndü. Brüksel ziyaretinin ilk gününde, Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi’nde (CEPS) verdiği konferansı yararlı bulduğunu belirten Talat, CEPS’nin Kıbrıs’a olan ilgisinin çok eskiye dayandığını, hatta Kıbrıs sorunuyla ilgili ilk önemli açılımları bu düşünce kuruluşunun incelemeleri üzerine gündeme aldıklarını anımsattı. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile görüşmesini de “çok yararlı” olarak değerlendiren Talat, “Hem Kıbrıs sorununun geldiği aşamayı aktardım, hem de AB’nin desteğini talep ettim” dedi. Talat, çözüm için AB’nin desteğinin ihtiyaç olduğunu ve bunun gerek komisyon gerekse üye ülkeler tarafından verilebileceğini Rehn’e anlattığını kaydetti. Rehn’in de, komisyonun Kıbrıs’a olan ilgisinin devam ettiğini, bundan sonra da edeceğini ve bir an önce sorunun çözümünü beklediklerini ifade ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, şunları söyledi: “Brüksel temaslarımın, Kıbrıslı Türklerin Brüksel’deki görünürlüğünü artırma bakımından son derece yararlı olduğunu.”

Rumlar tazminat sırasına girdi
Kıbrıslı Rumların, 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs’ta kalan malları için, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna takas, tazminat ve iade için başvuruları artarak sürüyor. KKTC Cumhuriyet Meclisinin, Taşınmaz Mal Komisyonuna mali kaynak sağlamayı amaçlayan “2009 Mali Yılı Bütçesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı” nı 28 Eylülde kabul etmesinin ardından, yaklaşık son bir ayda 19 Rum daha Komisyona başvuru yaptı ve bu sürede 12 başvuru dostane anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmaların çoğunluğunun tazminatla sonuçlandığı gözlendi. Son bir ayda 14 milyon sterlini aşkın tazminat ödendi. Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa “iç hukuk” oluşturma amacıyla KKTC’de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonuna, resmen faaliyete geçtiği 17 Mart 2006’dan 4 Kasım 2009’a kadar 432 Rum başvurdu.

Erdoğan’a mektuplu cevap geliyor
Başbakan Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya gönderdiği mektup, Yunan basınında geniş yer buldu. Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, “(Başbakan Recep) Tayyip Erdoğan tüm konularda kapsamlı diyalog istiyor” başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’ya gönderdiği mektupla Ankara’nın bu yöndeki talebinin iletildiğini yazdı. Bakan Bağış’ın Papandreu ile görüşmesinde, mektup aracılığıyla iki ülke arasında Kıbrıs, azınlıklar, Ege, kaçak göçmenler ve Türkiye’nin AB süreci konularını ele alacak ortak işbirliği kurulunun oluşturulması önerisinde bulunduğunu kaydeden Kathimerini, mektubun değerlendirmeye alınacağını ve Papandreu tarafından önümüzdeki günlerde yanıtlanmasının beklendiğini belirtti.

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=25967

 



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,066 µs