En Sıcak Konular

DURMUŞ YILMAZ: ''İKİNCİ KRİZ İHTİMALİ VAR''

28 Ekim 2009 09:22 tsi
DURMUŞ YILMAZ: ''İKİNCİ KRİZ İHTİMALİ VAR'' Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “İkinci kriz dalgası gelir mi?” sorusuna şu korkutan cevabı verdi: Yüzde sıfır ile 50 aralığında bir olasılıkla, evet!

MB Başkanı: Ikinci kriz ihtimali hiç de az değil

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “İkinci kriz dalgası gelir mi?” sorusuna şu korkutan cevabı verdi: Yüzde sıfır ile 50 aralığında bir olasılıkla, evet! Durmuş Yılmaz, ikinci bir kriz dalgası gelmesi veya Türkiye’ye sermaye girişinin hızlanması durumunda faizlerde ek bir indirim süreci başlatacaklarını açıkladı

DÖRDÜNCÜ dönem enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önemli mesajlar verdi. Yılmaz, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinde yavaşlama olsa da yönünün uzunca bir süre daha aşağıya doğru olacağını söyledi. Yılmaz, ikinci bir kriz dalgası gelmesi veya Türkiye’ye sermaye girişinin hızlanması durumunda faizlerde ek bir indirim süreci başlatacaklarını açıkladı.

Faiz indirimi yavaşlayacak

İkinci kriz dalgasının gelmesi ihtimalinin sorulması üzerine ise Yılmaz, “Bu zor bir soru. Sıfır ile 50’nin arasında bir olasılık sözkonusu ama 50’den az olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi. İstihdam verilerindeki ve kredi piyasalarındaki kısmi iyileşmeyi dikkate alarak, faiz indirimlerinde yavaşlama olacağını tekrarlayan Yılmaz, “Bununla birlikte küsel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olması ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle, para politikasının aşağı yönlü esnekliğinin uzun bir süre korunması gerektiğini yinelemekte yarar görüyorum” diye konuştu.

IMF şart değil

Başkan Yılmaz, çeşitli vesilelerle IMF konusunda yaptığı açıklamaların birbirleriyle çelişkili gibi göründüğünü söyledi. Ancak Yılmaz, Türkiye’nin kısa vadede yeniden hızlı büyümeyi yakalayabilmesi, Hazine’nin yüzde 100’ün üzerine çıkan borçlanma oranını düşürebilmesi ve özel sektöre kaynak yaratılabilmesi için IMF’ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Ancak Yılmaz, Türkiye’nin IMF ile geldiği noktanın önceki yıllardaki gibi ‘denizin bittiği’ yer olmadığını belirterek, “Türkiye likidite ihtiyacı ortaya çıktığında yani denizin bittiği noktada IMF kapısına giderdi, şimdi o noktada değiliz” dedi. Kısa vadede Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olduğunu ancak uzun vadede kendi işini kendi görüyor durumuna gelmesi gerektiğini söyledi. “IMF’den mezun olmalı”, derken de bunu kastettiğini açıkladı.

Yılsonu enflasyon tahmini % 5.5’e çekildi

MERKEZ Bankası, 2009 yılı sonu enflasyon tahminini dördüncü enflasyon raporunda da revize etti. Üçüncü enflasyon raporunda orta noktası 5.9 olan enflasyon yüzde 5.5’e düşürüldü. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, politika faizlerinin sınırlı bir miktar daha düşerek 2010 yılı sonuna kadar sabit kaldığı varsayımı altında, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yıl sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 5 ile 6 aralığında, 2010 yıl sonunda ise orta noktası yüzde 5.4 olmak üzere yüzde 3.9 ile 6.9 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Halen kaynak kullanımının düşük düzeyde olması ve ithal girdi fiyatlarını aşağı yönde etkileyecek maliyet şoklarının nihai ürün fiyatlarına yansıma eğiliminin güçlü olması nedeniyle, sermaye girişlerinin hızlanması durumunda kısa vadede enflasyon üzerinde aşağı yönlü risklerin artabileceğini dile getiren Yılmaz, “Böyle bir durumla karşılaşılması halinde politika faizleri geçici olarak baz senaryoda öngörülene kıyasla daha düşük seviyelere çekilebilir” dedi.

Ekim’de yükseliş olur

Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 15 Ekim 2009’da yaptığı toplantının özeti açıklandı. Kurul, Ekim ayında gıda ve giyim gruplarındaki mevsimsel fiyat artışları, elektrik tarifelerindeki değişiklik ve dayanıklı mallar üzerindeki vergi ayarlamaları gibi unsurlar nedeniyle tüketici fiyatlarının aylık bazda geçici olarak yüksek bir oranda artacağını, yıllık enflasyonun ise düşük seyrini koruyacağı öngörüsünde bulundu. 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik tarifelerinde yapılan artışın, tüketici enflasyonu üzerinde yaklaşık 0.4 puan artırıcı etki yapacağı belirtildi.

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=95929&baslik=MB%20Başkanı:%20Ikinci%20kriz%20ihtimali%20hiç%20de%20az%20değil&katid=4

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,592 µs