En Sıcak Konular

V. KLASİK TÜRK EDEBİYATI SEMPOZYUMU YAPILDI

23 Ekim 2009 21:23 tsi
V. KLASİK TÜRK EDEBİYATI SEMPOZYUMU YAPILDI Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumlarının beşincisi, Mardin Artuklu Üniversitesi-Erciyes Üniversitesi Klâsik Türk Edebiyatı Topluluğu ortaklığıyla geçtiğimiz hafta sonu Mardin’de yapıldı.

V. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu...
 
Son yıllarda aynı zevk ve düşünceleri paylaşan Üniversite öğrencilerinin “Türkçe Topluluğu”, “Tarih Topluluğu”, “Tiyatro Topluluğu”,  “Felsefe Topluluğu...” gibi değişik adlar altında bir araya gelerek çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bu öğrenci toplulukları içerisinde adını en çok duyuranlardan biri de şüphesiz ki Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu “Klâsik Türk Edebiyatı Topluluğu” dur.
Diğer etkinlikleri yanında, 2007’den bu yana 5 ayrı “Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu” gerçekleştiren bu topluluğu ve rehber hocaları Prof. Dr. Atabey Kılıç’ı tebrik etmek gerekir.
“Klâsik Türk Edebiyatı Topluluğu” nun, edebiyatımızın önemli simalarından biri adına düzenlemiş olduğu sempozyumları şöyle sıralayabiliriz:
1) I. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu. 25-26 Mayıs 2007. (Prof. Dr. Tunca Kortantamer anısına) Bu Sempozyumda sunulan bildiriler yayımlanmıştır. (Kayseri, 2009.)
2) II. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu. 15-16 Mayıs 2008. (Prof. Dr. İsmail Ünver adına)
3) III. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu. 13 Şubat 2009. (Prof. Dr. Cem Dilçin adına)
4) IV. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu. 4-5 Mayıs 2009. (Prof. Dr. Abdülkerim Abdülkadiroğlu adına)
5) V. Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumu. 16-18 Ekim 2009. (Prof. Dr. Harun Tolasa hatırasına)
Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumlarının beşincisi, Mardin Artuklu Üniversitesi-Erciyes Üniversitesi Klâsik Türk Edebiyatı Topluluğu ortaklığıyla geçtiğimiz hafta sonu Mardin’de yapıldı.
“Gönül ne çay ister ne kahve//Gönül sohbet ister çay kahve bahane” hesabı hocaların daha çok görüşüp kucaklaştıklarına şahit olduğumuz “Sempozyum”da elbette güzel tebliğler de sunuldu.
Açılış konuşmalarını müteakip açılış tebliği olarak Prof. Dr. Cemal Kurnaz’ın “Enderunlu Vâsıf’ın Devr-i Saâdet Özlemi: O da bir zaman imiş...” adlı tebliği dinlemeğe değerdi. İşte o konuşmadan bir pasaj:
“İyilik ve bağış sahibi cömert kişiler ancak bir zaman var imiş. Enderunlu Vâsıf kendisi görmemiştir ama bir zamanlar iyilik ve yardım diye bir şeyin olduğunu duymuş. Eskiden dostlar, dostlarını feda etmezmiş. Dostlar arasında insanlık ve mertliğin geçerli olduğu zamanlar eskide kalmış. Bu zamanda, ikiyüzlülere muhabbet gösterilmektedir. Dostlar arasında sevgi de ancak bir zamanmış. Helva gecelerinde yaşanan zevkler ve tatlı sohbetler mazide kalmış... Bu olumsuzluklar ortamında şiire, sanata edebiyata kim değer verir?”
Açılış bildirilerinden sonra “Lâlezâr” ve “Gülzâr”  salonlarında iki gün süren oturumlarda yaklaşık 100 bildiri tartışıldı.
Bu arada şunu da hemen belirtelim ki  “V. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu” nun Prof. Dr. Harun Tolasa hatırasına ithaf edilmiş olması takdire şayan bir davranış olmuştur. Keşke sempozyum organizasyonuna Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi de iştirak etmiş olsaydı. Zira, Prof. Dr. Harun Tolasa, Konya’da (Seydişehir, 1938) doğmuş ve Konya Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı iken 1983’te vefat etmişti... Ama yine de sağ olsunlar S. Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden beş hoca sempozyuma katılarak sundukları tebliğlerle kadirşinaslıklarını göstermişlerdir.
Sempozyumda sunulan bildirilerin bir an önce yayımlanması temennimizle yazımızı noktalıyoruz...

Ahmet SEVGİ- YENİÇAĞ

Kaynak- Yeniçağ Gazetesi,


 



Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,398 µs