En Sıcak Konular

''GENÇLERİN ZİHNİNİ BULANDIRAN 'ROL MODELLER'DEN KAÇINILMALI''

17 Ekim 2009 10:02 tsi
 ''GENÇLERİN ZİHNİNİ BULANDIRAN 'ROL MODELLER'DEN KAÇINILMALI'' Televizyon dizilerinde ve filmlerde daha özenli davranılmasını da isteyen Bardakoğlu, "evlilik dışı ilişkileri normal gösteren ve alıştıran ahlaki yanlışları sıradanlaştıran" filmlerden ve rol modellerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Geleceğimiz tehlikede

4. Din Şûrası'nda sapkın film ve dizi karakterlerini rol modeli olarak gören ve ahlâkî çöküntünün etkisinde kalan aile kurumunun ve gençlerin korunması için acilen önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

Ahlaki yanlışlar sıradanlaşıyor

Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Din Şûrası ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu; "Din sadece bilmek için değil, bildiklerimizi davranışa dönüştürmek için vardır" dedi. Aile kurumunun önemine değinen ve aile içi sorunların çözümünde dinin yara sarıcı olduğunu ifade eden Bardakoğlu, şöyle konuştu: "Televizyon dizilerinde ve filmlerde daha özenli davranılması gerekiyor. Evlilik dışı ilişkileri normal gösteren ve alıştıran ahlaki yanlışları sıradanlaştıran" filmlerden ve rol modellerden kaçınılması lazım. "Geleceği inşa ederken bu yanlışların bir çukur olduğunu ve bunlara düşersek bir daha kalkamayacağımızı bilmemiz gerekiyor."

Medya dini zedeleyen yayından kaçınmalı

Medyada dinin ve din adamlarının imajını zedeleyen her türlü resimden, çizgiden ve fotoğraftan kaçınılması gerektiğini belirten Bardakoğlu, toplumu manevi kültürel yönden eğiten insanların imajı zedelendiğinde, herkesin zarar göreceğini ifade etti. Dinin medyada yansıtıldığı gibi sadece melankoli ve kıssadan ibaret olmadığını söyleyen Din hizmetlerinin cami dışına çıkması için sosyal açılımlı din hizmeti kavramını geliştirdiklerini anımsatan Bardakoğlu, çevre bilincinin oluşması, kan davalarının önlenmesi, barışın sağlanması, çevre sağlığı, yoksullukla mücadele, kız çocuklarının okutulması, din görevlilerine büyük bir sorumluluk düştüğünü söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Din dili deyince dinin anlattıklarının, muhtevasının, mesajının ve davetinin toplumun her kesimine anlayacağı şekilde ulaştırılmasını kastediyoruz. Yoksa bizim dışımızdaki ortakların bizden beklediği şekliyle dini anlatmayı kastetmiyoruz" dedi. Bardakoğlu, Bilkent Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla "Din ve Toplum" ana temasıyla toplanan 4. Din Şurası kararlarına ilişkin bilgi verdi.

Şurada, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda farklı bakış açılarının dile getirildiğini ve tartışma imkanı doğduğunu belirten Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak "kendilerini öne çıkarmayı ve kendilerine alan açmayı değil, dinin huzur, sevgi ve barış ikliminden herkesin yararlanmasını sağlamayı amaçladıklarını" vurguladı.

Şurada, aile, din ve toplum hizmetleri konusunda sağlam bilgilere ihtiyaç duyulduğu ve Diyanet İşleri Başkanlığının, din ve toplum araştırmalarını besleyecek, sağlam veri tabanıyla hizmetlerini geliştirecek bir araştırma merkezi kurması yönünde karar alındığını belirten Bardakoğlu, toplumdaki hareketliliği gözlemeden masa başında hizmet üretmenin doğru olmayacağına işaret etti. "Din sadece bilmek için değil, bildiklerimizi davranışa dönüştürmek için vardır" diyen Bardakoğlu, şuranın bu amaçla insanlara duygu ve ahlaki eğitim verilmesini tavsiye ettiğini dile getirdi.

"Din her sabah kalktığımızda yeniden konuşacağımız  bir konu değil"

Medyanın dini konulara bakış açısına da değinen Bardakoğlu, son zamanlarda dini konuların daha ciddiyetle ele alındığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dinin sadece hüzün, melankoli ve kıssadan ibaret olmadığını vurgulayan Bardakoğlu, dinin düşünsel ve entelektüel yönünün ve toplumsal ahlakı onarıcı yanının da ele alınması gerektiğini ifade etti. Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Ancak dini konuları ağırbaşlılıkla sağduyu ve ciddi bilgilerle ele almak çoğu zaman insanlara ilginç gelmiyor. Bazen benim dakikalarca yaptığım röportajlar, medyatik bulunmadığı için genellikle değerlendirilmiyor. İnsanların zihninde şok etkisi yapan, çok yeni farklı söylemler tercih ediliyor. Biz de sırf medyada bizden söz edilsin diye her gün yeni bir şey söyleyemeyiz. Din her sabah kalktığımızda yeniden konuşacağımız bir konu değildir. Bu din 14 asırdır vardır ve biz dini, ana kaynaklarının ışığı altında, 14 asırlık sahih geleneğimizi de göz önüne alarak, ama günümüzde, 21. yüzyılda yaşadığımızı fark ederek anlatmak zorundayız. Başkanlık mensuplarından, ilahiyat fakültesinin ciddi öğretim üyelerinden de her sabah din konusunda yeni bir şey beklemeyin."

"Yüreğimizde az bir sızı, az bir insan sevgisi varsa..."

Şurada cinsel istismar konusunun da ele alındığını hatırlatan Bardakoğlu, tebliğlerin "bu konuda çok da iyi bir noktada bulunulmadığını ve bu alandaki özgürlüklerin giderek toplumu aşındırdığını" ortaya koyduğunu ifade etti.

Gazetelerin 3. sayfalarını her gün dolduran, özellikle son birkaç yılda iyice gözler önüne serilen olayların, herkesi düşündürmesi gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, "Gençlerimizin etrafını saran tehlikeler konusunda ne dindar olmak ne anne-baba olmak gerekir ne de öğretmen ve imam olmak gerekir. Yüreğimizde az bir sızı, az bir insan sevgisi varsa, yarınımız hakkında biraz endişemiz ve umudunuz varsa, biz bu tehlikeleri görmeliyiz ve birlikte çare aramalıyız. Bu hepimize düşen ortak bir sorumluluktur" dedi. Bardakoğlu, şuranın diyanet işleri başkanlığını bu konuda daha aktif rol almaya ve etkili şekilde çalışmaya davet ettiğini söyledi.

Aile kurumunun önemine değinen, aile ve irşat bürolarını dini rehberlik açısından önemsediklerini vurgulayan Bardakoğlu, aile içi sorunların çözümünde dinin yara sarıcı yönünü ortaya çıkardıkları için başkanlığın kadın personeline teşekkür etti.

"Gençlerin zihnini bulandıracak rol modellerden kaçınılmalı"

Televizyon dizilerinde ve filmlerde daha özenli davranılmasını da isteyen Bardakoğlu, "evlilik dışı ilişkileri normal gösteren ve alıştıran ahlaki yanlışları sıradanlaştıran" filmlerden ve rol modellerden kaçınılması gerektiğini söyledi. "Geleceği inşa ederken bu yanlışların bir çukur olduğunu ve bunlara düşersek bir daha kalkamayacağımızı bilmemiz gerekiyor" diyen Bardakoğlu, ahlaki ve manevi değerleri korumada herkese görev düştüğünü dile getirdi. Bardakoğlu, çocukların ve gençlerin zihnini bulandıracak rol modellerden kaçınılmasının şuranın temennisi olduğunu bildirdi. Medyada dinin ve din adamlarının imajını zedeleyen her türlü resimden, çizgiden ve fotoğraftan kaçınılması gerektiğini belirten Bardakoğlu, toplumu manevi kültürel yönden eğiten insanların imajı zedelendiğinde, herkesin zarar göreceğini ifade etti.

Din hizmetlerinin cami dışına çıkması için sosyal açılımlı din hizmeti kavramını geliştirdiklerini anımsatan Bardakoğlu, çevre bilincinin oluşması, kan davalarının önlenmesi, barışın sağlanması, ağaçlandırma, çevre sağlığı, yoksullukla mücadele, kız çocuklarının okutulması, aile içi şiddetin önlenmesinde, din görevlilerinin toplumsal zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Bardakoğlu, "her insana ulaşan, her insana kapısını, gönülü açan din görevlisi" profilinin peşinde olduklarını belirterek, "bu bizim sevdamızdır, bu bizim hayalimizdir" dedi.

Ek kontenjan henüz yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hac konusunda Türkiye'ye verilecek ek kontenjan hakkında henüz 'müjdeli' bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Bardakoğlu, "Hacı adaylarına müjde verme heyecanı içinde bekliyoruz. Mevcut duruma göre hareket ediyoruz. Zannediyorum, önümüzdeki bir hafta içinde ilk hac kafilesi yola çıkacak" dedi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/gelecegimiz-tehlikede-140912.htm



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,774 µs