En Sıcak Konular

RAMAZAN AKYÜREK GÖREVDEN ALINDI

17 Ekim 2009 03:00 tsi
RAMAZAN AKYÜREK GÖREVDEN ALINDI Emniyet İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek görevden alındı...

‘Her şeyi bilen adam’ görevden alındı! 
 
Emniyet İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek görevden alındı...

Rahip Santoro ve Dink cinayeti, Ergenekon soruşturması, telekulak gibi birçok olayda adı geçen Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Dink cinayetinde daha ilk günden çıkan iddialara rağmen 2.5 yıl sonra görevinden alındı

Ramazan Ayürek, Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde ilk olarak Rahip Santoro cinayetiyle gündeme geldi. Bu cinayette sadece tetiği çeken 16 yaşındaki bir çocuğun yakalanması ve azmettiricilerin ortaya çıkarılmaması nedeniyle eleştirilere hedef olan Akyürek, kamuoyunun gündemine en çok Dink cinayetiyle ilgili iddialarla oturdu. Dink Ailesi’nin Akyürek ve Trabzon Emniyeti’nde görevli diğer polislerle ilgili yaptığı suç duyurularına rağmen Emniyet müfettişlerinin raporları doğrultusunda Trabzon Valiliği soruşturma izni vermemişti. Ailenin Valilik kararına yaptığı itirazlar da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda Akyürek’in Dink cinayetinde ihmali olduğu tespiti yapılınca, Erdoğan’ın “olur” uyla hakkında yaklaşık bir yıl önce İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan ön inceleme de devam ediyor.

‘Suikastı önceden biliyordu’

Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda Akyürek’in, Dink cinayetine ilişkin sürecin başından sonuna tüm aşamalardan haberdar olduğu ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olmasına rağmen bunu yapmadığı belirtilmiş ve görevi ihmal suçunu işlediği tespiti yapılmıştı. İşte raporun bazı bölümleri: “Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünün Dink cinayetinden bir yıl önce elde ettiği bilgileri olgunlaştırmak suretiyle çalışmalarını planlı operasyona dönüştürerek, konu hakkındaki gelişmelerden İstanbul Emniyet Müdürlüğünü ve İstihbarat Daire Başkanlığını bilgilendirmesi gerekirken bu görev ve sorumluluğunu yerine getirmemiştir ...

Koruma sağlamadı

Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünün İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne muhatap 17.02.2006 tarihli yazısında ” şahsa yönelik çalışmaların devam ettiği “ ve bu şube görevlileri arasında bahse konu yazı üzerine yapılan telefon görüşmesinde de ” İstanbul’a gelişmelerden haber verileceği “ ifade edilmesine rağmen 07.04.2006 tarihli raporla elde edilen ilave bilgiler ve gelişmeler hakkında ilgili kurumların bilgilendirilmediği Yasin Hayal’in Hrant Dink’e yönelik eylem planına dair istihbari bilgilerin yanında, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın dilekçesi ve Hrant Dink’e yönelik suikast tehditleri ile o dönem Hrant Dink’in yargılama sürecinde yaşanan diğer olaylarda dikkate değer hususlar bulunmakla beraber, İstanbul Emniyet Müdürlüğünce Hrant Dink’in korunması konusunun değerlendirmeye alınması yönünde herhangi bir girişimde bulunulmayarak görevin ifasında gerekli hassasiyetin gösterilmediği değerlendirilmiştir”

‘Her şeyi biliyordu’

“Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemden İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptığı döneme kadar sürecin başından sonuna tüm aşamalarından haberdar olan ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olduğu görülmekle görevini ihmal ettiği değerlendirilen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve tespit edilecek diğer görevliler hakkında görevi ihmal nedeniyle 4483 sayılı Yasa hükümlerine göre İçişleri Bakanlığınca Ön İnceleme yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

Telekulakta başroldeydi

Akyürek, Anakra 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, tüm Türkiye’deki telefon, internet ve faks haberleşmesine ilişkin kayıtların Emniyet İstihbarat’a verilmesini talep etmiş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti. Akyürek’in, Ergenekon soruşturmasında da etkin bir rol aldığı biliniyordu. Bu soruşturmada telefon dinlemeler başta olmak üzere birçok usul eksikliği nedeniyle eleştirilerin hedefinde savcı Zekeriya Öz’le birlikte, Akyürek de vardı.

Rakel Dink Erdoğan’a mektup yazdı, inceleme başladı

Dink’in eşi Rakel Dink, 18 Nisan 2007’de Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazdı ve yardım istedi. Rakel Dink, Ramazan Akyürek’le Erhan Tuncel ilişkisinin de araştırılıp aydınlatılmasını talep ederken şöyle dedi: “Azmettiricilerden Erhan Tuncel’in polisten maaş alan bir yardımcı istihbarat elemanı olduğu, ayrıca MİT ve jandarmayla da bu tür bir ilişkisinin olduğu iddiaları ortaya çıktı. Bu kişiyi jandarma, MİT ve emniyetten kimlerin eğittiğinin, kimlere bağlı olarak çalıştığının, eşimin öldürülmesini planlamak için kimlerden görev aldığının araştırılmasını ve bu kişilerin soruşturulmasını talep ediyorum.” İşte bu mektubun ardından başbakanlık Teftiş Kurulu incelemeye başladı. Yaklaşık bir yıl süren inceleme sırasında 46 kişiyle görüşen, belgeleri inceleyen müfettişler, “Akyürek görevi ihmalden soruşturulmalı” sonucuna vardı. Erdoğan bu raporu onadı ve İçişleri müfettişleri Akyürek’le ilgili incelemeyi başlattı.

Dink Ailesi: Gecikmiş bir karar

DİNK Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, Akyürek’in görevden alınmasının gecikmiş bir adım olduğunu belirterek, “Mahkemenin talep ettiği birçok bilginin İstahbarat Daire Başkanlığı tarafından gönderilmediğini ve imha edildiğinin bildirildiğini” belirtti.

Kaynak: Vatan gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/Her_seyi_bilen_adam_gorevden_alindi_/265205/1/Gundem
 



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,546 µs