En Sıcak Konular

ONE MİNUTE YALAN OLDU

23 Eylül 2009 09:36 tsi
ONE MİNUTE YALAN OLDU BM Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi için ABD’ye giden Başbakan Erdoğan’ın ilk işi, 50’ye yakın Yahudi kuruluşunun temsilcileriyle buluşmak oldu.

Ayağının tozuyla Yahudilere koştu

BM Genel Kurulu ve G-20 Zirvesi için ABD’ye giden Başbakan Erdoğan’ın ilk işi, 50’ye yakın Yahudi kuruluşunun temsilcileriyle buluşmak oldu. New York’ta ’kralların oteli’ olarak tanınan Plaza Otel’e yerleşen Başbakan Erdoğan’ın Musevilerle görüşmesinde ağırlıklı konu olarak İran’la ilişkilerin ele alındığı öğrenildi.

Foxman övgü yağdırdı
ABD’deki Yahudi lobisinin en etkin isimlerinden ADL’nin Direktörü Abraham Foxman, görüşme sonrası Erdoğan’ı öve öve bitiremedi: Çok olumlu bir toplantı oldu. Bizim açımızdan en önemlisi, Başbakan Erdoğan’ın New York’a gelir gelmez ilk önce bizi kabul etmesidir. Erdoğan böylece bize verdiği önemi göstermiştir. 

Madalya almıştı
BAŞBAKAN Erdoğan, Yahudilerden “Cesaret Ödülü” alan tek Müslüman lider olma unvanına sahip... Ödülü veren ADL Başkanı Abraham Foxman, Erdoğan’ı ‘Musevilerin ebedi dostu’ ilan etmişti. 

Muhalefetten tepki yağdı!..

Göstermelik çıkışın ömrü bu kadarmış!
Rahmi Güner (CHP): Başbakan’ın Davos’ta tamamen göstermelik bir çıkış yaptığı şimdi belgelenmiş oldu. Her açılımda onların adı geçiyor. Böyle olacağı belliydi. 

TV şovlarını bırak BM’de tepki göster
Numan Kurtulmuş (SP): Türkiye, İsrail aleyhine bir tasarının gündeme alınması oylamasında çekimser kaldı. Samimiysen tepkini Davos’ta değil BM’de gösterseydin!

Davos’un hesabını daha sonra sorarlar
Akif Akkuş (MHP): İsrail ‘one minute’ şovunu unutmaz, şimdilik erteliyor. İstediği tavizi koparıp unutmuş gibi yapar. Anlaşılıyor ki, yine bir taviz söz konusu!

‘One minute’ yalan oldu
Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e çıkıştığı için kahraman ilan edilen Başbakan Erdoğan, ABD ziyaretinde ayağının tozuyla Musevi kuruluşların temsilcileriyle buluştu

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Gazze oturumunda ’one minute’(Bir dakika) çıkışıyla sesini yükselten İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e kızdığı için takdir toplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de temaslarına 50’ye yakın Yahudi kuruluşun temsilcilerini kabul ederek başladı. Başbakan Erdoğan, özel uçak “ANA” ile yerel saatle 19.10, TSİ 02.10’da ABD’nin New York kentine geldi. Erdoğan’ı, John Fitzgerald Kennedy Havalimanı’nda Türkiye’nin Washington Büyükleçisi Nabi Şensoy ve Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ile öteki ilgililer karşıladı. Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra New York’taki The Plaza Oteli’ne yerleşti.

İlk randevu Musevilere
Başbakan Erdoğan, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G-20 zirvesi nedeniyle geldiği ABD’de, New York’ta ilk görüşmesini yaptı. Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte geldiği New York’ta kaldığı The Plaza Oteli’nde, aralarında Abraham Foxman’ın ulusal direktörlüğünü yaptığı “İnkar ve İftiraya Karşı Birlik” (Anti-Defamation League-ADL) kuruluşunun da bulunduğu New York ve Washington merkezli önemli Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü.

İran’dan yakındılar
Edinilen bilgiye göre, Musevi kuruluşları, Başbakan Erdoğan’a Orta Doğu bölgesindeki kitle imha silahlarının yayılmasından ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Yahudi soykırımını yadsıdığı konuşmalardan kaygı duyduklarını belirtti.

Genelgeye övgü
Musevi temsilcilerin Erdoğan’a, İstanbul’daki Yahudi cemaatinin Türkiye’de ders yılının başında okullarda ayrımcılığın kaldırılması ve ilk derste dil, din ve ırk ayrımcılığına karşı saygı, sevgi ve hoşgörü konusunun işlenmesiyle ilgili “ilk ders genelgesini” çok olumlu karşıladıklarını söyledikleri de öğrenildi. Başbakan Erdoğan da Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada her türlü kitle imha silahına ve nükleer silaha karşı olduğunu bildirdi. Erdoğan, İran ile yaptıkları görüşmelerde İran tarafının Türkiye’ye nükleer programını barışçıl amaçlarla yürüttüğünü ifade ettiğini kaydetti.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail ile Suriye arasında daha önce Türkiye’nin aracılığında yapılan dolaylı görüşmeler konusunda ise belli bir noktaya kadar ilerleyen, ancak İsrail’in Gazze’ye saldırısı nedeniyle duran bu süreci devam ettirme konusunda elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi.

Ermenistan sorunu
Erdoğan’ın toplantıda, eşbaşkanlığını ABD’nin yaptığı AGİT Minsk grubunun Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi sürecine katkısının önemli olduğunu vurguladığı, ilişkilerin geliştirilmesinde bu grubun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söylediği de öğrenildi.

Yeni yıllarını kutladı
Musevi kuruluşları temsilcilerinin ayrıca, Başbakan Erdoğan’a İsrail’i yakında ziyaret etmesinin gündemde olup olmadığını sorunca Başbakan Recep Erdoğan’ın henüz kesinleşmiş birşey olmadığını, ancak BM Genel Kurul toplantıları sırasında Türk ve İsrail dışişleri bakanlarının her an görüşebileceklerini söylediği belirtildi. Kalabalık bir Musevi grubunun katıldığının gözlemlendiği toplantıda, Erdoğan’ın Museviler’in yeni yıllarını kutladığı bildirildi.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti, Pazar gününe kadar sürecek resmi gezi süresince, kralların oteli olarak adlandırılan New York’un tarihi Plaza Oteli’nde kalacak. New York’un ünlü Central Park yakınlarında bulunan otelde, Türk heyet için 45 oda kapatıldı.

Yahudiler madalya vermişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 2004 yılının ocak ayında New York’taki temasları sırasında Amerikan Musevi Komitesi (AJC) tarafından “Cesaret Ödülü” verilmişti. Erdoğan’ın ödülü, Amerikan Musevi Komitesi yetkililerinin New York’taki HSBC Bankası’nda düzenledikleri öğle yemeği sırasında takdim edilmişti. Başbakan Erdoğan ödül töreninde yaptığı konuşmada, kendisine verilen ödülü ABD’deki Musevi kuruluşlarla Türkiye’nin sürdürdüğü yakın işbirliğinin bir nişanı olarak kabul ettiğini belirtmişti. Merkezi ABD’de bulunan ADL de Başbakan Erdoğan’a, 6 Kasım 2005’te İkinci Dünya Savaşı’nda Musevilerin hayatlarını kurtaran Türk diplomatları adına umursamayı cesaretlendirme (Courage to Care) ödülünü takdim etmişti. Başbakan Erdoğan, Yahudilerden “Cesaret Ödülü” alan tek Müslüman lider olma unvanına sahip. Ödülü veren ADL Başkanı Abraham Foxman, Erdoğan’ı ’Musevilerin ebedi dostu’ ilan etmişti.

Foxman: Davos olayını artık tarihe gömdük
ABD’de Yahudi lobisinin önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen  “İnkar ve İftiraya Karşı Birlik” (Anti-Defamation League-ADL) adlı kuruluşun ulusal direktörü Abraham Foxman, Davos zirvesinde yaşanan “One Minute” krizinin artık tarihe gömüldüğünü söyledi. Yaklaşık 50 kadar Musevi Kuruluş temsilcisinin de önderliğini yapan Foxman, Musevi kuruluş ve organizasyonların Davoz Zirvesi sırasında yaşanan ’One minute’krizinin ardından ilk kez Başbakan Erdoğan ile bir araya geldiklerini belirterek, “Toplantıda ne Erdoğan ne biz bu konuyu açmadık.  Erdoğan da bu konuyu dile getirmedi. Biz zaten yaşananları unuttuk. Davos olayını tarihe gömdük” dedi. Davos zirvesinde yaşanan olayın ardından bir takım gerginliklerin olduğunu hatırlatan Foxman, “Ancak bu tansiyon artık düştü. Biz önümüze bakıyoruz, toplantıda Türkiye’nin, ABD, İsrail,Suriye ve İran ile ilgili ilişkilerini tartıştık, bazı endişelerimizi kendisine ilettik, bazı konularda onun görüşlerini aldık. Çok olumlu bir toplantı oldu” diye konuştu. 

Erdoğan’ın zirvedeki tavrı göstermelikmiş!
Başbakan’ın Musevilerle buluşmasına tepki yağdı. ’One minute’un bir şov olduğu konusunda birleşen muhalefet, Erdoğan’ı samimi olmaya davet etti

Başbakan  Erdoğan’ın ABD ziyaretinde ilk randevuyu Yahudilere vermesi, muhalefeti ayağa kaldırdı. Erdoğan’ın tavrını eleştiren CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, Başbakan’ın Davos’ta tamamen göstermelik bir çıkış yaptığının belgelendiğini söyledi. Güner şunları söyledi: “One minute’ krizini elbette gündeme getirmezler Ancak Tayyip Erdoğan’ın yaptığı one minute çıkışı tamamıyla göstermelikti ve çok da etkili olmadı bana göre. Böyle olacağı belliydi” diye konuştu.

Hesabını sonra sorarlar
MHP Mersin milletvekili Akif Akkuş da, ’one minute’söyleminin İsrail Devleti tarafından asla unutulmayacağını belirterek şunları söyledi: “İsrail bu çıkışı asla unutmaz. Şimdi ötelediler. İstedikleri tavizi alırlar, unutmuş gibi yaparlar.  Toplantı yaparlar, sonra da bu kriz bitti derler. Aslında o kriz bitmez, sadece ötelenir kendileri tarafından.” Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 53. Genel Kurul Toplantısı’nda, İsrail aleyhine olan karar tasarısının gündeme alınması için yapılan oylamada Türkiye’nin çekimser oy kullanması, oylama sırasında Türk heyetinin salonu terk etmesi üzerine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’a göndermede bulundu.

Tepkini BM’de göster
Kurtulmuş şunları kaydetti: “İşte bu ’one Minute’un sonudur. Yani ” one minute the end’ Otel lobisinde bunu herkes söyler. Hiçbir anlamı yok ki. Marifet; gel bunu BM salonunda söyle. Çık orda one minute de. “ Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek de, Davos’ta Erdoğan’ın yaptığı ’One minute’ çıkışının İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e değil, moderatöre olduğuna dikkat çekerek, ” Zaten yarım saat sonra bu sönmüştü “ dedi. DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de Davos’taki çıkışın tamamen bir tiyatro olduğunu, dolayısıyla yapılan açıklamaları yadırgamadığını söyledi. Macit, ” Davos’ta önceden kurgulanmış bir tiyatro oyunu izledik. Yahudi kuruluşları da zaten bunu çok iyi biliyor “ dedi. (Haber: Fatih ERBOZ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=23437

 



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,470 µs