Anne babalar dikkat!
24 Eylül'de açılacak ilköğretim ve liseler için Sağlık Bakanlığı 10 milyon aşı getirtiyor.
Bakanlık Ekim ayının ilk haftasında Türkiye’ye getirilip dağıtılacak olan aşılar için iki ilaç firması ile anlaştı.
EKİM AYI TEHLİKELİ
Güney yarım kürede çok sayıda ölüme neden olan Domuz gribi (H1N1 ) soğuk havalarda etkili oluyor. Normal grip ile aynı belirtileri gösteren H1N1 erken önlem alınmazsa ölümle sonuçlanıyor. Domuz gribi özellikle insanların toplu olarak bulunduğu bölgelerde daha etkili oluyor. Sağlık Bakanlığı da okulların açılacağı ( bayramdan sonra ) 24 Ekim öncesi Domuz gribi aşısı siparişi vererek önlem aldı.
OKULLARIN HALİ BELLİ
Yeni öğretim yılında okullardaki öğrenci ve öğretmenleri bekleyen en büyük tehlike ısınma ve hijyen. Çünkü bazı okullarda yakıt sorunu nedeniyle kışın kalorifer yanmıyor ve tuvaletler temiz değil. Bu da Domuz gribinin büyüyüp de gelişmesi için en uygun ortam demek.
H1N1 ÇOCUK VE GENÇLERİ SEVİYOR
Virüs gençleri daha çok etkiliyor. Çünkü uzmanlar daha yaşlı insanların virüse karşı bir tür bağışıklık geliştirmiş olabileceğini düşünüyor.
SAĞLIK BAKANLARININ AŞI SAVAŞI
Dünyada Domuz gribi aşısı üreten ilaç firması sayısı sınırlı. Kış mevsimine girecek olan Kuzey yarım küredeki ülkelerin Sağlık Bakanları da sınırlı olan firmalardan ilacı almak için resmen savaş verdi. Domuz gribine karşı daha önce risk grubundaki 10 milyon kişiyi aşılama kararı alan Sağlık Bakanlığı, ilk partisi Ekim başında gelmesi beklenen aşının daha fazla sayıdaki kişiye yapılabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 2 firmanın H1N1 aşısını Eylül sonundan itibaren üretecek duruma geleceğini söyledi.
BAKANLIK ÖZEL BİRİM KURDU
Sağlık Bakanlığı'nda Domuz gribine karşı kurulan Pandemi İzleme Bilim Kuruluna göre ülkede domuz gribi aşısı yapılması gereken 13 milyon kişi bulunuyor. Bakanlık 20 milyon dozluk aşı siparişi verdi.
RİSK GRUBU BİLE OLUŞTURULDU
Aşı uygulaması en yüksek risk grubundan başlanarak yapılacak. Hamile kadınlar, 6-35 ay arasındakiler, diyabet, KOAH, kalp hastaları, bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar, sağlık personeli, elektrik, doğalgaz ve ulaşım hizmeti gören kritik görevlerdeki kamu personeli. asayiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları Öncelikli risk grubu olarak belirlendi.
DOMUZ GRİBİ TARİHE GEÇEBİLİR
Domuz gribi birkaç bölgede birden yayılan en büyük salgın olarak tarihe geçebilir. Gribe karşı ülkeleri uyaran Dünya Sağlık Örgütü, 6 Temmuz'dan bu yana ölü sayısının üçte iki oranında arttığını ve okulların açılması ile bu oranın katlanacağını açıkladı. Hastalığın en hızlı yayıldığı ülkelerin başında ise İngiltere geliyor. H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin dünya genelinde şu ana kadar 3205 can aldı.
H1N1 3205 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, yeni grip vakalarının ortalama yüzde 76.1'inin H1N1 virüsü kaynaklı olduğu belirtildi. Amerika kıtasındaki ölüm vakası sayısının 2467 olduğu, bu sayının Asya'da 527, Avrupa'da en az 125, Afrika'da 35, Orta Doğu'da 51 olduğu kaydedildi. Vaka sayısı ise 49 bini Avrupa'da olmak üzere 277 bin 607 olarak açıklandı.
H1N1 ÇOK AKILLI
Uzmanların asıl sıkıntısı ise birçok ülkede ölümlere neden olan H1N1'in sürekli mutasyona uğraması. Bu mutasyon Domuz gribinin ( H1N1 ) aşıya karşı önlem alabileceği anlamına geliyor. Yeni gelecek aşı eğer H1N1 değişikliğe uğrarsa etkili olmayabilir.
SON DAKİKA HABERLERİ İYİ
Amerikalı ve Avustralyalı bilim adamları yaptıkları açıklamada, yeni domuz gribi aşısının tek dozunun yetişkinleri hastalıktan korumak için yeterince güçlü olduğunu açıkladı. Araştırmanın sonuçlarını yayımlayan Avustralyalı aşı üreticisi şirketi, deneme aşamasındaki aşının bir doz olarak uygulandığı insanların yüzde 75 ila 96'sının hastalıktan korunduğunun tespit edildiğini duyurdu. Yeni aşı Ekim ayında piyasaya sürülecek.
AŞIYI ZAMANINDA KULLANMAK GEREK
Domuz gribi aşısı ve ilaçların, etkili olabilmesi için hastalığın erken aşamalarında alınması gerekiyor. Çünkü Aşı ve İlaçlar bir günlük koruma sağlıyor. (Serkut BOZKURT / HÜRRİYET)
Kaynak: Hürriyet Gazetesi,http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/12524842.asp?gid=229
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle