En Sıcak Konular

FRANSIZ BAKAN MÜSLUMANLARLA ALAY ETTİ

12 Eylül 2009 12:59 tsi
FRANSIZ BAKAN MÜSLUMANLARLA ALAY  ETTİ Fransa, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yakın arkadaşı, İçişleri Bakanı Hortefeux, ülkesindeki Müslumanlarla alay etti.

Fransa İçişleri Bakanının olay sözleri...

Fransa'da iç içişleri bakanının yaptığı gaf büyük tepki çekti... Hortefeux, Arap kökenli genç için, “Prototipe uymuyor. Bir tane olsalar iyi, çok olunca sorun” diyor.

Fransa, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yakın arkadaşı, İçişleri Bakanı Hortefeux, ülkesindeki Müslumanlarla alay etti.

Fransa’da İçişleri Bakanı Brice Hortefeux’un geçen hafta sonunda Arap kökenli bir parti üyesi için ırkçı ifadeler kullandığının ortaya çıkması ülkedeki muhalefeti ayağa kaldırdı. Muhalefetteki Sosyalist Parti yetkilileri, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye de yakın olduğu bilinen Hortefeux’un derhal istifa etmesini istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye yakınlığıyla tanınan İçişleri Bakanı Brice Hortefeux’un Arap azınlıkla ilgili sözleri büyük tepki çekti. Hortefeux istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalınca kendisini “Yanlış anlaşıldım” diyerek savundu.  Olay Le Monde’un internet sitesinde yayımladığı videoyla ortaya çıktı. Görüntülerde Hortefeux, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) bir toplantısında kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen Kuzey Afrika kökenli genç bir partiliyle görülüyor. Etraftaki kalabalık ‘entegrasyon’la ilgili şakalar yaparken, partili bir kadın, Amine Benalia-Brouch adlı genç için “O bizim küçük Arapımız” diyor. Bir başkası bakana yaklaşıp Amine’nin ‘domuz yiyip bira içtiğini’ söyleyince Hortefeux “Prototipe uymuyor... Bize böylesi lazım. Bir tane olsalar neyse, sayıları çok olunca sorun çıkıyor” ifadelerini kullanıyor.

Partisinde kimler olduğunu bile bilmiyor!’

İzlenme rekorları kıran video üzerine Yasadışı Göçmenler için SOS Destek Grubu, bakan hakkında soruşturma talep etti. Muhalefetteki Sosyalist Parti sözcüsü Benoit Hamon, “Utanç verici ve ağza alınamaz laflar eden bakan hakkındaki asıl soru, istifası değil, hükümette ne işi olduğu” derken, Paris’te azınlığa mensup gençlerinin sık sık polisle çatıştığı Bondy’nin Sosyalist Belediye Başkanı Gilbert Roger “Hortefeux gerçeklerden o kadar kopuk ki partisinde farklı kökenden insanlar bulunduğunu bilmiyor” tepkisini gösterdi. En ilginç ‘beddua’ geçen ay Paris Havaalanı yönetiminden ırkçı yorumları yüzünden uzaklaştırılan Paul Girot de Langlade’den geldi. İşini Hortefeux’un emriyle yitirmiş Langlade, “Umarım yakında bana katılır” dedi. 
Kaçak göçmenleri sınır dışı politikasının mimarlarından olan Hortefeux ise ‘abes ve gülünç’ diye nitelediği istifa çağrılarını kınadı. Hortefeux, gencin etnik kökenine dair ‘tek kelime etmediğini’, sadece parti üyeleriyle çektirdiği fotoğrafları kastederek “Çok olduklarında sorun çıkıyor” dediğini öne sürdü. Başbakan François Fillon da ‘karalama kampanyasının kurbanı’ dediği bakanını savundu.

Sarkozy'nin oğullarının vaftiz babası

ÜÇ aylık İçişleri Bakanı Hortefeux, 2005-2007 döneminde bu koltukta oturan mevcut Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en yakın siyasi müttefiklerinden. İkili arasında iş ilişkisinin ötesinde bir bağ var. Hortefeux, Sarkozy’nin oğullarının vaftiz babası. Hortefeux’nun başı da, bakanlığı döneminde Sarkozy’nin “ayak takımı” diye nitelediği göçmen gençlerle dertte.

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1138483&Date=12.09.2009&b=Fransa%20Icisleri%20Bakaninin%20olay%20sozleri...&KategoriID=19&PAGE=1



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,139 µs