En Sıcak Konular

''ILIMLI İSLAM'' İŞBİRLİKÇİ MİDİR?

6 Eylül 2009 13:18 tsi
''ILIMLI İSLAM'' İŞBİRLİKÇİ MİDİR? İsrail'e göre ılımlı İslam olmanın tek şartı, İsrail'in varlığına ve bekasına destek çıkmaktır. Ruslara göre ise Rus boyunduruğunu kabul etmektir. Milli Gazete yazarı Mustafa Özcan'ın analizi...

İşbirlikçilik, ılımlı İslam mıdır?

İsrail'e göre ılımlı İslam olmanın tek şartı, İsrail'in varlığına ve bekasına destek çıkmaktır. Ruslara göre ise Rus boyunduruğunu kabul etmektir. Bu bağlamda, İsrail'e göre ılımlı Müslüman modeli Mahmut Abbas Ruslara göre de işbirlikçi Ahmet Kadirov'un oğlu Ramazan Kadirov'dur.

Rusya da İslami hareketleri karalamak ve kara çalmak için istihbarat örgütlerinin marifetiyle Beslan ve Moskova gibi yerlerde tedhiş hareketlerine başvurarak bunları Çeçenlerin veya Müslümanların üzerine yıkmıştı. Dolayısıyla, Rusların 11 Eylül'leri Amerikan 11 Eylül'ünden önce gerçekleşmişti. Ve doğru İslamiyeti de(!), eğrisini de kendileri belirliyor ve tayin ediyorlar. Buna göre, İngilizlerin bir zamanlar Hindistan'da cihadcı hareketleri Vehhabilikle damgalaması gibi Ruslar da Kafkaslar'da Rus boyunduruğuna başkaldıran hareketleri Vehhabilikle suçlamış ve maalesef en azından bizim yerel basına da bu yargıyı kabul ettirmişti. Basın yayın sorgulamadan bu yargıyı paylaşmıştı. Bu bağlamda, Kafkaslar yeniden kıpır kıpır. Putin'in en önemli siyasi başarılarından birisi Yeltsin'in yol açtığı Rus devletinin pejmurde görüntüsünden kurtarmak ve ülkeyi yeniden toparlamak oldu. 11 Eylül de Putin'e yardımcı oldu. Bush'un yanlış politikaları nedeniyle enerji fiyatları tırmandı ve bundan Ruslar kazançlı çıktı ve ekonomilerini ve bellerini doğrulttular. İkinci kademede ise Çinlilerin Doğu Türkistan'da kullandıklar gibi Ruslar da Kafkaslar'da 11 Eylül ruhunu sonuna kadar kullandılar ve 'Teröre karşı açık savaşta' Amerikan ortaklığını istismar ettiler. Lakin Bush'dan sonra Rusya yeniden bir yol ayrımına gelip çatmış oldu. Ekonomik kazanımlar rüzgarların ters esmesiyle birlikte berhava hale geldi. Bundan dolayı yer yer işçiler arasında Putin'e karşı hoşnutsuzluk sesleri yükseliyor. O da bu meseleyi kökten çözeceği yerde işçilerin maaşlarını geciktiren patronları fırçalayarak durumu köklü değil de 'otokratik çözümlerle' kurtarmaya çalışıyor. Bunun yanında bir de Kafkaslar yeniden hareketlenmeye başladı. Oysa ki Rusya meseleye çözüldü nazarıyla bakıyordu. Velhasıl Putin'in cilası dökülür oldu.

Şimdi Ruslar da yandaş İslamcılık projesinden medet umuyorlar. Bundan dolayı resmi İslam kurumlarını yanlarında göstermeye çalışıyorlar. Onun ötesinde bazı alimler ve yerel ulema ile gövde gösterisinde bulunuyorlar. Böylece Rus karşıtı İslami hareketlerin altından meşruiyet halesini ve şalını çekmeye çalışıyorlar. 1990'larda denediklerini 2000'li yıllarda yeniden deneme durumunda kaldılar. Sorun yeniden nüksetti. Bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kafkaslarda istikrar ve barışın sağlanması yaftası altında bölge din adamları ile çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Rusya'nın tatil beldesi Soçi'de gerçekleşen zirvede, Rusya lideri, din adamlarından 'İslamiyet'in doğru anlaşılması' için destek istedi. Çeçenistan'ın kukla Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ve diğer bölge liderlerinin de yer aldığı toplantının formatı, Kafkaslarda açılım şeklinde sunuldu. Rus tanımı 'aşırı akımlara' karşı önlem alınmasını isteyen Medvedev, din adamlarından İslamiyet'in doğru değerlerinin basın ve internet aracılığı ile topluma anlatılması için çalışmalarda bulunmaları talimatını veriyor. Kafkaslarda olumsuz etkisi bulunan İslami grupların internet üzerinden çalışmalarını sürdürdüklerini savunan Medvedev, hocalar huzurunda derdini şöyle dile getiriyor; "Aşırılıkçı portallar ve İslamiyet'in doğru anlatılmasını hedefleyen portallar değerlendirildiğinde, bu alanda zayıf olunduğu görülüyor. Aşırılıkçı sitelerin bloke edilmesi çözüm değil. Benzer siteler aynı yayınlara hemen başlayabiliyor." Bazen kendisinin de bu tür siteleri ziyaret ettiğini söyleyen Medvedev, "Okuduklarım karşısında tüylerim diken diken oluyor. Okuduklarımın İslamiyet'le veya herhangi bir ideoloji ile ilgisi yok." yorumunda bulunuyor. Rusya lideri, Müslüman din adamları ile başkanlık yönetimi olarak çalışmalara devam edeceklerini de aktardı.

Medvedev daha önce ilk kez Moskova Merkez Camii'ni ve Müftüler Konseyi'ni ziyaret ederek Müslüman din adamları ile bir araya gelmişti. Rus lider ülkede sayıları 20 milyonu bulan Müslüman toplumun sorunlarını dinlemişti. Din adamları ile yaptığı görüşmede tolerans çağrısından bulunan Medvedev, 'Aşırılıkçı hareketler' konusunda da uyarıda bulunmuştu.

Kafkaslarda son dönemde artan eylemler Rusları endişelendirmekle kalmıyor aynı zamanda uykularını da kaçırıyor. Geçen hafta gerçekleşen bisikletli saldırının ardından bölgeye sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'la durumu değerlendirmişti. Putin'in ziyareti sonrası gerçekleşen saldırıda ise dört polis hayatını kaybetmişti. Aynı haftalarda Çeçenistan'ın komşu cumhuriyeti İnguşetya'nın başkenti Nazran'da emniyet müdürlüğüne yönelik saldırıda 25 kişi ölmüştü. Bütün bunlar Putin'in imajını sarsmaya başladı. Bundan dolayı Türkiye ve Katar gibi ülkelerde bile Çeçen avına çıkan Putin ve Kadirov ikilisi son olaylar karşısında çaresiz görünüyor. Bunun için yeni bir formül geliştirmekte gecikmemişler. Rus yapımı veya Putin yapımı ılımlı İslam projesi. Bunu tek Ruslar denememişti. Bunun için ilk tedbir olarak, Rus tarzı ılımlı İslam'ı tebşir etmek için bir üniversite kurulması düşünülüyor. İkinci olarak da, Müslüman öğrencilerin yalıtılması ve yanlış fikirler kapmaması için dışarıdaki İslam üniversitelerine gitmelerinin engellenmesi tasarlanıyor.

Velhasıl, Uygur olaylarında Çin'e destek veren Ruslar anlaşılıyor ki, Kafkaslar'da Çin'in hastalığına yakalanmışlar.

Mustafa Özcan-Milli Gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/isbirlikcilik-ilimli-islam-midir-137940.htm



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,837 µs