En Sıcak Konular

HARP OKULLARI İLE POLİS AKADEMİLERİ'NDEN ATILANLARA BÜYÜK KIYAK

5 Eylül 2009 12:06 tsi
HARP OKULLARI İLE POLİS AKADEMİLERİ'NDEN ATILANLARA BÜYÜK KIYAK Harp Okulları ve Polis Akademileri’nden atılan öğrencilerin afla ÖSS rekortmenlerinin girebildiği bölümlere yerleştirmelerinin YÖK’ün kendi inisiyatifiyle gerçekleştiği ortaya çıktı.

YÖK ‘yerleştirme esaslarını’ kendi inisiyatifiyle belirlemiş 
 
Harp Okulları'ndan atılanlara Boğaziçi piyangosunun perde arkası

Harp Okulları ve Polis Akademileri’nden atılan öğrencilerin afla ÖSS rekortmenlerinin girebildiği bölümlere yerleştirmelerinin YÖK’ün kendi inisiyatifiyle gerçekleştiği ortaya çıktı.

YÖK’ün son çıkartılan Af Kanunu çerçevesinde, Harp Okulları ve Polis Akademilerinden atılan öğrencileri ancak ÖSS rekortmenlerinin girebildiği Boğaziçi ve İTÜ gibi üniversitelerin mühendislik bölümlerine yerleştirme kararına ilişkin tartışma sürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın ”Kanun ne diyorsa onu yaptık“ savunmasına karşın, çıkartılan af yasasında bu yerleştirmelerin ne şekilde yapılacağına ilişkin detay bulunmuyor. VATAN’ın yaptığı araştırma, YÖK’ün bu kanun için yazılı bir ”uygulama esasları“ oluşturmadığını, yerleştirmelerin yürütme kurulunun inisiyatifiyle belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

4 komisyon oluşturuldu

YÖK kaynaklarından edinilen bilgiye göre yaklaşık 800 öğrenci, aftan yararlanmak için başvuruda bulundu. Bunlardan 627’sinin başvurusu kabul edildi. 45’i İTÜ, 20’si Boğaziçi, 18’i de ODTÜ gibi Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinin çeşitli bölümlerine yerleştirildi. Yerleştirmeler için eğitim programlarının özellikleri dikkate alınarak (mühendislik, iktisadi idari bilimler v.s) 5 ya da 7 üniversite öğretim üyesinin görev yapacağı 4 ayrı komisyon oluşturuldu. Mühendislik programlarına yapılacak yerleştirmeler için oluşturulan komisyonda, ODTÜ, İTÜ, Gazi üniversitelerinin de aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri görev yaptı. Komisyonlar, Harp Okullarından atılan öğrencilerin, atılmadan önceki not cetvellerini ve 2008 ÖSS taban puanlarını dikkate alarak, en yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri, en yüksek taban puanlı fakültelerden başlayarak üniversitelere yerleştirdiler.

Rektörler isyan etti

Hazırlanan yerleştirme listeleri daha sonra üniversite rektörlüklerine gönderildi. Listelerin ulaşmasıyla birlikte de başta Boğaziçi olmak üzere üniversitelerden, ”Bize danışılmadan nasıl yerleştirme yaparsanız“ tepkisi geldi.

Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Bakan Çubukçu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Yıldız, ”TSK ve Polis Akademisine bağlı yüksekokullarda eğitiminde sakınca görülen kişilerin, niçin diğer üniversitelerde eğitim görmesinde sakınca görülmemektedir?“ diye sordu. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de Çubukçu’ya aynı konuda yönelttiği soru önergesinde, TSK ve Polis Akademisine bağlı yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen 800 öğrencinin, tek tek ilişik kesme nedenlerini sordu. Ersin, ”YÖK, söz konusu 800 kişiyi hangi kıstaslara göre Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin çok yüksek puanla girilebilen bölümlerine yerleştirmektedir?“ dedi. ( Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA )


 Kaynak: Vatan Gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/YOK_yerlestirme_esaslarini_kendi_inisiyatifiyle_belirlemis/257692/1/

 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,374 µs