En Sıcak Konular

NE YÜZLE GELDİ?

28 Ağustos 2009 19:23 tsi
NE YÜZLE GELDİ? NATO'nun yeni Genel Sekreteri Rasmussen, verdiği sözleri tutmadan ve İslam dünyasından özür dilemeden bir kez daha Türkiye'ye geldi.

Ne özür dilendi ne de verilen sözler tutuldu!

Hangi yüzle geldi?

İslam dünyasını ayağa kaldıran karikatür krizinin baş sorumlusu NATO'nun yeni Genel Sekreteri Andress Fogg Rasmussen, verdiği sözleri tutmadan ve İslam dünyasından özür dilemeden bir kez daha Türkiye'ye geldi.

İslam dünyasını ayağa kaldıran karikatür krizinin baş sorumlusu NATO'nun yeni Genel Sekreteri Andress Fogg Rasmussen, verdiği sözleri tutmadan ve İslam dünyasından özür dilemeden bir kez daha Türkiye'ye geldi. Özellikle Türkiye'de iftar programına katılan Rasmussen'in atanmasına Türkiye'nin 'evet' demesini sağlayan beş şartın, hala yerine gelmemesi ise, Türkiye'nin ve Türk halkının nasıl kandırıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. 2005'de karikatür krizinde 'Ben bu karikatürler için özür dilemeyeceğim. Çünkü olay tamamen basın özgürlüğü kapsamındadır' diyen Rasmussen, daha sonra İstanbul'da kolunun kırıldığı programda tüm beklentilere rağmen özür dilememiş "Sansür türü tüm şeyler diyalogun düşmanıdır, açık net bir diyalog için sansür ve saklamak değil, ifade özgürlüğü şarttır" demişti.

2005 yılında patlak veren karikatür krizi sırasında açıklamalarıyla tüm dünyayı ayağa kaldıran dönemin Danimarka Başbakanı bugünün NATO Genel Sekreteri Andress Fogg Rasmussen, göreve geldikten sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Müttefik ülkelerin başkentlerine tanışma ziyaretleri çerçevesinde Ankara'ya gelen Rasmussen, AKP Ankara İl Başkanlığı'nın Rixos Otel'de verdiği iftar yemeğini programına alarak, özür dilemediği İslam dünyasına yine sıcak mesajlar vermeyi hedefledi.

Rasmussen ne demişti?
2005 yılında Hz. Muhammed'e (SAV) yönelik hakaretler içeren karikatürlerin Danimarka'da yayınlanması üzerine, tüm dünyada infial oluştu. İslam ülkelerinde yürüyüşler, gösteriler protestolar düzenlendi. Danimarka'nın büyükelçilikleri önünde eylemler yapıldı. İslam dünyasından özür dilemesi beklenen dönemin Başbakanı Rasmussen, "Ben bu karikatürler için özür dilemeyeceğim. Çünkü olay tamamen basın özgürlüğü kapsamındadır ve Danimarka'da basın özgürdür" diyerek, Müslüman dünyaya karşı duygularını açıkça ortaya koydu.  Bu yılın Nisan ayında İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Forumu'na katılan Rasmussen, NATO Genel Sekreterliği görevine seçilirken Türkiye'nin ikna edilmesine karşılık özür dileyeceği beklentilerini yine boşa çıkardı. Karikatür krizi konusunda geri adım atmayan Rasmussen, Forumda ifade özgürlüğü konusunda tavrını net bir şekilde ortaya koyarak, olumlu bir diyalog için samimi bir şekilde iletişim kurulmasının önemine dikkat çekti, "Sansür türü tüm şeyler diyaloğun düşmanıdır. Açık net bir diyalog için sansür ve saklamak değil, ifade özgürlüğü şarttır" dedi.

Rasmussen  için öne sürülen şart ne oldu?
NATO zirvesinde Rasmussen'in Genel Sekreterliğine karşı çıkan Türkiye, Obama'nın garantörlüğünde bir paket karşılığında Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ni kabul etti. Peki, bu pakette neler vardı?

1-Rasmussen, İstanbul'da Medeniyetler Toplantısı'nda özür dileyecek.

2-NATO Genel Sekreter Yardımcıları'ndan biri Türk olacak.

3-NATO komuta kademesinde Türk subayların düzeyi yükselecek.

4-Afganistan temsilcisi Türk olacak.

5-Roj TV Danimarka'dan yayını kesecek.

Rasmussen'in golleri

Bu şartların hiçbirisi gerçekleşmedi. Rasmussen'in Nisan ayında İstanbul'da katıldığı toplantıda özür yerine kolu çıktı. Roj TV, hala yayınlarını Danimarka'dan yapmaya devam ediyor. İstanbul'dan ülkesine dönen Rasmussen, gerçek düşüncesini TV2'de yayınlanan demecinde, "Türkler'e kendimi satmadım. Onlara boyun eğmedim. Roj TV'nin kapatılması gibi bir söz vermedim" diyerek ortaya koydu.

Rasmussen, Türkiye'ye üçüncü golünü Türk yardımcı seçme konusunda attı. Kendisine Türk yardımcı yerine, Danimarka'nın eski Ankara Büyükelçisi'ni Jesper Vahr'ı Özel Kalem Müdürü olarak seçti!

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/hangi-yuzle-geldi-136977.htm



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,374 µs