En Sıcak Konular

İMAMLIKTAN BAŞKANLIĞA UZANAN YOL

6 Ağustos 2009 10:46 tsi
İMAMLIKTAN BAŞKANLIĞA UZANAN YOL TBMM’nin yeni başkanı Mehmet Ali Şahin, fırıncı Abdullah ustanın oğlu.İmam hatibi bitirdi. İmamlığı da köyünde yaptı.

İmamlıktan başkanlığa     
 
TBMM’nin yeni başkanı Mehmet Ali Şahin, fırıncı Abdullah ustanın oğlu.

Bir zamanlar Çankırı’ya, şimdi ise Karabük’e bağlı olan Ovacık’ın Ekincik köyünden. İmam hatibi bitirdi. İmamlığı da köyünde yaptı. Tayyip Erdoğan’la yolu MSP İstanbul Gençlik Kolları’nda kesişti. Ondan sonra da hiç ayrılmadılar.

‘BEN hırslı bir kişi değilim. Bir makama gelmek için çalışmalar yapan, onun için yanıp tutuşan bir karaktere sahip değilim. İsteyen değil, istenen olmanın daha iyi olduğu düşüncesindeyim’ sözlerinin sahibi Mehmet Ali Şahin’in, MSP’nin mahalle temsilciliğiyle başlayan 40 yıllık siyaset yolculuğu, onu Türkiye’nin ikinci adamı olan Meclis Başkanlığı’na taşıdı.

Fırıncının oğlu

Şahin, 16 Eylül 1950’de o zaman Çankırı’ya, şimdi ise Karabük’e bağlı olan Ovacık ilçesinin Ekincik köyünde doğdu. Fırıncı olan babası Abdullah usta Çankırı’da dürüstlüğüyle tanınan bir ekmek ustasıydı. İmam-hatip lisesini bitirdikten sonra Ekincik köyünde kısa süre imamlık yaptı ve teyzesinin kızı Saniye hanım ile evlendi. Siyasete gençlik yıllarında İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okurken adım attı. 1970’lerde hem hukukta okuyup, hem İstanbul Müftülüğü’nde murakıp olarak çalışırken, Tayyip Erdoğan’la yolu MSP İstanbul Gençlik Kolları’nda kesişti.

Karate çalışmış

Kasımpaşa’da Tayyip Erdoğan’ın top koşturduğu Erokspor’un çalışmalarına Şahin de yardımcı oluyordu. Şahin daha sonra Erokspor’un başkanlığına kadar yükseldi. Amatör kümede futbol oynarken serbest güreş ve karate yaptı. Spora ilgisini siyasette de sürdüren Şahin, sanatçı Hülya Avşar’la tenis maçı yaparak dikkatleri çekti. Şahin’in son tutkusu ise motorsiklet. Şahin iyi bir Galatasaray tarafları olarak da tanındı.

Erdoğan’la MSP İstanbul İl Teşkilatı’nda başlayan yol arkadaşlığı, 1980 sonrası RP’de sürdü. 1994’te RP listesinden Fatih Belediye Başkanlığı’na seçildiğinde görevinde 40 gün kalabildi. Yenilenen seçimleri ANAP adayı Sadettin Tantan kazandı. Milli Görüş teşkilatlarında görev yaptığı yıllarda serbest avukat olarak çalıştı. Parlamentoya 1995’te RP listesinden giren Şahin, Fazilet Partisi’nde “yenilikçi” kanatta yer aldı ve yine Erdoğan’la birlikte AKP’yi kurdu. O günden sonra hep partinin vitrininde oldu. Grup başkanvekilliği, Başbakan Yardımcılığı, Devlet Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yaptı.

Eleştirilen yönleri

Adalet Bakanlığı sırasında Deniz Feneri e.V. davasında çelişkili açıklamalarıyla eleştirilerin hedefi oldu. Ergenekon soruşturmasında basını yönlendirmeye dönük bilgi sızdırmaları nedeniyle de zor anlar yaşadı. Seçim bölgesi Antalya’da yerel seçimde “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor” sözleriyle tartışma yarattı. Muhalefet, Şahin’i seçmene şantaj yapmakla suçladı. Son değişiklikte kabine dışında kalması Antalya’daki belediye seçimi yenilgisine bağlandı. Meclis başkanlığına aday gösterilmesi, “Erdoğan’a bağlılığının ödüllendirilmesi” olarak yorumlandı. Muhalefet ise Şahin’e “Görev yaptığı her yeri cemaatleştirdi, Meclis’i de cemaatleştirecek” görüşüyle karşı çıktı.

At kazancı engellilere

İlk çocukları Fatih, bir yaşında köy evinde merdivenden düşmesi sonucu zihinsel engelli oldu. Saniye Şahin, oğlu gibi birçok zihinsel engellinin eğitim alabilmesi amacıyla sosyal sorumluluk projelerine katıldı. Mehmet Ali Şahin de atçılık tutkusuyla yetiştirdiği “Tatlıcadım” adlı yarış atından elde ettiği geliri zihinsel engellilerin eğitimine bağışlayacağını duyurdu. At yetiştiricilerinin “Tatlıcadım”ı hediye etmeleri de tartışmaya neden olmuştu. Şahin, bunun üzerine 5 bin lira ücreti karşılığı tayı satın aldığını açıklamıştı.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi,http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12223048.asp?gid=229

 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,608 µs