En Sıcak Konular

KRİZ BİR TEK BANKALARA YARADI

6 Ağustos 2009 09:20 tsi
KRİZ BİR TEK BANKALARA YARADI Ekonomideki tüm sektörler düşüş yaşarken bankacıların kârı 10 milyar 980 milyon lirayı buldu.

Sadece faizciler kazandı

BDDK, küresel krizin devam ettiği Haziran 2009 döneminde, bankacılık sektörünün net kârının 2008'in aynı dönemine kıyasla yüzde 32,6 arttığını açıkladı. Ekonomideki tüm sektörler düşüş yaşarken bankacıların kârı 10 milyar 980 milyon lirayı buldu.

Türkiye'de bankacılık sektörünün Haziran 2009'da bir önceki yılın aynı dönemine göre dönem net karı, 2 milyar 699 milyon liralık (yüzde 32,6) artışla 10 milyar 980 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Çalışması"na göre, söz konusu artışta, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem karlarındaki artışın yanı sıra kambiyo karındaki artış etkili oldu. Diğer taraftan, takipteki alacaklar özel provizyonundaki yüksek artış kar artışını sınırlayan önemli bir etken olarak ortaya çıktı.

Türkiye'de bankacılık sektörünün Haziran 2009'da bir önceki yılın aynı dönemine göre dönem net karı, 2 milyar 699 milyon liralık (yüzde 32,6) artışla 10 milyar 980 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Çalışması" yayımlandı.

Çalışmaya göre, söz konusu artışta, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem karlarındaki artışın yanı sıra kambiyo karındaki artış etkili oldu. Diğer taraftan, takipteki alacaklar özel provizyonundaki yüksek artış kar artışını sınırlayan önemli bir etken olarak ortaya çıktı.

Bankacılık sektörünün temel göstergeleri incelendiğinde, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları çerçevesinde takibe dönüşüm oranlarında yukarı yönlü bir eğilim gözlenmekle birlikte, sektörün Haziran 2009 itibarıyla sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, karlılık ve fonlama yapısı itibarıyla güçlü konumunu muhafaza ettiği değerlendirildi.

Bankacılık sektöründe 2002 yılından itibaren artış gösteren personel sayısı, 2008 yılının ilk 3 çeyreğinde de artış trendini sürdürdü, küresel krizin etkisini gösterdiği 2008 Eylül ayında artış ivmesi yavaşlayarak, 2008 Kasım ayından itibaren personel sayısında kademeli bir gerileme başladı.

En fazla personel azalışları 2009 Mart (397) ve Nisan aylarında (784) gerçekleşti. 2009 Mayıs ayından itibaren personel sayısı tekrar artmaya başladı. Mayısta 39 kişi, haziran ayında 1.093 kişi net personel artışı gözlendi ve Haziran sonu itibarıyla personel sayısı 182 bin 468 düzeyinde gerçekleşti.

2008 yılının ilk yarısında 9 bin 415 adet artan personel sayısı, 2009 yılının ilk yarısında 197 kişi azaldı. Diğer yandan 2008 yılının ilk yarısında 600 adet artan şube sayısı ise 2009 yılının ilk yarısında 70 adet yükseldi.

Aktif toplam

Haziran 2009 itibarıyla sektörün aktif toplamı yıl sonuna göre yüzde 4,9 artarak 768,2 milyar liraya yükseldi. Sektör aktiflerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYİH) oranı 2008 yıl sonunda yüzde 77,1 düzeyindeyken, 2009 Haziran ayında yüzde 81,3 düzeyine yükseldi

2009 Haziran itibarıyla sektörün toplam kredileri 368,2 milyar lira oldu. Türk Parası cinsi kredilerde Eylül 2008'den itibaren başlayan azalma, Mart 2009'dan itibaren sınırlı bir artışa dönerken yine Eylül 2008'den itibaren azalma trendinde olan yabancı para kredilerde ise dolar bazında Mayıs ve Haziran aylarında bir miktar artış gözlendi. Haziran ayı, Eylül 2008'den itibaren en yüksek kredi artışının gerçekleştiği ay oldu.

Faizler sıfır olmalı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, kriz yanlışının bir sürü doğruyu götürdüğünü belirterek, "Merkez Bankası'nı faizleri indirme doğrusuna getirmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bize göre sıfır faiz küresel ekonomik denge için olmazsa olmaz şarttır" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faizlerin tek haneye düşmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Faiz sisteminin, paranın belli kişilerin elinde toplanması bir araç olduğuna vurgu yapan Koca, kendilerinin faizin tümüne karşı olduklarını ifade ederek, hedefin sıfır faiz olması gerektiğini bildirdi. Dünyanın krize girdiği 2008'in son aylarından beri çok değişik ekonomik gelişmelere tanık olduklarına dikkat çeken Koca, ülkemizi ilgilendiren en olumlu gelişmelerin başında ise faizlerdeki oranların düşmesi geldiğine işaret etti.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını kriz sürecinde sürekli düşürme kararları verdiğinden beri artık tek haneli rakamlara inildiğini ve bu duruma 25 yıllık bir serüvenin ardından gelindiğini sözlerine ekleyen Koca daha sonra şöyle konuştu: "Ekonomide kaç yanlışın kaç doğruyu götürdüğü hesabı pek yapılamaz ama, kriz yanlışının bir sürü doğruyu götürdüğünü biliyoruz. Ancak MB'sını faizleri indirme doğrusuna getirmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Buna bağlı olarak Hazine tahvil faizi yüzde 9.92'ye kadar geriledi. Dolayısıyla mevduat faizleri de geri çekildi ve 24 bankanın aritmetik ortalamasının 9.71 seviyelerinde olduğu görülür hale geldi."

Koca: Faiz anlayışına karşıyız

Paradan para kazanma düzeninin zayıfladığı dönemlerde ekonominin gerçek değerinin arttığı ve gerçek değerlerin yükseldiği zamanlar yaşandığını gözlemlediklerini anlatan ASKON Başkanı Mustafa Koca faizle ilgili olarak şunları aktardı "Biz ilkesel olarak faiz anlayışına tamamen karşıyız. Bize göre sıfır faiz küresel ekonomik denge için olmazsa olmaz şarttır. Kapitalist telakkinin asla kabul etmeyeceği bu tez, tüm insanlık için adil bir gelir dağılımı ve bir kısım insanların aşırı zenginleşmesinin doğal engelidir.  Bu da sömürü çarkının sıfıra yaklaşması anlamına gelmektedir. Bu da sömürüye, gelir dağılımını bozmaya giden yolun başlangıcıdır. Nerede aşırı yığılma bir kısım özel ellerde toplanıyorsa, orada mutlaka büyük kesimler fakirliğe mahkum ediliyorlar."

Kaynak: Milli gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/sadece-faizciler-kazandi-134771.htm



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,081 µs