En Sıcak Konular

İSTANBUL- İZMİR ARASI 3.5 SAAT OLACAK

20 Haziran 2009 20:04 tsi
İSTANBUL- İZMİR ARASI 3.5 SAAT OLACAK İstanbul-İzmir arasını 6.5 saatten 3.5 saate indirecek İzmit Körfez Geçişi ile Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesini, 22 yıl 4 ay ile en düşük işletme süresi veren Astaldi-Nurol-Özaltın-Makyol-Yüksel-Göçay kazandı.

İstanbul-İzmir 3.5 saate iniyor 
 
İstanbul-İzmir’i 3.5 saate indirecek yol için dev start

İstanbul-İzmir arasını 6.5 saatten 3.5 saate indirecek İzmit Körfez Geçişi ile Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesini, 22 yıl 4 ay ile en düşük işletme süresi veren Astaldi-Nurol-Özaltın-Makyol-Yüksel-Göçay kazandı. 7 milyar dolara malolacak proje ile yılda 870 milyon lira tasarruf edilecek.

İstanbul ve İzmir’i otoban ile bağlayacak yılın en büyük altyapı ihalesi olan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesi dün açılan teklif zarflarının ardından “Nurol-Özaltın-Makyol-Yüksel - Göçay ve Astaldi” konsorsiyumunda kaldı. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Otoyol Projesi için Türkiye’nin tanınan inşaat firmalarının 2 ayrı konsorsiyumda biraraya gelerek verdikleri teklifler dün açıldı.

İhalede “Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat” konsorsiyumu projenin yapım ve işletim süresi toplamı olarak 34 yıl 9 ay teklif etti. Diğer teklifin sahibi “Nurol-Özaltın-Makyol-Yüksel-Göçay ve Astaldi” konsorsiyumu ise yapım ve işletim için toplam 22 yıl 4 aylık süre verdi. Aradaki 12 yıl 5 aylık sürelik fark şaşkınlık yaratırken, ihale “Nurol-Özaltın-Makyol-Yüksel-Göçay ve Astaldi” konsorsiyumunda kaldı. Türkiye’nin yakından tanıdığı İtalyan Astaldi, daha önce Bolu Tüneli’ni yapmıştı. İhalenin resmi olarak sonuçlanabilmesi için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla, Yüksek Planlama Kurulu’nun onayı gerekiyor.

İnşaat 1 yıl içinde başlıyor

İhaleyi alan grup, sözleşmenin imzalanmasının ardından 1 yıllık süre sonunda yatırıma başlayacak. Yatırım süresi Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından 7 yıl olarak belirlenmiş olsa da yüklenici grubun yatırımı bir an önce bitirip işletmeye geçmesi, projenin finansmanı açısından da şirket için önem taşıyor.

Rakipten itiraz geldi

Dünkü ihalede zarfların açılması sırasında ‘Cengiz-Kolin-Mapa-Limak Konsorsiyumu’nun avukatı ayağa kalkarak, idari şartnameye uyulmadığı iddiasıyla ihalenin iptalini istedi. Ancak Komisyon Başkanı, ”Daha önce de 2 kez yazılı itiraz yaptınız. Biz de dilekçelerinizi değerlendirmeye aldık. Karar verdik ve size bildirdik. İtirazınız kabul edilmedi. İtirazınız burada da kayda girmiştir“ dedi.

20 yıllık hayal olan dev projenin fizibilitesinde, köprü geçişi ve otoyola ilişkin inşaat maliyeti 6-7 milyar dolar aralığında hesaplandı. KGM’nin verdiği mevcut trafik akışı rakamlarına göre hesapladığı söz konusu güzergahın yıllık geliri 700 milyon dolar. Ancak köprü geçişi ve otoyol bitirildiğinde buraya yoğun bir trafik akışı olacağı tahmin ediliyor.

Yani söz konusu 700 milyon dolarlık gelirin daha fazla olacağı tahmini, şirketlerin fizibilite raporlarına yansıdı. Sadece KGM rakamları dikkate alındığında bile 2 teklif arasındaki 12 yıllık farkın karşılığı 8.7 milyar doları buluyor. Göçay İnşaat Başkan Yardımcısı Erdal Eren de ”Bizim konsorsiyum teklif vermeseydi projenin ülkeye 10-12 milyar dolar daha fazla maliyeti olacaktı“ dedi.(Gülümhan GÜLTEN / VATAN) 

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/IstanbulIzmir_35_saate_iniyor/244433/1/Gundem



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,950 µs