En Sıcak Konular

TOPTAN: ''RUHBAN OKULUNUN AÇILMASINDA HİÇ BİR SAKINCA GÖRMÜYORUM''

20 Haziran 2009 13:13 tsi
TOPTAN: ''RUHBAN OKULUNUN AÇILMASINDA HİÇ BİR SAKINCA GÖRMÜYORUM'' “Ruhban Okulu’nun eski statüsünde açılmasına Anayasa’nın 24. maddesi engel” diyen TBMM Başkanı Toptan, Ruhban Okulu’nun açılmasında hiçbir sakınca görmediğini söyledi.

Toptan: Ruhban Okulu açılabilir

“Ruhban Okulu’nun eski statüsünde açılmasına Anayasa’nın 24. maddesi engel” diyen TBMM Başkanı Toptan, Ruhban Okulu’nun açılmasında hiçbir sakınca görmediğini söyledi. 

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ruhban Okulu’nun açılmasında hiçbir sakınca görmediğini belirterek, “Ruhban Okulu eski statüsünde açılacak ise Anayasa’nın 24. maddesi, şu haliyle engel. Şayet, Ruhban Okulu ilgilileri, Ruhban Okulu’nun bir devlet üniversitesine doğrudan ya da bir devlet üniversitesinin ilahiyat fakültesine bağlı olmasına razı olsalar, hiçbir sorun yok. Ama benim bildiğim kadarıyla ona yanaşmıyorlar” dedi. Toptan, TRT’de yayınlanan bir programda soruları yanıtladı. “Ruhban Okulu’nun çözümü konusunda son dönemde Hükümet için de ‘Bu iş için Anayasa ya da yasa değişikliği yapmaya gerek yok, bu iş için siyasi irade yeterlidir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sorun çözülebilir’ deniyor. Sizce bu yeterli mi, bir siyasi iradeyle çözülebilir mi yoksa bir yasal düzenleme yapmak gerekiyor mu?” sorusuna karşı, olayın iki boyutu olduğunu ifade eden Toptan, şunları kaydetti: “Olayın bir siyasi irade, bir de hukuki boyutu var. Türkiye’de bu sorununun çözümü konusunda bir siyasi iradenin öteden beri mevcut olduğunu biliyoruz. Sorun, hukuki sorun...Ruhban Okulu, eski statüsünde açılacak ise Anayasanın 24. maddesi, şu haliyle engel. Çünkü bu madde, din eğitimi ve öğretiminin devletin denetim ve gözetimi altında yapılması gerekliliğini öngörüyor.” Toptan, “Sizin şahsi görüşünüz nedir, Sizce açılmalı mı?” sorusuna, “Bence hiçbir sakıncası yok” derken, “Hem de onların istediği gibi çok da ilahiyata bağlamadan ayrı bir üniversite olarak..” sözlerine, “Onun için Anayasayı değiştirmek lazım” karşılığını verdi.[1]

Eğitimcilerden hükümete ’ruhban okulu’ uyarısı

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Heybeliada’da Ruhban Okulu açılmasına yönelik; hükümetin tarihi köklerden mahrum bir yaklaşım sergilediğini ifade ederek, hükümetin konuya daha ciddi yaklaşması gerektiğini söyledi. 

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, ruhban okullarının açılmasının AB’nin Türkiye’den beklediği ‘açılımlar’ arasında yer aldığını ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Ankara ziyaretinde açılmasını temenni ettiğini anımsattı.

Hükümet tarihten kopuk hareket ediyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ise “Sen kalkıp Batı Trakya’da benim vatandaşımın seçmiş olduğu bir müftüyü resmi olarak seni tanıyorum demezsen, olmaz. Ama tanırsan açılabilir” dediğini anımsatan Avcı, “Heybeliada’daki Ruhban Okulu konusunda hükümetin izlediği politikayı tarihi köklerden mahrum bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum” dedi.

AB bugüne kadar sözlerini hiç tutmadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya uyarıda bulunan Avcı, Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyesi olacağı dönemde Londra ve Zürich antlaşmalarından doğan haklarını kullanarak üyeliğe engel olmaması için Türkiye’ye “nice sözler” verildiğini anımsattı. Avcı, “Bunlardan hiçbiri tutulmadı. Rumlar AB üyesi olarak Türkiye’nin önündeki en büyük engel haline geldi. Bu nedenle ABD ve AB’nin gönlünü yapmak, Türk kamuoyumu ikna edecek mantıksal popülist yaklaşımlar sergileme lüksümüz kalmamıştır” dedi.

Dağdaki PKK’yı da küçümsemiştik

Patrikhane’nin statüsünün Lozan’da belirlendiğini kaydeden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Heybeliada’dan yetişecek 200 tane papazla gençlik hristiyan mı olacak sanki?’ diyen Milli Eğitim eski bakanı Sayın Hüseyin Çelik’in, eski Cumhurbaşkanımız rahmetli Özal’ın PKK terör örgütü için ‘dağdaki üç beş çapulcu’ tanımlamasını artan misyoner faaliyetleriyle birlikte hatırlanması yerinde olur...”

Kaynak: Yeni Mesaj gazetesi

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9005078&tarih=2009-06-20

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9005080&tarih=2009-06-20



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,648 µs