En Sıcak Konular

BAŞÖRTÜLÜ TÜRK,BELÇİKA'DA MİLLETVEKİLİ OLDU

8 Haziran 2009 20:38 tsi
BAŞÖRTÜLÜ TÜRK,BELÇİKA'DA MİLLETVEKİLİ OLDU Belçika tarihinde ilk kez başörtülü bir aday milletvekili oldu. Türk kızı Mahinur Özdemir, Brüksel Bölge Parlamentosu'na girme başarısı gösterdi.

Başörtülü Türk, milletvekili oldu 

Belçika tarihinde ilk kez başörtülü bir aday milletvekili oldu. Türk kızı Mahinur Özdemir, Brüksel Bölge Parlamentosu'na girme başarısı gösterdi. 
 
Başkent Brüksel'de "Türk Mahallesi" olarak da bilinen Schaerbeek Belediyesi'nde 2006 yılından bu yana başörtülü olarak meclis üyeliği görevini yürüten Mahinur Özdemir, Belçika'da yetişmiş yeni nesil Türkler arasında başarıdan başarıya koşuyor.

Belçika'da 7 Haziran'da yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde yarışan 60'a yakın Türk asıllı adaydan 6'sı seçilme başarısı gösterdi. Bir önceki dönemde yurtdışındaki ilk Türk asıllı devlet bakanı çıkaran Belçika'da bu seçimde başörtülü bir adayı meclise göndermenin heyecanı yaşanıyor. Frankafon Hıristiyan Demokratlar (cdH) Partisi'nden 21. sıradan aday olan ve 2 bin 851 tercihli oyla seçilen Mahinur Özdemir, seçim kampanyası sırasında başörtüsünden dolayı aşırı sağ kesimin hedefi haline getirildi. Bir kısım medyada aleyhte yayınlara muhatap olan Özdemir, seçim afişinde başörtülü fotoğrafının üzerinde 'photoshop'la oynanmasından dolayı bir ara parti içi huzursuzluk da yaşadı.

28 yaşındaki Mahinur Özdemir, Brüksel Serbest Üniversitesi (ULB)'de insan kaynakları bölümünden mezun oldu. Mastırını kamu yönetimi alanında yapan çiçeği burnunda milletvekili, bir dönem cdH Parti Genel Başkanı Joëlle Milquet'in de özel kalem müdürlüğü vazifesinde bulundu.

YURTDIŞINDAKİ İLK TÜRK ASILLI BAKAN BAŞARI GRAFİĞİNİ YÜKSELTİYOR

Öte yandan 2004 yılında Brüksel Bölge Hükümetinde tarihi anıtlar, temizlik, aile ve spordan sorumlu Devlet Bakanı olarak 'yurtdışındaki ilk Türk asıllı Bakan' olan Emir Kır bu seçimde de oylarını arttırmayı başardı. Emir Kır bu seçimde 11 bin 546 tercihli oy alarak Brüksel Başbakanı Charles Piqué'den sonra yine partisinin Brüksel seçim bölgesinde en fazla tercihli oyu alan aday oldu. Seçilmesine kesin gözüyle bakılan Devlet Bakanı Emir Kır'ın yeniden üst düzey bir göreve getirilmesi bekleniyor.

Bir önceki seçimde sadece iki tane Türk asıllı siyasetçi Brüksel Bölge Parlamentosu'na seçilirken 7 Haziran seçimlerinde 3'ü bayan toplam 6 Türk asıllı vekil seçildi. Başkent Brüksel Bölgesinden Frankafon Sosyalistlerden (PS) Emir Kır ve Emin Özkara yeniden seçilirken, Frankafon Hıristiyan Demokratlardan (cdH) ise Mahinur Özdemir bölge parlamentosuna girmeye hak kazandı. Flaman Bölgesinde ise eski senatörlerden Gent Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Pehlivan ve Anvers'ten aynı parti Flaman Sosyalistlerden (Sp.a) Av. Güler Turan Flaman Parlamentosu'na seçilirken, eski gazeteci Veli Yüksel ise ilk girdiği seçimlerde başarı göstererek Flaman Hıristiyan Demokratlardan (CD&V) milletvekili oldu.

Belçika'da 7 Haziran'da yapılan bölgesel seçimlerin yanı sıra Avrupa Parlamento seçimlerinde de 7 Türk asıllı aday yarıştı. AP'de Belçika'yı temsil etmeye en yakın Türk asıllı aday Selahattin Koçak 35 bin civarında oy almasına rağmen bu sayı seçilmesine yetmedi.

Belçika'da Bölge Parlamentolarına seçilen adaylar önümüzdeki hafta düzenlenecek törenle mazbatalarını alarak göreve başlayacak.
 
Kaynak: Zaman Gazetesi,http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=856721&title=basortulu-turk-milletvekili-oldu 


 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,470 µs