En Sıcak Konular

AB TSK'YI PRÜZ OLARAK GÖRÜYOR

17 Mayıs 2009 20:25 tsi
AB TSK'YI PRÜZ OLARAK GÖRÜYOR Avrupa Birliği, 19 Mayıs’ta yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısında Türkiye’nin önüne koymaya hazırlandığı ortak pozisyon belgesinde, TSK’yı pürüz olarak değerlendiriyor.

Avrupa Birliği, 19 Mayıs’ta yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısında Türkiye’nin önüne koymaya hazırlandığı ortak pozisyon belgesinde, TSK’yı pürüz olarak değerlendiriyor. 

Yeni Mesaj Gazetesi'nin heberine göre,Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğini reddetmesine ilişkin tartışmalar sürerken Türkiye ile AB arasında en üst düzey organ olan bakanlar düzeyindeki Ortaklık Konseyi, Salı günü Brüksel’de toplanacak.
AB, toplantı için hazırlanan ortak pozisyon belgesinde ‘en ciddi eleştiri’nin TSK’nın rolü konusunda yapıldığı belirtiliyor. Belgede ordunun yasalara aykırı bir şekilde siyasi nüfuz kullandığı öne sürülüyor. Avrupa Birliği, gelecek hafta Ortaklık Konseyi toplantısı için hazırlanan ortak pozisyon belgesinde, ordunun kanunlara aykırı bir şekilde siyasi nüfuz kullandığını savunuyor.

Siyasi reformlar yetersiz

Savunma harcamalarının parlamento tarafından denetiminin kuvvetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildiği belgede siyasi reformlara ilişkin olarak da 2008 yılında siyasi reformlarda sağlanan ilerlemenin yeterli olmadığı belirtilirken Türk hükümetinin siyasi reformlara hız verme vaadinin ise memnunlukla karşıladığını dile getirildi. Bu kapsamda yeni bir tam zamanlı başmüzakereci atanmasından duyulan memnuniyete de metinde yer verildi.

Anayasa değişiklikleri olumlu

AKP hükümetinin yeniden gündeme getirdiği anayasa değişikliklerine de değinen AB, hükümetin anayasa değişikliği çabalarından memnuniyetini ifade ediyor. Metinde hükümete, ilgili anayasa maddelerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Venedik Komisyonu’nun görüşleri çerçevesinde değiştirme çağrısı yapılıyor. Ombudsmanlık konusunda ise, ilgili düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin not edildiği, ancak bu kurumun Türk yargı sistemine dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ermenistan’la yakınlaşmaya tam destek

Avrupa Birliği ortak pozisyon belgesi taslağında, AKP hükümetinin Güney Kafkasya ve Orta Doğu’da oynadığı etkin ve yapıcı rolden memnuniyet duyulduğunu ifade ediyor. Benzer bir memnuniyet, söz konusu bölgesel konularda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yakın siyasi diyaloğun varlığı nedeniyle de dile getiriliyor.
Ayrıca AB’nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme yönünde attığı adımlarda Türkiye’yi desteklediği ve iki ülkenin bu konuda 22 Nisan’da imzaladığı yol haritasını memnuniyetle karşıladığı bildiriliyor.

Ruhban Okulu açılmalı

Taslakta dini azınlıkların ve Alevilerin, vakıf malları, üçüncü kişilere geçmiş malları ve gayrimenkulleri konusunda hukuki zorluklarla karşılaştığı hatırlatıyor. Ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve ekümeniklik tartışmasının da yakından takip edildiği ifade ediliyor. Bu konularda bazı girişimlerin olmasının da memnuniyet verici olduğu belirtiliyor. Kürtlerin kültürel hakları çerçevesinde TRT Şeş’in ve Ermenice yayın yapan bir radyonun kurulmasını memnuniyetle karşılayan AB, Rum azınlığın eğitim ve mülkiyet sorunlarını gündeme getiriyor.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9004275&tarih=2009-05-17

 

 



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,734 µs